Κόσμος

Ρωσία – Τουρκία: Εντολή Μεντβέντεφ για οικονομικά αντίποινα στην Άγκυρα!

- Παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου, ο Ρώσος πρωθυπουργός έδωσε εντολή για οικονομικά μέτρα κατά της Τουρκίας.
- Παγώνουν κοινά επενδυτικά σχέδια ως αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16.
- Περιορίζονται και οι εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία.
- Πούτιν: Ο Εντογάν σκόπιμα οδηγεί την κατάσταση σε αδιέξοδο.
- Ακόμη περιμένουμε μια συγγνώμη δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
- Ερντογάν προς Πούτιν: Να αποδείξεις ότι αγοράζω πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές.
- "Συναισθηματική" η απόφαση για οικονομικά αντίποινα, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την ώρα που στη Μόσχα βρίσκεται ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να τον στηρίξει στη μάχη κατά του ISIS μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι πίσω από την οποία βρίσκεται οι τζιχαντιστές, η Ρωσία «χτυπά» τα τύμπανα του πολέμου με την Τουρκία, ύστερα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρκικά F-16 στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Λίγο μετά τις πολεμικές δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ήρθε η εντολή του πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στους κυβερνητικούς αξιωματούχους να ετοιμάζουν οικονομικά αντίποινα κατά της Τουρκίας.

Στα μέτρα που θα λάβει η Μόσχα κατά της Άγκυρας θα περιλαμβάνονται το πάγωμα ορισμένων κοινών επενδυτικών σχεδίων καθώς και στις εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία, όπως είπε ο Μεντβέντεφ σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη (26.11.2015) με υπουργούς του.

Λίγη ώρα πριν από την εντολή Μεντβέντεφ για οικονομικά αντίποινα, και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, η κλιμάκωση στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας είχε διαφανεί από τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, που ευθεώς κατηγόρησε  την Άγκυρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως προσπαθούν σκόπιμα να οδηγήσουν τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας σε αδιέξοδο!

“Φαίνεται πως η τουρκική ηγεσία σκόπιμα οδηγεί τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας σε αδιέξοδο”, είπε ο Πούτιν στο Κρεμλίνο σε μια τελετή για την παραλαβή διαπιστευτηρίων πρεσβευτών. Και πρόσθεσε πως η Μόσχα περιμένει ακόμη μια συγγνώμη από την Τουρκία για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ή μια προσφορά αποζημιώσεων για τις ζημιές.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Κρεμλίνου πως η Ρωσία εξακολουθεί να περιμένει μια λογική απάντηση από την Τουρκία σχετικά με τον λόγο για τον οποίο κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος. «Εξακολουθούμε να αναμένουμε μια εξήγηση, μια ρεαλιστική εξήγηση από την τουρκική πλευρά», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ρίχνει ξανά τους τόνους ο Ερντογάν

Η Τουρκία προμηθεύεται πετρέλαιο και αέριο μόνο από γνωστές πηγές και εκείνοι που την κατηγορούν ότι τα αγοράζει από το Ισλαμικό Κράτος θα πρέπει να αποδείξουν τις κατηγορίες τους, δήλωσε στο μεταξύ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια ακόμη προσπάθεια να χαμηλώσει τους τόνους στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δυο χώρες.

Μιλώντας σε μια ομάδα τοπικών αξιωματούχων στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε ακόμη πως η Τουρκία λαμβάνει μέτρα για να σταματήσει το λαθρεμπόριο πετρελαίου στα σύνορά της, κύρια πηγή εσόδων για τη μαχητική ισλαμιστική οργάνωση.

Απέρριψε δε ως “συναισθηματικές” οι οποίες “δεν ταιριάζουν σε πολιτικούς” τις εισηγήσεις ότι θα μπορούσαν να ανασταλούν τα σχέδια με τη Ρωσία ως αποτέλεσμα της κατάρριψης ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους κοντά στη μεθόριο με τη Συρία.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό καταρρίφθηκε σε μια “αυτόματη αντίδραση”, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες που έχουν δοθεί στις ένοπλες δυνάμεις. Οι στρατιωτικοί κανόνες εμπλοκής της Τουρκίας είναι ένα ξεχωριστό θέμα από τις διαφωνίες με τη Ρωσία για την πολιτική στη Συρία, είπε, και πρόσθεσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους μετριοπαθείς αντάρτες στη Συρία και τους Τουρκμένους μαχητές στον πόλεμο κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο «καρατόμησε» τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών μετά από έκθεση που αντέκρουε τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τζέφρι Κρους, διευθυντής της Defense Intelligence Agency (DIA), απομακρύνθηκε από τη θέση του – Η απόφαση ελήφθη μετά από εσωτερική έκθεση για το Ιράν, που θεωρήθηκε ενοχλητική για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τους New York Times
Ο Αντιπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και Διευθυντής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) Τζέφρι Κρουζ
Το Ισραήλ καταγγέλλει «ξεδιάντροπο ψέμα» για την κήρυξη λιμού στη Γάζα από τον ΟΗΕ – Αμφισβητούν την έκθεση οι ΗΠΑ
Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η Γάζα πλήττεται από λιμό – Tο Ισραήλ απορρίπτει τα συμπεράσματα αυτά ως «ξεδιάντροπο ψέμα» και κατηγορεί τη Χαμάς, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε
Παιδιά στη Γάζα κρατώντας κατσαρόλες 8
Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καταγγέλλει «εγκληματικό και παράνομο» σχέδιο των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση ανάπτυξης στρατευμάτων
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προετοιμάζει επίθεση κατά της χώρας του, μετά την ανακοίνωση της μαζικής ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων στην Καραϊβική
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο 2
Η Γκισλέιν Μάξγουελ «αθώωσε» τον Ντόναλντ Τραμπ για την εμπλοκή του στην υπόθεση Επστάιν - «Δεν έκανε κάτι ανάρμοστο»
«Δεν πιστεύω ότι αυτοκτόνησε», είπε για τον θάνατο του Επστάιν - Η 63χρονη δήλωσε πως δεν υπάρχει «λίστα πελατών», στην οποία φέρεται πως εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, ο Μπιλ Κλίντον, ο πρίγκιπας Άντριου και ο Μπιλ Γκέιτς
Τζέφρι Επστάιν / Γκισλέιν Μάξγουελ 1
Νέο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας μετά από δηλώσεις Σαλβίνι για τον Μακρόν – Κλήθηκε η Ιταλίδα πρέσβης
Το Παρίσι κάλεσε την πρέσβη της Ιταλίας μετά από δηλώσεις του Ματέο Σαλβίνι που κρίθηκαν «απαράδεκτες», οι οποίες στόχευαν άμεσα τον Εμανουέλ Μακρόν και τη στήριξή του στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία
Ο Ματέο Σαλβίνι 11