Κόσμος

“Καμπανάκι” Σουλτς: Να ανακατανείμουμε 30.000 από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Την άμεση ανακατανομή των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων ζητά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας.

Λίγο πριν το κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής ο Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Tagesspiegel, καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι μέχρι στιγμής βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. «Εάν μπορέσουμε να ανακατανείμουμε 30.000 από τους πρόσφυγες που συνωστίζονται στην Ελλάδα, αυτό θα ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για τη χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Ο Μάρτιν Σουλτς υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας «Συμμαχίας Προθύμων» στο πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτό το πλαίσιο θα συνεργαστούν όλοι, τότε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε όπως και πριν».

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου προχωρά ένα βήμα παραπέρα και προτείνει ότι Γερμανία, Γαλλία και Πορτογαλία θα μπορούσαν να υποδεχθούν, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανακατανομής 160.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, το μισό αυτών. «Η ανακατανομή των υπόλοιπων 80.000 στα υπόλοιπα κράτη μέλη δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα», αναφέρει στην ίδια συνέντευξη, την ώρα που η ΠΓΔΜ και άλλες χώρες που βρίσκονται κατά μήκος του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου δέχονται πλέον με το σταγονόμετρο τη διέλευση αιτούντων άσυλο από τα σύνορά τους .

Κουρτς: Η διακοπή των ροών προϋπόθεση για την ανακατανομή

Από την πλευρά του ο 29χρονος υπ. Εξωτερικών της Αυστρίας Ζεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής ότι χωρίς την διακοπή των μεταναστευτικών ροών προς τη δυτική Ευρώπη τα κράτη μέλη δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε μια πιο ισότιμη κατανομή των προσφύγων.
«Μεσοπρόθεσμα ενδέχεται χώρες που τώρα τάσσονται κατά μιας τέτοιας ανακατανομής να είναι προς τούτο πρόθυμες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αυστριακός υπουργός. «Ωστόσο όσο εξακολουθεί να υφίσταται μια τόσο υψηλή προσφυγική ροή και όσο τα κράτη γνωρίζουν ότι εξαιτίας μιας τέτοιας πολιτικής (που ευνοεί τις μεταναστευτικές ροές) θα συνεχίσουν να έρχονται ολοένα περισσότεροι άνθρωποι στην ΕΕ, η ανακατανομή θα είναι μη ρεαλιστική».

Οι νέες δηλώσεις Κουρτς, μόλις δύο μέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο, έρχονται να συμπληρώσουν την σκληρή γραμμή που τηρεί η Αυστρία το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Μάλιστα ο ίδιος ο Ζ. Κουρτς εκτιμά ότι οι πρόσφατες δηλώσεις Μέρκελ και Τουσκ μοιάζουν σαν επιβεβαίωση της πολιτικής που ακολουθεί η Αυστρία από κοινού με άλλες βαλκανικές χώρες. Ας σημειωθεί ότι ο Ντ. Τουσκ είχε αποθαρρύνει σε μήνυμά του από την Αθήνα πρόσφυγες και μετανάστες να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη, ενώ και η γερμανίδα καγκελάριος είχε μιλήσει με προσεκτική διατύπωση για την αύξηση των προσφυγικών ροών κατά μήκος της βαλκανικής οδού. «Κατά τη γνώμη που αυτή είναι μια πολιτική που κινείται στη σωστή κατεύθυνση», είπε τέλος ο Ζ. Κουρτς.

Πηγή: deutsche welle
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρωσία: Το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει «τίποτα νέο» σχετικά με ένα ενδεχόμενο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία
Παρά τις συνεχιζόμενες επαφές με την Ουάσινγκτον, η Μόσχα υποστηρίζει ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος από τη σύνοδο του Αυγούστου μεταξύ Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πρέσκοφ
ΗΠΑ: Μυστήριο γύρω από την εξαφάνιση της 9χρονης Μέλοντι – Η μητέρα αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές
Ξεκίνησαν μαζί για ένα οδικό ταξίδι, όμως η μητέρα επέστρεψε χωρίς το παιδί και παραμένει σιωπηλή εδώ και πάνω από έναν μήνα, ενώ το FBI προσπαθεί να ανασυνθέσει τις κρίσιμες ώρες του ταξιδιού
Στιγμιότυπο από βίντεο παρακολούθησης που δείχνει τη Μέλοντι και τη μητέρα της στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ουκρανία να αποδεχθεί σχέδιο που προβλέπει εδαφικές παραχωρήσεις για την λήξη του πολέμου
Oι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να ενημέρωσαν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ένα πιθανό πλαίσιο ειρήνης θα απαιτούσε από την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη και να περιορίσει μέρος της στρατιωτικής της ισχύος
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 15