Πολιτική

Ολονύκτιο θρίλερ στις Βρυξέλλες με Τσίπρα και Γιούνκερ – Σκληρό το σχέδιο που προτείνουν οι δανειστές

- Στη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με Γιούνκερ συμμετέχει και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Τόμας Βίζερ
- Την ίδια ώρα, στον Λευκό Οίκο γίνεται σύσκεψη του Ομπάμα με τον αμερικανό ΥΠΟΙΚ για το ελληνικό ζήτημα
- Την Πέμπτη τελικά αναμένεται να συνεδριάσει το Euroworking Group αντί για απόψε όπως ήταν προγραμματισμένο
- Πριν τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ
- Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν τηλεφωνικά πως πρέπει να υπάρχουν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα
- Το Newsit θα παρακολουθεί τις ολονύκτιες εξελίξεις και θα σας ενημερώνει συνεχώς

Μαραθώνια είναι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ η οποία ξεκίνησε στις 21:30 ώρα Ελλάδος και ακόμα συνεχίζεται με τον κ. Γιούνκερ να έχει παρουσιάσει ήδη το σχέδιο, την αντιπρόταση των Θεσμών.

Η συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε και συνεχίστηκε αμέσως το δείπνο ανάμεσα στους δύο πολιτικούς και σε αυτό πλέον συμμετέχει σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ.

Πριν τη συνάντηση ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία μετά από αυτή τη συνάντηση, διευκρινίζοντας πως απαιτείται ακόμα σκληρή δουλειά για να επιτευχθεί συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα πεντασέλιδο κείμενο με τις προτάσεις των Θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση, προτάσεις που σύμφωνα με πληροφορίες είναι ιδιαίτερα σκληρές.

Οι πληροφορίες και ξένων μέσων ενημέρωσης αναφέρουν πως οι Θεσμοί ζητούν να ισχύσουν δύο συντελεστές ΦΠΑ, με τον χαμηλό να φτάνει στο 11% και στον οποίο θα ενταχθούν τα φάρμακα και ίσως κάποια αγαθά πρώτης ανάγκης και έναν συντελεστή τον υψηλό στο 23%, όπου σε αυτό τον συντελεστή, οι δανειστές ζητούν να ενταχθεί η εστίαση και η ενέργεια.

Ένα άλλο μέτρο που φέρονται πως οι δανειστές προτείνουν είναι οι μειώσεις των συντάξεων. Συγκεκριμένα ζητούν να μειωθεί το κονδύλι για τις συντάξεις κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ δηλαδή κατά 1% του ΑΕΠ.

Στο κομμάτι του ασφαλιστικού φαίνεται πως οι δανειστές ζητούν πλήρη υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης, ζητώντας και κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα φαίνεται πως η διαφορά σε σχέση με την ελληνική πρόταση δεν είναι μακριά. Συγκεκριμένα, οι δανειστές ζητούν πρωτογενή πλεόνασμα 15 για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Στο κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων, οι δανειστές φέρονται να ζητούν την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ, ένα θέμα που αποτελεί από τις βασικές κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Τέλος, για το θέμα των αλλαγών στα εργασιακά, ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως οι δανειστές δέχονται πάγωμα αυτών των αλλαγών, ενώ στο πεντασέλιδο κείμενο δεν υπάρχει καμία αναφορά στο θέμα του χρέους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σιγκαπούρη: Η συνάντηση με τον ομόλογό του και η ατζέντα της συνάντησης
Οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν και για τη συνεργασία και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ζητήματα ψηφιακής διακυβέρνησης και για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σιγκαπούρη: Η συνάντηση με τον ομόλογό του και η ατζέντα της συνάντησης
ΝΔ κατά ΠΑΣΟΚ για Λαζαρίδη και ΟΠΕΚΕΠΕ: Τον στοχοποιούν χωρίς αποδείξεις και αποπροσανατολίζουν από την υπόθεση
«Απίστευτα ψέματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με κορυφαίο όλων ότι ο εισηγητής μας επιτέθηκε σωματικά στον μάρτυρα κ. Τζεδάκη, κάτι, άλλωστε, που διέψευσε και ο ίδιος», επισημαίνει η Πειραιώς
Τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς 13
Το ευχαριστώ της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Διαμαντή Καραναστάση: «Είσαι ο ιθύνων νους, ο εμπνευστής και στρατηγός»
«Ο Διαμαντής Καραναστάσης αφήνει παρακαταθήκη πολιτική και κοινωνική ενός ανθρώπου αδάμαστου που δεν αποδέχεται τη βρωμιά του συστήματος εξουσίας», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης 30