Τρίτη, 30 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι έριξαν το ευρώ

Οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι έριξαν το ευρώ

Πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, καθώς έγινε σαφές ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,1109 δολ. από το επίπεδο των 1,1235 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ΕΚΤ αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, αλλά και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, επαναφέροντας έτσι στο προσκήνιο τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού. Ειδικότερα, στο μέτωπο του πληθωρισμού, η ΕΚΤ, μετά τη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, μείωσε κατά περίπου 0,1% τις εκτιμήσεις της για το δείκτη τιμών καταναλωτή έως το 2017. Μάλιστα, για φέτος ο Μάριο Ντράγκι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αρνητικού πληθωρισμού.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ δεν καταγράφηκαν ούτε σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου διαμορφώθηκε στο 9,22% από 9,18%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,72% να διαμορφωθεί στο 8,50% από 8,37% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους αυξήθηκε οριακά στο 0,161% από 0,160%, στη διάρκεια των 9 μηνών παρέμεινε στο 0,090%, στο εξάμηνο παρέμεινε στο 0,038%, στο τρίμηνο διατηρήθηκε στο -0,033%, τέλος στο μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,103% από -0,102% που κυμαίνονταν χθες.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1229 δολ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε