Πολιτική

Επίθεση Γεννηματά κατά Τσίπρα για το Προσφυγικό: Πόσους μικρούς Βαρουφάκηδες έχετε;

Επίθεση στην κυβέρνηση, κυρίως για το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας, εξαπέλυσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας την ότι διακατέχεται από ιδεοληψίες, ενώ τής καταλόγισε αδράνεια, ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα. 

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική στο προσφυγικό. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, ζήτησε και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό επιρρίπτοντας του ευθύνες ότι δεν κατάφερε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών να πάρει γραπτές εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που λήφθηκαν και αφορούν την Ελλάδα.

«Σας άκουσα να λέτε ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας. Και δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ ιδιαίτερα, γιατί σας θυμάμαι πριν από λίγους μήνες από αυτό το βήμα να λέτε ότι αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά η Γεννηματά και συνέχισε:

«Μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα σύνορά μας για τις επόμενες 15 ημέρες θα παραμείνουν ανοιχτά. Αν μέχρι σήμερα είχατε μια ολοκληρωμένη πολιτική στο προσφυγικό, θα μπορούσατε να απαιτήσετε από τους ομόλογους σας να δεσμευτούν γραπτά ότι δεν θα υπάρχουν μονομερείς αποφάσεις για κλείσιμο συνόρων. Θα μπορούσατε να απαιτήσετε επιτάχυνση των διαδικασιών για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Για να μη χρειάζεται η Ευρώπη το ΝΑΤΟ. Να πιέσετε τους εταίρους για να αναλάβουν γρήγορα το μερίδιο που τους αναλογεί στη μετεγκατάσταση προσφύγων. Όλα αυτά θα ήταν στα χτεσινά Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αν είχατε κάνει το καθήκον σας. Αντί γι’ αυτό πήραμε μια παράταση «ζωής» για 15 μέρες. Και ο χρόνος για τις δεκαπέντε μέρες άρχισε να μετράει αντίστροφα».

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολούθησε στο προσφυγικό «μια ιδεοληπτική πολιτική των δήθεν ανοιχτών συνόρων, δεν αξιοποίησε έγκαιρα όλα τα εργαλεία της ΕΕ ούτε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, αλλά και δεν τήρησε τα χρονοδιαγράμματα στα οποία είχε δεσμευτεί». Τόνισε ακόμα ότι έχει μεγάλες ευθύνες που άφησε την Τουρκία να μεταφέρει τα σύνορα της στο Αιγαίο, ενώ κατέστησε τα Σκόπια προνομιακό συνομιλητή.

«Κανείς δεν απαλλάσσει τους Ευρωπαίους από τις ευθύνες τους», είπε η κ. Γεννηματά και αναφέρθηκε στις δικές της προσπάθειες και πρωτοβουλίες για να είναι στο πλευρό της χώρας για το προσφυγικό οι εταίροι μας, ενέργειες, όπως είπε, που απέδωσαν καρπούς.

«Μιλάτε για πατριωτική πολιτική, για πατριωτική ταυτότητα. Το ερώτημα είναι τι κερδίζει ο τόπος. Δεν μάθατε τίποτα από τα λάθη σας. Αυτό όμως που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση σας είναι η αδράνεια, η αμηχανία, οι ιδεοληψίες, η ανικανότητα και η αναποτελεσματικότητα. Πάθατε εσείς, αλλά έπαθε και η Ελλάδα» είπε, ενώ απευθυνόμενη προσωπικά στον πρωθυπουργό, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Είχατε Βαρουφάκηδες στο κόμμα σας στο προσφυγικό. Με τις ιδεοληψίες τους διέλυσαν τις δομές που υπήρχαν. Αντί να ζητήσουμε έγκαιρα βοήθεια από τους Ευρωπαίους, έλεγαν θα σας γεμίσουμε με πρόσφυγες. Αυτά έλεγαν. Πόσους μικρούς Βαρουφάκηδες έχετε; Ως πότε θα τους ρίχνετε τις ευθύνες. Αναλάβετε, κύριε πρωθυπουργέ, επιτέλους την ευθύνη για τα λάθη σας».

Σχολιάζοντας το «παράλληλο πρόγραμμα», η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε για σχέδιο νόμου που είναι «λίθοι και πλίνθοι ατάκτως ειρημένα, χωρίς αρχή και τέλος, με μικροεξυπηρετήσεις και ρουσφέτια».

Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει μια δήθεν εικόνα ευαισθησίας, τονίζοντας ότι αν πραγματικά το επιθυμεί θα πρέπει να υιοθετήσει την πρόταση του κόμματος της, που προβλέπει μεταξύ άλλων την επαναφορά και την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τα προνοιακά επιδόματα.

Παράλληλα, την κατηγόρησε ότι ενώ υποτίθεται ότι ήρθε να φέρει το νέο, δεν έκανε τίποτα για τις ευάλωτες ομάδες, τους πολίτες που έχουν ανάγκη, ζουν κάτω από ακραία φτώχεια, την ίδια ώρα που λιμνάζουν τα χρήματα στο ευρωπαϊκό γραφείο απόρων. «Από τις πράξεις μας θα κριθούμε όλοι μας και όχι από τα λόγια» κατέληξε η κ. Γεννηματά. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 απαιτεί τροποποίηση του νόμου», λέει η Αθήνα μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Οι κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν δύο προβλέψεις στην αμερικανική νομοθεσία που απαγορεύουν την πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία
F-35 των ΗΠΑ
Το plan b της κυβέρνησης για τους αγρότες με πρόστιμα – Σκέψεις για απάντηση με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «παράνομες πράξεις» από τους αγρότες με την κατάληψη των δρόμων και συμπλήρωσε «υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του νόμου με μια σειρά διατάξεων
Τρακτέρ
33
Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες: Η προειδοποίηση για άμεσο τερματισμό των μπλόκων και οι αιχμές περί «τραμπούκων»
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προσέλθουν σε διάλογο αγρότες που εκπροσωπούν όλα τα μπλόκα και ιδανικά εκπρόσωποι συνολικά του αγροτικού κόσμου
Κυριάκος Μητσοτάκης 27
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο για να μη σπάσει το μέτωπο
«Αντιστροφή της πραγματικότητας ότι τους δρόμους κλείνει η Τροχαία» - «Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τους, πόσο μάλλον όταν αρνούνται να προσέλθουν σε έναν διάλογο»
Κυριάκος Μητσοτάκης
331
Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα ασφαλώς αναγνωρίζει το διεθνές ποινικό δικαστήριο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσει τη χώρα να καταστραφεί
«Το tweet μου για την Eurovision ανέδειξε την αριστερή υποκρισία» είπε ο υπουργός Υγείας για τις αναρτήσεις του για τη Διεθνή Αμνηστία και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης
Ο Άδωνις Γεωργιαδης 21