Πολιτική

Debate – ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μεϊμαράκης εμφανίστηκε αδιάβαστος ή ψεύτης

Τις αναφορές που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στο χτεσινό debate, ασκώντας κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την ανάπτυξη και την ανεργία, αποδομεί ο ΣΥΡΙΖΑ, παραθέτοντας συγκριτικά στοιχεία μεταξύ της διακυβέρνησης της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της επτάμηνης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι ο κ. Μεϊμαράκης «εμφανίστηκε, στην καλύτερη περίπτωση, αδιάβαστος ή, στη χειρότερη ψεύτης, τόσο σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη που αφορούν την ανάπτυξη, όσο και στους δείκτες της ανεργίας».

Συγκρίνοντας τα δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει σχετικά με την ανάπτυξη ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2015, της πραγματικά σκληρής διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ, η οικονομία όχι μόνο δεν συρρικνώθηκε αλλά μεγεθύνθηκε συνολικά 1,1% σε ετήσια βάση». Ως προς το ζήτημα της ανεργίας, τονίζει πως «η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, όταν ήταν στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ».

Ειδικότερα:
Σχετικά με τον ισχυρισμό του κ. Μεϊμαράκη πως επί διακυβέρνησης ΝΔ η χώρα είχε μπει σε τροχιά ανάπτυξης την περίοδο 2013-14, την οποία υποτίθεται ότι ανέστρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας ύφεση και καταστροφή, ενώ ταυτόχρονα αύξησε και την ανεργία, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «τα στοιχεία διαψεύδουν κατηγορηματικά τον πρόεδρο της ΝΔ» και απαντά:

Ειδικά τον πρώτο ενάμιση χρόνο της κυβέρνησης Σαμαρά, από το τρίτο τρίμηνο του 2012 μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο του 2013, σημειώθηκε συνεχόμενα μεγάλη πτώση του ΑΕΠ. Μάλιστα, στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2012, δηλαδή κατά τη διάρκεια της “διαπραγμάτευσης” Σαμαρά, είχαμε μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,6% και 4,7% αντίστοιχα σε ετήσια βάση. Εν τέλει, στην πραγματικότητα, τα χρόνια της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου (2012-2014) το ΑΕΠ μειώθηκε συνολικά 9,7% σε σχέση με το 2011.

Αντίθετα, το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2015, παρά τη χρηματοπιστωτική ασφυξία, τις απειλές που δέχτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα άδεια ταμεία που παραλάβαμε, σημειώθηκε μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 0,6% και 1,6% αντίστοιχα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «έτσι, παρά τον οικονομικό “στραγγαλισμό” της χώρας από τους πιστωτές και την προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, το πρώτο εξάμηνο του 2015, της πραγματικά σκληρής διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ, η οικονομία όχι μόνο δεν συρρικνώθηκε αλλά μεγεθύνθηκε συνολικά 1,1% σε ετήσια βάση».

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως:
«Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου αντί να μειώσει την ανεργία, όπως ψευδώς υποστηρίζει ο κ. Μεϊμαράκης και το αφήγημα του success story, εκτόξευσαν το ποσοστό της στο ιστορικό-υψηλό 27.9% (Σεπτέμβριος 2013), δηλαδή έπειτα από ένα χρόνο πλήρους διακυβέρνησής τους. Στη συνέχεια, παρόλο που το ποσοστό της ανεργίας αποκλιμακώθηκε, κυρίως λόγω της μείωσης του εργατικού δυναμικού και της μετανάστευσης των νέων, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν ανεργία 25,9%, δηλαδή υψηλότερη απ’ όση παρέλαβαν το 2012.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε ανεργία 25,9% τον Ιανουάριο 2015. Μετά τον Μάρτιο ακολούθησε πτώση της ανεργίας, η οποία σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έπεσε στο 25.2% τον Ιούνιο. Έτσι, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η ανεργία μειώθηκε για πρώτη φορά σε ποσοστά χαμηλότερα από αυτά που είχε παραλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τον Ιούνιο του 2012.

Όπως μάλιστα δείχνουν τα στοιχεία που μόλις σήμερα δημοσιεύει η Eurostat, η Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 παρουσίασε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, όταν ήταν στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κόντρα κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το κράτος δικαίου – Μαρινάκης: «Ακραία και τοξική ρητορική»
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποιεί με όλο και μεγαλύτερη ένταση, ακραία και τοξική ρητορική»
Παύλος Μαρινάκης
Ανδρουλάκης για την προ ημερησίας συζήτηση: «Θέλουν να καταπατήσουν τον Κανονισμό της Βουλής – Εγώ την Παρασκευή θα είμαι εκεί»
«Βουτηγμένος στη διαφθορά και αμετανόητος, ο κ. Μητσοτάκης παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ
Νίκος Ανδρουλάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη για την κατάσταση στην αγορά: Από αύριο η επιδότηση diesel, γίνονται εκατοντάδες έλεγχοι
Σε ισχύ θα τεθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες και το μέτρο του fuel pass στην βενζίνη. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται περισσότερες από 100 εταιρείες τροφίμων
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΑΣΟΚ: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στις εκλογές για τη νέα Κεντρική Επιτροπή – Ποιοι εκλέχθηκαν
Θεαματική είναι η πρωτιά του Συντονιστή της Ομάδας Προγράμματος, Λευτέρη Καρχιμάκη αλλά και ο τερματισμός του πρώην εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Θανάση Γλαβίνα στη δεύτερη θέση
Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ