Κόσμος

Επίθεση στο Παρίσι: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος 2 υπόπτων στο Βέλγιο

Δύο νέοι ύποπτοι κατηγορούνται στο Βέλγιο "στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις στο Παρίσι", ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία, αυξάνοντας έτσι σε οκτώ τον αριθμό των προσώπων που διώκονται όσον αφορά το βελγικό σκέλος της έρευνας.

“Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος δύο ακόμη υπόπτων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Ερικ Βαν Ντερ Σιπτ, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα πρόσωπα αυτά συνελήφθησαν την Κυριακή.
Το δημόσιο φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT μετέδωσε ότι ο ένας από τους υπόπτους γνώριζε έναν από τους καμικάζι των επιθέσεων, τον Μπιλάλ Χαντφί, ο οποίος ανατινάχθηκε στο Σταντ ντε Φρανς στις 13 Νοεμβρίου. Ο ύποπτος αυτός, o 20χρονος Γάλλος Σαμίρ Ζ., συνελήφθη στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση για το Μαρόκο. Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Σαμίρ θεωρείται ύποπτος ότι προσπάθησε τουλάχιστον δύο φορές να πάει στη Συρία το 2015 και ότι ανήκε στο περιβάλλον του Χαντφί.

Σύμφωνα με το VRT, ο δεύτερος ύποπτος, ο 28χρονος Βέλγος Πιέρ Ν., συνελήφθη την Κυριακή στο Μόλενμπεκ, το προάστιο των Βρυξελλών όπου ζούσαν ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, ο οποίος ανατινάχθηκε έξω από καφέ σε γειτονιά του ανατολικού Παρισιού, και ο αδελφός του, ο Σαλάχ, ο οποίος διαφεύγει. Και οι δύο παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου και θα παραμείνουν προφυλακισμένοι για ένα μήνα.
Από την έναρξη της έρευνας, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος έξι ακόμη υπόπτων οι οποίοι έχουν προφυλακιστεί στο Βέλγιο στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις στο Παρίσι που προκάλεσαν τον θάνατο 130 ανθρώπων.

Μεταξύ των κατηγορουμένων, οι Μοχάμεντ Αμρί και Χάμζα Ατού που θεωρούνται ύποπτοι ότι μετέφεραν τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ στις Βρυξέλλες όπου έφθασε την επομένη των επιθέσεων.
Άλλος κατηγορούμενος, ο Αλί Ουλκαντί φέρεται να οδήγησε στη συνέχεια τον βασικό ύποπτο μέσα στη βελγική πρωτεύουσα. Αίμα και δύο περίστροφα βρέθηκαν μέσα στο όχημα του τέταρτου υπόπτου, του Λαζέζ Αμπραϊμί.
Η ταυτότητα του πέμπτου κατηγορούμενου δεν έχει αποκαλυφθεί. Ωστόσο σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τον Αμπντεϊλαχ Σουάα, η σχέση του οποίου με τις επιθέσεις στο Παρίσι δεν είναι γνωστή.

Ο έκτος κατηγορούμενος –σύμφωνα με τα μμε– είναι ο Μοχάμεντ Μπακαλί, που φέρεται να είναι ο ενοικιαστής κατοικίας στην οποία έγινε αστυνομική έρευνα στις 26 Νοεμβρίου στο Οβελέ, μια μικρή αγροτική κοινότητα της περιοχής Ναμούρ, στο νότο, που θεωρείται ότι χρησίμευσε ως κρησφύγετο. Αυτός κατηγορήθηκε την επομένη “για δολοφονίες στο πλαίσιο τρομοκρατικής ενέργειας και συνέργεια στη δράση τρομοκρατικής οργάνωσης”.
Τέλος, η αστυνομία άφησε σήμερα ελεύθερα δύο ακόμη πρόσωπα που εξετάστηκαν με την ιδιότητα των “μαρτύρων” έπειτα από έρευνες στις Βρυξέλλες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βρέθηκαν τα λείψανα της 9χρονης Μέλοντι που αγνοούνταν επί 2 μήνες στις ΗΠΑ - Συνελήφθη η μητέρα της και δηλώνει αθώα
Έπειτα από έρευνες εντοπίστηκε φυσίγγιο στην αποθήκη της μητέρας, το οποίο ταιριάζει με φυσίγγια που βρέθηκαν κοντά στα λείψανα της άτυχης Μέλοντι, τα οποία εντόπισε τυχαία ένα ζευγάρι στην πολιτεία Γιούτα
Η 9χρονη Μέλοντι που αγνοούνταν για πάνω από 2 μήνες
Ο Ζελένσκι αποφασισμένος να «κάνει ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει τον πόλεμο» – «Η Ουκρανία δεν βιάζεται για επίλυση με ειρηνικά μέσα» λέει ο Πούτιν
«Σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θέλουμε ειρήνη, ενώ η Ρωσία επιδεικνύει την επιθυμία να συνεχίσει, αν ολόκληρος η Ευρώπη και η Αμερική είναι στο πλευρό μας, μαζί θα σταματήσουμε τον Πούτιν» τονίζει ο Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν