Κόσμος

ΗΠΑ – Δημοσκόπηση: Ανατροπή και προβάδισμα Τραμπ

Η νέα έρευνα του FBI για το σκάνδαλο με τα e-mail της Χίλαρι Κλίντον φαίνεται πως αλλάζει το σκηνικό μόλις μια εβδομάδα πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στον Ντόναλντ Τραμπ έναντι της υποψήφιας των Δημοκρατικών, για πρώτη φορά μετά τον Μάιο.

Η Χίλαρι Κλίντον, ενώ μέχρι τώρα ήταν μπροστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Όμως σε έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη (01.11.2016) από την εταιρία Langer Research Associates για λογαριασμό του ABC News και της Washington Post, δείχνει πως η πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι πίσω από τον αντίπαλό της κατά μια μονάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με τη δημοσκόπηση, το 46% εκείνων που προτίθενται να ψηφίσουν δήλωσαν ότι θα ρίξουν την ψήφο τους υπέρ του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ και το 45% υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Υπάρχουν και οι δυο ανεξάρτητοι υποψήφιοι, με τον Γκάρι Τζόνσον να συγκεντρώνει ποσοστό 3% και την υποψήφια των Πρασίνων, Τζιλ Στάιν 2%.

Η διαφορά του 1% ανάμεσα σε Τραμπ και Χίλαρι είναι στα όρια του στατιστικού λάθος και με μόλις επτά μέρες μέχρι τις εκλογές, κάθε πιθανή εκτίμηση αποτελέσματος είναι μάλλον παρακινδυνευμένη.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που είχε γίνει γνωστή πριν από αυτή του ABC News (Reuters/Ipsos) δίνει προβάδισμα 5% στη Χίλαρι Κλίντον με 44%, έναντι 39% του Ντόναλντ Τραμπ.

Αρκετά εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει με τη διαδικασία της πρώιμης ψήφου και της επιστολικής ψήφου, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει το ποσοστό τελικής συμμετοχής στις εκλογές αλλά και το ποσοστό της δημογραφικής σύνθεσης των ανεξάρτητων ή αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Οι απόψεις των πολιτικών αναλυτών στην Ουάσιγκτον, συγκλίνουν ως προς τον απρόβλεπτο χαρακτήρα της προεκλογικής εκστρατείας, μέχρι την έναρξη της τελικής ψηφοφορίας την επόμενη Τρίτη.

Έχει… αλλού προβάδισμα

Όλα αυτά ενώ παρά το θέμα με τη νέα έρευνα για το ζήτημα των e-mail όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται πως διατηρεί στρατηγικό προβάδισμα στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, ως προς τον στόχο της συγκέντρωσης των 270 εκλεκτορικών ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η Κλίντον διατηρεί το προβάδισμα που είχε εξασφαλίσει σε αρκετές από τις “πολιτείες-κλειδιά” για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, μεταξύ αυτών, στην Πενσιλβανία, αλλά και το Νιου Χάμσαϊρ.

Πάντως, οι απόψεις των εκλογολόγων συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι θα πρέπει να γίνει μία ανατροπή ριζικού χαρακτήρα, προκειμένου ο Ντόναλντ Τραμπ, να αναδειχτεί νικητής στις αναφερόμενες πολιτείες.

Πηγή: ABC News, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντινούπολη: Πεθερά σκότωσε τη νύφη της με δύο σφαίρες στο κεφάλι – «Καθάρισα την τιμή μου» φώναζε
Η 58χρονη πυροβόλησε τη νύφη της, βγήκε στο μπαλκόνι του σπιτιού της και φώναζε «σκότωσα τη νύφη μου, καθάρισα την τιμή μου» ενώ περίμενε τους αστυνομικούς καπνίζοντας τσιγάρο
ISTANBUL - MAY 01: Group of Turkish Policemen going in a street of Istanbul on May 01. 2024 in Turkey
Επιχειρηματίας στην Τουρκία δολοφόνησε 26χρονη δικηγόρο γιατί του έκανε μήνυση για χρέη προς την αδελφή της
Το απόγευμα της Δευτέρας ο δράστης φέρεται να έστησε ενέδρα στις δύο γυναίκες, την ώρα που βρίσκονταν μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό τους έξω από οικογενειακή αποθήκη
Η άτυχη δικηγόρος
Ο Τραμπ απειλεί να μειώσει ακόμη περισσότερο τους Αμερικανούς στρατιώτες στη Γερμανία προκαλώντας οικονομικό πλήγμα στο Βερολίνο
«Θα τους μειώσουμε πολύ ακόμη» και θα «μειώσουμε πολύ περισσότερους από 5.000», είπε ο Τραμπ - Η οικονομική δύναμη των Αμερικανών στρατιωτών στη Γερμανία εκτιμάται σε περίπου δύο δισ. δολάρια τον χρόνο
Αμερικανικός στρατός 6
Επέστρεψαν στην Ελλάδα 26 αρχαία αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί στις ΗΠΑ
Πρόκειται για 25 αρχαία νομίσματα, που χρονολογούνται από την αρχαία ελληνική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο, καθώς και έναν μαρμάρινο κορμό του Ασκληπιού, του Έλληνα θεού της ιατρικής
Πηγή φωτογραφίας: U.S. Immigration and Customs Enforcement 5
Μήνυμα Τραμπ για επανέναρξη του πολέμου: «Θα μελετήσω την πρόταση του Ιράν, αλλά δεν έχει πληρώσει ακόμη το τίμημα»
«Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν αποδεκτό, διότι δεν έχουν πληρώσει επαρκές τίμημα για όσα έχουν κάνει στην ανθρωπότητα, και στον κόσμο, τα τελευταία 47 χρόνια», είπε ο Τραμπ για το Ιράν
Ο Ντόναλντ Τραμπ