Πολιτική

FAZ: Ο Γιούνκερ προειδοποίησε ανοιχτά τον Τσίπρα για Grexit! “Αν οι Θεσμοί δεν στείλουν θετικό σήμα άμεσα, το Eurogroup θα αρχίσει τις… προετοιμασίες”

- Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αποκαλύπτει όσα είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν στον Έλληνα πρωθυπουργό την περασμένη Πέμπτη
- Η ξεκάθαρη απειλή για Grexit και ο ρόλος των Θεσμών
- Η ίδια εφημερίδα αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ "τορπίλισε" τη συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές
- "Ο Γιούνκερ παραμένει σε επαφή με τον Τσίπρα" δηλώνει αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Τα όσα έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, όταν υποδέχτηκε ξανά τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Ο Γιούνκερ προειδοποίησε ανοιχτά τον Τσίπρα για Grexit” είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, λοιπόν, απείλησε ανοιχτά τον Έλληνα πρωθυπουργό πως αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο Brussels Group, τότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ!

“Αν δεν δώσουν οι Θεσμοί γρήγορα ένα θετικό μήνυμα, το Eurogrοup θα αρχίσει να συζητάει τις προετοιμασίες για ένα Grexit, είπε ο Γιούνκερ στον Τσίπρα την περασμένη Πέμπτη” γράφει η FAZ και προσθέτει πως οι συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική αντιπροσωπεία και τους δανειστές “για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις αλλά και τις όποιες αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις” θα συνεχιστούν σήμερα, Κυριακή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα μάλιστα “οι συνομιλίες θα αφορούν και στο πρωτογενές πλεόνασμα, με τους δανειστές να επιμένουν στο 1% για το 2015. Η ελληνική πλευρά φέρεται να το έχει αποδεχτεί”.

Τσίπρας και Γιούνκερ παραμένουν σε επαφή “για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης εντός των προθεσμιών, όμως ο χρόνος εξαντλείται”, δήλωσε στο μεταξύ στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο ίδιος υπενθύμισε πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να δεχθεί αλλαγές στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, εφόσον έχουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Η “βόμβα” πως το ΔΝΤ τίναξε στον αέρα τη συμφωνία

Η Frankfurter Allgemeine του Σαββάτου είχε ρίξει τη… βόμβα πως για όσα έγιναν τις προηγούμενες μέρες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, που έφεραν ακόμη και την αποχώρηση των εκπροσώπων του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες δεν ευθύνεται η ελληνική πλευρά αλλά το Ταμείο, που “τροπίλισε” τις διαπραγματεύσεις!

Επικαλούμενη διαπραγματευτικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, η εφημερίδα αποκάλυψε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο “τίναξε στον αέρα” την πρόταση που προετοίμασε η Κομισιόν τις περασμένες μέρες. Σύμφωνα με αυτή, η Αθήνα θα μπορούσε να αναβάλει περικοπές στις χαμηλές συντάξεις (κάτι το οποίο είχε αποκλείσει κατηγορηματικά ο Αλέξης Τσίπρας), αν μείωνε ισόποσα τις στρατιωτικές δαπάνες. Ο λόγος για 400 εκ. ευρώ.

Η πρόταση παρουσιάστηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και είχε την έγκριση της Άγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ.

Διαπραγματευτικοί κύκλοι δήλωσαν στη FAS ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αποδέχεται τέτοιου είδους παζάρια. Θέλουμε να διαπραγματευθούμε, αλλά δεν έχουμε εντολή».

Σύμφωνα πάντως με την FAS η αποχώρηση της αντιπροσωπίας του Ταμείου από τις διαπραγματεύσεις πριν από λίγες μέρες σχετίζονταν με εντάσεις μεταξύ Ταμείου και Κομισιόν, που προέκυψαν μετά τη συνάντηση στην καγκελαρία πριν από δύο εβδομάδες, όταν η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε στο Βερολίνο εκτός από τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Κριστίν Λαγκάρντ με τον Μάριο Ντράγκι.

Εκεί, οι τρεις θεσμοί είχαν συμφωνήσει σε κείμενο αιτημάτων προς την Αθήνα, στο οποίο ζητούσαν μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και τα επόμενα χρόνια ύψους 1, 2, 3, και 3,5%.

Στο περιθώριο της συνάντησης όμως συμφωνήθηκε το εξής: Αν γίνει αποδεκτό από την Αθήνα ακόμα και ένα 0,8% για το τρέχον έτος, τότε όλοι οι εμπλεκόμενοι θα έδιναν πράσινο φως. Παρά τις αντιρρήσεις της τότε η Κριστίν Λαγκάρντ συμφώνησε τελικά.

Όμως, η επικεφαλής του ΔΝΤ φαίνεται να πήρε πίσω το λόγο της την επόμενη μέρα σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ. Ως αποτέλεσμα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έμεινε χωρίς περιθώρια ελιγμών στις διαπραγματεύσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Ευρωπαίος διαπραγματευτής δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα: «Είναι παράδοξο. Στο τέλος αποφασίζει ένας θεσμός για το μέλλον της Ευρώπης, ο οποίος δεν έχει τη στήριξη ενός λαού».

Πηγές: faz.net, Deutsche Welle

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ακρίτα για Καρανίκα: «Ας του δώσει κάποιος μια θεσούλα στην κυβέρνηση να ηρεμήσει ο λακές του Άδωνι»
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε υψηλούς τόνους στις αναφορές του πρώην συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε επικρίνει τη στάση της για τα επεισόδια εις βάρος του Αδωνι Γεωργιάδη και είχε ζητήσει τη διαγραφή της
Έλενα Ακρίτα και Νίκος Καρανίκας 5
Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τον Έβρο έργα υποδομής ύψους 30 εκατ. ευρώ για τον ποταμό: «Συζητιούνται πολλές δεκαετίες, έχει έρθει η ώρα να τα κάνουμε»
Κατά την επίσκεψή του σε πλημμυρόπληκτες περιοχές και στον Συνοριακό Σταθμό Κήπων, ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα τα έργα για τη διασφάλιση νερού στον πρωτογενή τομέα και ανέδειξε την αναβάθμιση της βασικής πύλης προς την Τουρκία
Κυριάκος Μητσοτάκης στον Έβρο
10
Ο Χριστοδουλάκης παρουσίασε την πολιτική πλατφόρμα «Αλλαγή+» ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ
Ο βουλευτής προειδοποιεί ότι η εσωστρέφεια τροφοδοτείται όταν η προσυνεδριακή διαδικασία γίνεται «μηχανιστική» και όχι πολιτική, ενώ επαναλαμβάνει ότι το «όχι» σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ πρέπει να είναι «σαφές και καθαρό»
Πολιτική πλατφόρμα Χριστοδουλάκη
Το Μαξίμου σηκώνει το γάντι στον Σαμαρά: «Συνήθεις εκτός πραγματικότητας τοποθετήσεις»
Κυβερνητικά στελέχη απορρίπτουν τους ισχυρισμούς περί «δυνητικής εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων» στη σύμβαση για τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, ενώ παραπέμπουν και στον ΑΔΜΗΕ για την πορεία των ερευνών στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο
Μέγαρο Μαξίμου 5
Ο Καρανίκας υπερασπίζεται ξανά τον... Γεωργιάδη: «Αλλαγή στρατηγικής στην Υγεία, όχι διάλυση»
Ο πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα (πάλι) υπερασπίστηκε τον υπουργό Υγείας για τα επεισόδια στη Νίκαια και άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση για «τοξικότητα»
Νίκος Καρανίκας
Νέες αιχμές Σαμαρά για κυριαρχικά δικαιώματα και ελληνοτουρκικά: Η κυβέρνηση να απαντήσει τώρα για Chevron και Κάσο
Ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει ότι «δεν δικαιούται να σιωπά», ζητεί απαντήσεις για όρους της σύμβασης έρευνας νότια της Κρήτης και θέτει ερωτήματα για τις αντικρουόμενες αναφορές Αθήνας και Λευκωσίας
Αντώνης Σαμαράς 20