Κόσμος

Πούτιν και Μπερλουσκόνι τα “έτσουξαν” στην Κριμαία

O Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνάντησε σήμερα τον παλιό του φίλο Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να πιουν μαζί κρασί και να αποτίσουν φόρο τιμής στους Ιταλούς στρατιώτες που έχασαν την ζωή τους στα τέλη του 19ου αιώνα κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας, της χερσονήσου της Ουκρανίας που προσάρτησε το 2014 η Ρωσία.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ένας πρώην επικεφαλής ευρωπαϊκής κυβέρνησης σε αυτήν την περιοχή, η προσάρτηση της οποίας από τη Μόσχα είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή σειράς κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας επισκέφθηκε τις οιναποθήκες της Μασάντρα, όπου παράγεται ο θρυλικός οίνος της Κριμαίας από την εποχή των Τσάρων και την εξαγόρασαν τον περασμένο χρόνο ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις.

Συνοδευόμενος από τον Πούτιν και τον πρωθυπουργό της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατέθεσε ένα στεφάνι από κόκκινα τριαντάφυλλα στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Ιταλών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας, μεταξύ 1853 και 1856.

«Εάν θέλετε, μπορούμε να φτιάξουμε εδώ ένα πάρκο όπου κάθε στρατιώτης θα έχει τη δική του επιτύμβια στήλη» πρότεινε ο πρόεδρος της Ρωσίας, που φόραγε τζιν και σακάκι. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε επιπλέον να ζητηθούν από το Πολεμικό Μουσείο του Τορίνο τα ονόματα των Ιταλών στρατιωτών.

«Ευχαριστώ» απάντησε στα ρώσικα ο Μπερλουσκόνι, ηλικίας 78 ετών, διαβεβαιώνοντας ότι θα ασχοληθεί «προσωπικά» με το ζήτημα.

Με αφορμή την επίσκεψη του Μπερλουσκόνι, τα μέτρα ασφαλείας είχαν ενισχυθεί: μια κάτοικος της περιοχής είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε ελεύθερους σκοπευτές να έχουν ακροβολιστεί στις στέγες των σπιτιών.

Εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν να επευφημήσουν τους δύο άνδρες, ενώ ο Πούτιν σήκωσε στα χέρια του και ένα μικρό κοριτσάκι. Και οι δύο έβγαλαν φωτογραφίες με τους ντόπιους.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiïa 24, ο πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης παραθέρισε τις δύο προηγούμενες ημέρες στο Σότσι, στη νότια Ρωσία.

Βλαντίμιρ Πούτιν και Σίλβιο Μπερλουσκόνι διατηρούν μια πολύχρονη στενή φιλία. Τον Ιούνιο ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε τον Μπερλουσκόνι στην κατοικία του στη Ρώμη.

Στα τέλη Ιουλίου, ο πρώην πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους ήθελε να του αναθέσει το υπουργείο Οικονομίας και να του χορηγήσει τη ρωσική υπηκοότητα, σύμφωνα με δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Ο πρώην Καβαλιέρε άλλωστε ανέκαθεν υποστήριζε τη ρωσική θέση στην ουκρανική κρίση και κατήγγειλε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Μόσχας, διαβλέποντας «μια επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Βιετνάμ νικητής της «ρωσικής Eurovision» στη Μόσχα - Αποχώρησε η ελληνικής καταγωγής Vassy μετά από πιέσεις
Το Βιετνάμ κατέκτησε το Σάββατο στη Μόσχα την Intervision, την ρωσική εκδοχή της Eurovision – Η ελληνικής καταγωγής Vassy, που επρόκειτο να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ, αποσύρθηκε μετά από «πιέσεις» της Αυστραλίας
Ο Duc Phuc, που εκπροσωπεί το Βιετνάμ, κρατά το τρόπαιο μετά τη νίκη του στον Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό Intervision 2025 στη Μόσχα
Ντόναλντ Τραμπ και Τζέι Ντι Βανς στη κηδεία του Τσάρλι Κερκ στην Αριζόνα - Αυστηρά μέτρα ασφαλείας
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του Τζεϊ Ντι Βανς, αναμένονται σήμερα στην Αριζόνα για να τιμήσουν τη μνήμη του Τσάρλι Κερκ, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Πλήθος μπροστά από το State Farm Stadium στην Αριζόνα, πριν από την κηδεία του Τσάρλι Κερκ 2
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Εμπνέει εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο»
«Ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με την Αυτού Παναγιότητά μας για την προώθηση της πίστης, της θρησκευτικής ελευθερίας και της φιλίας για γενιές» έγραψε η Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Κίμπερλι Γκιλφόιλ 4
Ανελέητο το σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα - Θάνατος ή μια δύσκολη έξοδος, οι δύο επιλογές των κατοίκων
«Έπαθα σοκ, συγκλονίστηκα όταν είδα τα πτώματα του αδελφού μου και της γυναίκας του» λέει ο διευθυντής του νοσοκομείου Σίφα της πόλης της Γάζας, ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια
Η πόλη της Γάζας
8
Reuters: Ο Τραμπ «μαλακώνει» τις αντιδράσεις του για Ουκρανία και Γάζα – Πώς η αλλαγή τακτικής ενθαρρύνει ρωσικές επιθέσεις
Σύμφωνα με τον βετεράνο διπλωμάτη των ΗΠΑ, Aaron David Miller, ο Τραμπ ίσως απλώς συνειδητοποίησε ότι οι συγκρούσεις είναι πολύ πιο δυσεπίλυτες από ό,τι είχε φανταστεί
Ντόναλντ Τραμπ 1