Κόσμος

Ο άνθρωπος που έλυσε το Τελευταίο Θεώρημα του Φερμά! Έσπαγαν το κεφάλι τους 300 χρόνια

Είχε προκαλέσει αμηχανία στους μαθηματικούς για αιώνες. Τα λαμπρότερα μυαλά του κόσμου προσπαθούσαν να το λύσουν εδώ και 300 χρόνια. Ο Βρετανός Andrew Wiles κατάφερε τελικά να λύσει την εξίσωση.

Το Τελευταίαο Θεώρημα του Φερμά διατυπώθηκε πρώτη φορά το 1638 από τον Φερμά με τη μορφή χειρόγραφης σημείωσης σε βιβλίο. Είχε μάλιστα ισχυριστεί πως έχει την απόδειξη του θεωρήματος αλλά είναι τόσο μεγάλη που δεν χωρούσε στη σημείωση. Το Τελευταίο Θεώρημα του Φερμά διατυπώνεται ως εξής: τρεις θετικοί ακέραιοι αριθμοί a, b, και c δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την εξίσωση an + bn = cn για κάθε ακέραιο αριθμό n μεγαλύτερο από το δύο. Επομένως, χωρίς τη χρήση μαθηματικών συμβόλων μπορεί να εκφραστεί: Είναι αδύνατον να χωρίσεις οποιαδήποτε δύναμη μεγαλύτερη της δεύτερης σε δύο ίδιες δυνάμεις.

Στη δεκαετία του 1990 ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Andrew Wiles έλυσε οριστικά το πρόβλημα και αυτή την εβδομάδα του απονεμήθηκε το διάσημο βραβείο Abel και το χρηματικό ποσό των 700.000 δολαρίων. “Είναι τεράστια τιμή… το Τελευταίο Θεώρημα του Φερμά ήταν το πάθος μου από μικρή ηλικία και λύνοντάς το ένιωσα την απίστευτη αίσθηση της ολοκλήρωσης”.

“Πάντα ήλπιζα ότι η λύση μου σε αυτό το πανάρχαιο πρόβλημα θα εμπνεύσει πολλούς νέους ανθρώπους να καταπιαστούν με τα μαθηματικά και να εργαστούν επάνω στις προκλήσεις αυτού του όμορφου και συναρπαστικού αντικειμένου”.

Το βραβείο, που συχνά περιγράφεται ως το Νόμπελ των μαθηματικών, του απονεμήθηκε από τη Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων, με την επίσημη τελετή να γίνεται παρουσία του διαδόχου του θρόνου της Νορβηγίας Haakon τον Μάιο.

“Ο Wiles είναι ένας από τους πολύ λίγους μαθηματικούς, αν όχι ο μοναδικός, του οποίου η απόδειξη ενός θεωρήματος έγινε είδηση σε όλο τον κόσμο. Το 1994 έλυσε το Τελευταίο Θεώρημα του Φερμά που εκείνη την εποχή ήταν το πιο διάσημο και μακρόχρονα άλυτο πρόβλημα στην ιστορία του αντικειμένου”, δήλωσε η επιτροπή Abel.

Πηγή: Cnn

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γαλλία: Συναγερμός μετά την πτήση ύποπτων drones πάνω από φάλαγγα αρμάτων Leclerc
Οι γαλλικές αρχές διεξάγουν έρευνα μετά την πτήση ύποπτων drones πάνω από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων μια μονάδα παραγωγής πυρίτιδας και μια φάλαγγα αρμάτων μάχης Leclerc
Ένα γαλλικό άρμα μάχης Leclerc
Βατικανό: Ο Ιησούς δεν εμφανίστηκε σε μικρή πόλη στη Γαλλία – Ο πάπας Λέων βάζει τέλος σε «μύθο» δεκαετιών
Το Βατικανό έβαλε επισήμως τέλος στις φερόμενες εμφανίσεις του Ιησού στο Ντοζουλέ, στη βόρεια Γαλλία, τονίζοντας ότι αυτές οι αφηγήσεις δεν πρέπει να θεωρούνται αυθεντικές από τους καθολικούς πιστούς
Ο Πάπας Λέων