Κόσμος

Μολδαβία: Νοθεία στις προεδρικές εκλογές καταγγέλλει η φιλοευρωπαία υποψήφια

Ο φιλορώσος υποψήφιος Ιγκόρ Ντόντον αναδείχτηκε νικητής των προεδρικών εκλογών στη Μολδαβία, την πρώην σοβιετική δημοκρατία που συγκλονίζεται εδώ και πολλούς μήνες από μια βαθιά πολιτική κρίση, ωστόσο η φιλοευρωπαία αντίπαλός του, η Μάια Σάντου, δεν δέχτηκε το αποτέλεσμα κάνοντας λόγο για νοθεία.

“Οι εκλογές αυτές δεν ήταν ούτε άψογες, ούτε ελεύθερες”, είπε η Σάντου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

“Αντιμετωπίσαμε ψέματα, χειραγώγηση, προσφυγή σε βρόμικο χρήμα και σε κυβερνητικά μέσα εναντίον μας”, υποστήριξε, καθώς υποσχέθηκε ότι “θα αγωνιστεί για κάθε ψήφο” και θα απαιτήσει να διεξαχθεί “έρευνα για κάθε παράβαση” που έγινε.

Η Σάντου ζήτησε επίσης την παραίτηση της Αλίνα Ρούσου, της προέδρου της Εκλογικής Επιτροπής κι ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει εναντίον της στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Στην πρωτεύουσα Κισινάου, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα έξω από την έδρα της Εκλογικής Επιτροπής φωνάζοντας το σύνθημα “Δεν συμφωνούμε” και ζητώντας την ακύρωση των αποτελεσμάτων.

Μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων ο Ντόντον ανακηρύχθηκε νικητής με ποσοστό 52,18% έναντι 47,82% της Σάντου. Η συμμετοχή ανήλθε στο 53,4%, αυξημένη κατά 4 μονάδες σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο.

“Κερδίσαμε. Όλοι το κατάλαβαν” είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ντόντον, δίνοντας την υπόσχεση ότι “θα λάβει υπόψη του” την άποψη των ψηφοφόρων της αντιπάλου του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σοκ στη Γαλλία: Ζευγάρι κρατούσε κλεισμένη μια 45χρονη και τη βασάνιζε επί χρόνια – Την έπλεναν με χλωρίνη και την τάιζαν χυλό με απορρυπαντικό πιάτων
Η 45χρονη γυναίκα «εξαφανίστηκε» για τις αρχές από τον Απρίλιο του 2022, όταν εκδόθηκε το διαζύγιό της, κοιμόταν σε μια ξαπλώστρα, έκανε την ανάγκη της σε ένα δοχείο ή σε πλαστικές σακούλες
Αστυνομία
Νικολά Σαρκοζί: Απειλές θανάτου και προσβολές την «τρομακτική» πρώτη νύχτα στη φυλακή – «Μικρέ Νικολά, δείξε μας το κεφάλι σου, ξέρουμε τα πάντα»
Μετά τα βίντεο που κυκλοφόρησαν, δύο αστυνομικοί της υπηρεσίας προστασίας VIP, τη SDLP, βρίσκονται στο διπλανό κελί του πρώην προέδρου της Γαλλίας και τον φρουρούν όλο το 24ωρο
Νικολά Σαρκοζί
«Ήθελα να εξαφανίσω τον καταυλισμό υποστηρικτών του Βούτσιτς» λέει ο δράστης των πυροβολισμών στη Σερβία - Ήταν υπάλληλος της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών
Ο πρόεδρος της Σερβίας άφησε υπονοούμενα για πολιτικά κίνητρα υποστηρίζοντας ότι «το επεισόδιο αποτελεί συνέπεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που κάνουν οι φοιτητές και η αντιπολίτευση»
Σέρβοι αστυνομικοί ασφαλίζουν την περιοχή μπροστά από το Κοινοβούλιο στο Βελιγράδι.