Πολιτική

Θολό τοπίο μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ – FT: Οι Γερμανοί ετοιμάζουν σκληρό τελεσίγραφο – Τσίπρας από την ΕΡΤ: Παλεύουμε

- Νέα δεδομένα και "αγκάθι" με την αιφνιδιαστική απόφαση του ΔΝΤ να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων
- Ο Αλέξης Τσίπρας από το προαύλιο της ΕΡΤ δήλωσε πως επιθυμεί μία συμφωνία με βιώσιμο χρέος και αποκατάσταση της χρηματοδότησης
- Το... "μπαλάκι" στους Θεσμούς για την εξεύρεση λύσης - Έτοιμο το Μαξίμου να στείλει κλιμάκιο στις Βρυξέλλες
- Αξιωματούχος δήλωσε πως η συνάντηση του Γιούνκερ ήταν μία τελευταία απόπειρα για συμφωνία
- Οι Financial Times αναφέρουν πως οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης έχουν ενοχληθεί από τις διαπραγματεύσεις
-

Μετά το χτεσινό ψυχροπολεμικό κλίμα ήρθε η αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά σήμερα μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις, το σκηνικό άλλαξε και πάλι και εδώ στην Ελλάδα υπάρχει ένα θολό τοπίο, ενώ τα διεθνή μέσα μιλούν πλέον ανοιχτά για τελεσίγραφα των δανειστών και για εμπλοκή με απρόβλεπτη εξέλιξη.

Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατευθύνθηκε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ όπου είχε στηθεί πανηγύρι για την επαναλειτουργία της. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τα όσα δηλώνει από χτες στις Βρυξέλλες πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για την επίτευξη μίας συμφωνίας που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την κοινωνική συνοχή.

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά “Παλεύουμε”.


Την ίδια ώρα όμως, στις Βρυξέλλες αγριεύει η κατάσταση για άλλη μία φορά. Σύμφωνα με τους Financial Times τις τελευταίες ώρες στη Γερμανία υπάρχουν μηνύματα πως σκοπεύουν να δώσουν ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις και να δώσουν τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, στη Γερμανία επισημαίνουν πως οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που δεν μετέχουν τόσο στενά στις διαπραγματεύσεις δείχνουν αρνητικοί να υπάρξουν συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση σε ένα σχέδιο που θα είναι μακριά από αυτό το σχέδιο των δανειστών, που προέβλεπε σκληρά μέτρα.

Έτσι σύμφωνα με το δημοσίευμα η Γερμανία ετοιμάζεται να σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση της και να δώσει ένα τελεσίγραφο στον Αλέξη Τσίπρα ή να δεχτεί το σχέδιο που του παρουσίασε ο Γιούνκερ ή τίποτα.

Αυτό που θόλωσε το σημερινό τοπίο ήταν η αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις, καθώς τα κλιμάκια του οργανισμού αποχώρησαν για την Ουάσινγκτον. Οπότε τα κλιμάκια αποχώρησαν την Τετάρτη και από αυτό φαίνεται πως η είδηση σήμερα ήταν γνωστή στους κόλπους της διαπραγμάτευσης.

Αυτή η είδηση δεν προκάλεσε έκπληξη στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς -όπως επισημαίνει ευρωπαίος διπλωμάτης- αν η διαδικασία με τους θεσμούς λειτουργούσε σωστά, δεν θα χρειάζονταν οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργό με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Με αυτή την εξέλιξη λοιπόν, αφού οι δανειστές επιμένουν για λύση εντός των τριών θεσμών, σημαίνει αυτόματα και εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, αν και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ διευκρίνισε πως το Ταμείο ποτέ δεν εγκαταλείπει το τραπέζι των συζητήσεων.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: “ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια για να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία”, μια ατάκα… κλειδί, που υπονοεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών και η πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφής έχει τελειώσει.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βαλντις Ντομπρόβσκις, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος, τόνισε ότι “οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο. Είναι δυνατόν να επιτευχθεί πρόοδος και μια συμφωνία είναι δυνατή. Αυτό που πραγματικά απαιτείται είναι πολιτική βούληση”.

Η “ακτινογραφία” της συνάντησης Τσίπρα – Γιούνκερ

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιέγραψαν τις συνομιλίες ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που ολοκληρώθηκαν νωρίτερα σήμερα χωρίς συμφωνία ως μια “τελευταία προσπάθεια” για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

– Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ Γιούνκερ συνέστησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συνεχιστεί η προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης μέσω των “θεσμών” και των των τεχνικών κλιμάκιων

– Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ωστόσο ότι εκτός από τους “θεσμούς”, “θέλουμε διαπραγματεύσεις και στο πιο υψηλό επίπεδο”

– Το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει ότι τα τεχνικά κλιμάκια επί της ουσίας έχουν ολοκληρώσει το έργο τους και πως η συζήτηση πρέπει να είναι πρωτίστως πολιτική

– Γι’ αυτό άλλωστε λένε η συζήτηση γίνεται πλέον στο επίπεδο υπουργών (Παππάς-Τσακαλώτος) και επιτρόπων (Μοσκοβισί) στις Βρυξέλλες

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΝΔ κατά ΠΑΣΟΚ για Λαζαρίδη και ΟΠΕΚΕΠΕ: Τον στοχοποιούν χωρίς αποδείξεις και αποπροσανατολίζουν από την υπόθεση
«Απίστευτα ψέματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με κορυφαίο όλων ότι ο εισηγητής μας επιτέθηκε σωματικά στον μάρτυρα κ. Τζεδάκη, κάτι, άλλωστε, που διέψευσε και ο ίδιος», επισημαίνει η Πειραιώς
Τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς 13
Το ευχαριστώ της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Διαμαντή Καρακατσάνη: «Είσαι ο ιθύνων νους, ο εμπνευστής και στρατηγός»
«Ο Διαμαντής Καραναστάσης αφήνει παρακαταθήκη πολιτική και κοινωνική ενός ανθρώπου αδάμαστου που δεν αποδέχεται τη βρωμιά του συστήματος εξουσίας», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης 16
Σκληρή απάντηση της Κίνας στις δηλώσεις Γκιλφόϊλ για το λιμάνι του Πειραιά
Η κινεζική πρεσβεία καταγγέλλει «σοβαρή παρέμβαση» μετά τις δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβη, η οποία κάλεσε την Ελλάδα να «πουλήσει το λιμάνι του Πειραιά» προκειμένου να αντιμετωπίσει την κινεζική επιρροή
Το λιμάνι του Πειραιά 10
Μακάριος Λαζαρίδης στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταθέτω μήνυση κατά της διευθύντριας Τύπου του γραφείου του ΠΑΣΟΚ – Η απάντηση από την Χαριλάου Τρικούπη
Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφερόταν ότι: «Ο εν λόγω κύριος σήμερα επιτέθηκε λεκτικά και σωματικά σε μάρτυρα γιατί δεν του άρεσαν οι απαντήσεις του»
Εξεταστική
14
Ο Διαμαντής Καραναστάσης παραιτήθηκε από βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας: «Σαν το γάλα μες στις μύγες - Επιστρέφω στον πολιτισμό»
Την παραίτησή του από την Πλεύση Ελευθερίας υπέβαλε ο Διαμαντής Καραναστάσης - Στην ανάρτησή του ευχαριστεί προσωπικά τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Διαμαντής Καραναστάσης και Ζωή Κωνσταντοπούλου 73