Κόσμος

Στις 2 Ιουλίου οι βουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία

Οι βουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία θα διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μάλκολμ Τέρνμπουλ, επιβεβαιώνοντας επισήμως την ημερομηνία που είχε ήδη αναφέρει τον περασμένο Απρίλιο.

Ο ηγέτης του κυβερνητικού συντηρητικού συνασπισμού, που είχε ανατρέψει τον Σεπτέμβριο τον προκάτοχό του Τόνι Άμποτ, μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη στο Φιλελεύθερο Κόμμα, θα επιδιώξει να εδραιώσει τη θέση του στις κάλπες.
Αντίπαλος του 61χρονου Τέρνμπουλ θα είναι ο 48χρονος αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Αυστραλίας, Μπιλ Σόρτεν.
“Ο γενικός κυβερνήτης έκανε δεκτή την εισήγησή μου για διάλυση των δυο σωμάτων του Κοινοβουλίου και την προκήρυξη εκλογών (…) στις 2 Ιουλίου”, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Καμπέρα.
Η Αυστραλία άλλαξε πέντε φορές πρωθυπουργό σε διάστημα πέντε χρόνων. Οι προηγούμενες εκλογές έλαβαν χώρα το Σεπτέμβριο 2013 και οι επόμενες έπρεπε, σύμφωνα με τον νόμο, να διεξαχθούν πριν τον Ιανουάριο 2017.
Η ημερομηνία της 2ας Ιουλίου ήταν αναμενόμενη, καθώς ο ηγέτης της συντηρητικής κυβέρνησης είχε προειδοποιήσει για τη διάλυση των δυο σωμάτων του Κοινοβουλίου εάν η Γερουσία δεν ψήφιζε κάποιες μεταρρυθμίσεις.
Η Άνω Βουλή αρνήθηκε τον Απρίλιο να ψηφίσει ένα κείμενο για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ είχε ήδη μπλοκάρει ένα νομοσχέδιο σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Ο πολυεκατομμυριούχος Μάλκολμ Τέρνμπουλ, πρώην δημοσιογράφος, δικηγόρος και τραπεζίτης, είχε υποσχεθεί, διαδεχόμενος τον Τόνι Άμποτ, πως θα άλλαζε τον τρόπο διακυβέρνησης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχασε έδαφος τους τελευταίους μήνες, ενώ η κυβέρνησή του δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει βασικές μεταρρυθμίσεις όπως στον τομέα της φορολογίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Όλες οι θεωρίες για το πώς η Μοσάντ εντόπισε τον Χαμενεΐ – Εμφυτεύματα δοντιών, χακάρισμα app προσευχής και κάμερα στο δαχτυλίδι του
Το Ισραήλ χάκαρε όλες τις κάμερες κυκλοφορίας της Τεχεράνης, σύμφωνα με τους Financial Times -Εξετάζεται ακόμα και κατάσκοπος μέσα στους Φρουρούς της Επανάστασης
Ο Αλί Χαμενεΐ 10
Στην Κύπρο ο ΥΠΑΜ της Βρετανίας, Τζον Χίλι: «Η φιλία των δύο χωρών παραμένει σταθερή απέναντι στις απειλές του Ιράν»
Αντιδράσεις στο Λονδίνο για την κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ - Τον κατηγορούν για καθυστέρηση στην ανάπτυξη στρατιωτικών ενισχύσεων στις στρατιωτικές βάσεις της Κύπρου
Αριστερά ο Βρετανός ΥΠΑΜ, Τζον Χίλι, δεξιά ο Κύπριος ΥΠΑΜ, Βασίλης Παλμάς