Κόσμος

Πορτογαλία: Νικητής των εκλογών χωρίς αυτοδυναμία ο Κοέλιο

Έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση είναι ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, που κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής (04/10/2015) αλλά χωρίς να φτάσει και στην αυτοδυναμία.

“Θα πούμε στον πρόεδρο ότι η πολιτική δύναμη που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους είναι έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση,” είπε ο Πάσος Κοέλιο σε τηλεοπτικό μήνυμα, σημειώνοντας πως “δεν επιτύχαμε πλειοψηφία στη βουλή”. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο κυβερνητικός συνασπισμός, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2011, εξασφάλισε άνετο προβάδισμα αλλά έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων, κυβερνητικός συνασπισμός του Κοέλιο, εξασφαλίζει το 40,04% των ψήφων, έναντι του Σοσιαλιστικού Κόμματος που εξασφαλίζει το 31,65%, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Το Μπλοκ της Αριστεράς εξασφαλίζει το 9,44% των ψήφων και η συμμαχία του Κομμουνιστικού Κόμματος με τους Πράσινους το 7,63%.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα, αποδέχθηκε την ήττα του κόμματός του μετά τις ενδείξεις των exit poll και καταμέτρηση του 80% των ψηφοδελτίων που έδωσαν το προβάδισμα στον κεντροδεξιό συνασπισμό. “Θέλω να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο και τον αναπληρωτή πρωθυπουργ Πάουλο Πόρτας. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν πέτυχε τους στόχους του”, είπε ο Κόστα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Το πανεπιστήμιο μας έστειλε οδηγίες για καταφύγια, όλα είναι προληπτικά προς το παρόν» λέει Έλληνας φοιτητής στη Λευκωσία
«Η ενημέρωση ήταν καθαρά προληπτική και μας τόνισαν να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να απομακρυνόμαστε από τζάμια σε περίπτωση που ηχήσει σειρήνα»
Ο Έλληνας φοιτητής Ιατρικής Νίκος Ανδρουλάκης στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου
Nicole Amor: Η Αμερικανίδα στρατιώτης σκοτώθηκε στο Κουβέιτ από ιρανικό drone λίγες μέρες πριν επιστρέψει στην οικογένειά της
Ήταν μία από τους 4 Αμερικανούς νεκρούς στρατιώτες που ταυτοποιήθηκαν - Τα ονόματα των άλλων δύο στρατιωτών δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί από το Πεντάγωνο
Η Nicole Amor