Κόσμος

Στα δικαστήρια για μια selfie μαϊμούς!

Μια σπάνια μαϊμού μακάκι με λοφίο που έβγαλε "selfie" θα πρέπει να αναγνωριστεί ως ο μόνος νόμιμος ιδιοκτήτης της φωτογραφίας και να πάρει αποζημίωση για παραβίαση copyright από βιβλίο για την άγρια φύση που τύπωσε τη φωτογραφία της, ισχυρίζονται ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων σε μήνυση που έγινε σε επίπεδο ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

Ο Ναρούτο, ένας εξάχρονος μακάκι που ζει ελεύθερα στο προστατευμένο πάρκο Τανγκκόκο στο νησί Σουλαουέσι της Ινδονησίας, πήρε μια σειρά φωτογραφιών πριν από περίπου τέσσερα χρόνια με μια μηχανή που είχε αφήσει χωρίς επιτήρηση ο Βρετανός φωτογράφος Ντέιβιντ Σλέιτερ, είπε η οργάνωση PETA (‘Ανθρωποι για την Ηθική Μεταχείρηση των Ζώων) στη μήνυση.

Η μήνυση κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, και σ’ αυτήν η PETA ισχυρίζεται ότι οι φωτογραφίες προέκυψαν από “μια σειρά σκόπιμων και εθελοντικών πράξεων του Ναρούτο, χωρίς τη βοήθεια του Σλέιτερ,” άρα, συμπέρανε ότι ο Ναρούτο έχει δικαιώματα ιδιοκτήτη και “δικαίωμα να ωφεληθεί από το copyright […] με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό όπως κάθε άλλος δημιουργός.”

Ο Σλέιτερ είπε στο Reuters ότι ένιωθε “απορία” για τη μήνυση και κατηγόρησε την οργάνωση για αυτοδιαφήμιση. ΄Ηταν πολύ απογοητευμένος από την απόφαση της οργάνωσης να μην έρθει σε επαφή μαζί του νωρίτερα και περιέγραψε τον εαυτό του ως χαμηλά αμειβόμενο φωτογράφο άγριας φύσης ο οποίος παλεύει να βγάλει τα προς το ζην.

“Οι προσπάθειές τους φαίνεται να εστιάζονται περισσότερο στο να αποδείξουν ότι είμαι κακοποιός παρά κάποιος που αγαπάει και σέβεται και πολεμά για τα ζώα. […] Μου δημιουργεί απορία ποιες είναι οι αληθινές σκοπιμότητες πίσω απ’ αυτή την επίθεση εναντίον μου,” είπε σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Ο Ναρούτο ανήκει σε ένα είδος μαϊμούδων που έχουν καταταχθεί στα κρίσιμα απειλούμενα είδη, με 4.000-6.000 ζώα να ζουν μόνο στο νησί, και η PETA αναφέρει ότι ο αριθμός των έχει μειωθεί κατά περίπου 90% τα τελευταία 25 χρόνια, κυρίως λόγω των καταστροφών από ανθρώπους των δασών στα οποία ζουν.

Η εκδοτική εταιρεία όπου η φωτογραφία του Ναρούτο εμφανίστηκε στο εξώφυλλο αρνήθηκε να μιλήσει όσο διεξάγονται νομικές διαδικασίες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νεαρή γυναίκα καταγγέλλει βιασμό από ηθοποιό στο Ιράν - Υπέρ του η κοινή γνώμη, αφέθηκε ελεύθερος και ταξίδεψε στο εξωτερικό
Σημειώνεται ότι στο Ιράν, ο βιασμός μπορεί να επιφέρει ακόμη και τη θανατική ποινή, ωστόσο υπάρχει και η δυνατότητα «συγχώρεσης» από το θύμα
Πεγμάν Τζαμσιντί
«Ο χειρότερος πρόεδρος της Γαλλίας»: Τα «πυρά» πρώην συμβούλου του Εμανουέλ Μακρόν
Ο πρώην μέντορας του Γάλλου προέδρου, Αλαίν Μενκ, καταγγέλλει σε συνέντευξή του στο Politico τον ναρκισσισμό και τη μοναχική πορεία του Εμανουέλ Μακρόν, κατηγορώντας τον ότι αποδυνάμωσε τους θεσμούς και ενίσχυσε την άκρα δεξιά
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν
Πως ο Τραμπ «παίζει» με την τεχνητή νοημοσύνη – Από βασιλιάς μέχρι Σούπερμαν, δοξάζει τον εαυτό του και γελοιοποιεί τους αντιπάλους του
Ο Αμερικανός πρόεδρος πολλαπλασιάζει τις εικόνες που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη για να εξυμνήσει τον εαυτό του και να επιτεθεί στους αντιπάλους του
Μια εικόνα τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργήθηκε από τον Λευκό Οίκο, η οποία δείχνει τον Ντόναλντ Τραμπ ως Σούπερμαν