Πολιτική

Ούτε μισό ευρώ δεν θέλει να χαρίσει στην Ελλάδα ο Σόιμπλε – Καμία συζήτηση για το χρέος

Για άλλη μία φορά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε έδειξε πως οτιδήποτε έχει να κάνει με το ελληνικό χρέος είναι απαγορευτική κάθε συζήτηση ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνει τη λέξη κουρεμα.

Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους προς το παρόν επανέλαβε από το Άμστερνταμ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμπληρώνοντας ότι το ελληνικό χρέος δε θα χρειαστεί ρύθμιση όσο η ανάλυση δείχνει πως είναι βιώσιμο.

Επιπλέον ανέφερε πως η Ελλάδα ωφελείται ήδη από χαμηλά επιτόκια δανεισμού και μακρές ωριμάνσεις, ενώ οι προτάσεις για πάγωμα των χαμηλών επιτοκίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) παραβιάζουν τους κανόνες του ESM.

Σύμφωνα με τον Der Spiegel  o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δώσει ως βασική γραμμή ότι οι παραχωρήσεις δεν θα πρέπει να γίνουν σε βάρος των πιστωτών, ενώ το ΔΝΤ παρουσίασε ιδέα, με βάση την οποία οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να εγγυηθούν, μέσω ESM, ένα χαμηλό επιτόκιο, ακόμη και στην περίπτωση που τα επιτόκια ανεβούν τα επόμενα χρόνια.

«Ο ESM τότε θα έπαιρνε χρήματα με ακριβότερους όρους, πχ με 2 ή 3%, αλλά θα τα έδινε στην ελληνική κυβέρνηση με τους σημερινούς όρους, δηλαδή με περίπου 1% επιτόκιο. Η συνέπεια: Ο ESM θα κατέγραφε ζημιά που θα έπρεπε να καλύψουν τα κράτη – μέλη». Tο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απαντά σε αυτή την πρόταση: «Ούτε συζήτηση!» αναφέρει το Spiegel και υποστηρίζει ότι ο κ. Σόιμπλε είναι θυμωμένος με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και με το ΔΝΤ.

«Ο θυμός τού Σόιμπλε είναι για άλλη μια φορά εναντίον του Τσίπρα, διότι αυτές τις μέρες έκανε περιοδεία στην Ευρώπη αναζητώντας στήριξη έναντι των δανειστών. Ειδικά η επίσκεψη στον Ολάντ θύμωσε περισσότερο τον Σόιμπλε, διότι ήταν μόνο η γερμανική κυβέρνηση, η οποία κατά την προσφυγική κρίση απέτρεψε εκδίωξη της Ελλάδας από την Σένγκεν. Ως “ευχαριστώ” δεν είχε να κάνει κάτι άλλο από το να πάει στο Παρίσι για το πακέτο διάσωσης», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης εναντίον Διεθνούς Αμνηστίας και Χάγης: «Αντιδυτικά και αριστεροκρατούμενα όργανα»
«Οι αποφάσεις που λαμβάνουν τα διεθνή δικαστήρια έρχονται σε σύγκρουση με τη βούληση των ευρωπαϊκών λαών και των κυβερνήσεων που εκλέγονται δημοκρατικά», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης 18
Κόντρα ανάμεσα σε Αλεξάνδρα Σδούκου και ΠΑΣΟΚ: «Η πιο αδίστακτη κυβέρνηση» – «Ψάχνετε κάτι για να αντιπαρατεθείτε στην κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο της διαμάχης Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη είναι τα αγροτικά μπλόκα αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών αγροτοσυνδικαλιστών
Αλεξάνδρα Σδούκου 20
Καυγάς Γιαννούλη – Βούλτεψη on air: «Αυτό δεν είναι διάλογος, είναι προπαγάνδα» – Πέταξε το μικρόφωνο και έφυγε
Η κόντρα μεταξύ της Σοφίας Βούλτεψη και του Χρήστου Γιαννούλη ξεκίνησε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική για τις τετραήμερες χειμερινές διακοπές του πρωθυπουργού με την βουλευτή της ΝΔ να απαντά
Καυγάς Βούλτεψη - Γιαννούλη on air 32
ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση κατά την έξοδο των εκδρομέων προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες αγανάκτησης ενάντια στους αγρότες
Σε κάθε περίπτωση, στην Χαριλάου Τρικούπη ζητούν λύση στο αγροτικό, που θα καλύψει τόσο τον βραχύ ορίζοντα, όσο και τον μακροπρόθεσμο, κάτι που απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό
Το σήμα του ΠΑΣΟΚ