Τρίτη, 30 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο Ντάισελμπλουμ θέλει συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες – Απογοητευμένος ο Γιούνκερ περιμένει κι άλλα από την ελληνική κυβέρνηση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Τσίπρας και Μέρκελ θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες
– Αύριο, Τετάρτη, το Euroworking Group
– Εκπρόσωπος Μοσκοβισί: Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών
– “Εκτός συζήτησης να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα”, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Οι εξελίξεις φαίνεται να είναι ραγδαίες τις τελευταίες ώρες. Κάποιοι μιλούν για αχτίδα φωτός σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις αφού τόσο το ραντεβού Τσίπρα – Μέρκελ της Πέμπτης όσο και οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Κομισιόν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Το ραντεβού του έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο κλείστηκε πριν από λίγες ώρες και ακολούθησαν οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε σήμερα ότι περιμένει πως η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες και προειδοποίησε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε σε αστάθεια.

Πρόσθεσε επίσης πως η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τις συμφωνίες της αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ωστόσο πως το Grexit “δεν αποτελεί επιλογή”.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι “η Ελλάδα έχει μια ανθρωπιστική κρίση, την οποία πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει, έτσι είναι εκτός συζήτησης να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα” και κάλεσε τη χώρα να εντείνει τις προσπάθειες ώστε να καταλήξει σε μία συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της. Επίσης, προειδοποίησε πως οι συνομιλίες δεν έχουν φθάσει σε ένα στάδιο στο οποίο θα μπορούσαν να καταλήξουν γρήγορα σε θετικό αποτέλεσμα.

“Σίγουρα δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την πορεία των συνομιλιών μέχρι τώρα. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερες προσπάθειες από την ελληνική πλευρά ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε το θέμα αυτό προς το αμοιβαίο συμφέρον μας”, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βιέννη.

Και πρόσθεσε: “Η ένταση των συνομιλιών έχει αυξηθεί τις τελευταίες τέσσερις-πέντε ημέρες αλλά δεν έχουν φθάσει ακόμη στην ωριμότητα που είναι απαραίτητη προκειμένου να φθάσουμε σε ένα γρήγορο συμπέρασμα. Η Ελλάδα έχει μια ανθρωπιστική κρίση, την οποία πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει, έτσι είναι εκτός συζήτησης να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα. Είναι επίσης εκτός συζήτησης να στηριχθεί η Ελλάδα με οποιοδήποτε τίμημα”.

Σημαντική μπορεί να θεωρηθεί και η παρατήρηση του εκπροσώπου τουΓιούνκερ, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη συνέντευξη του Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο περιοδικό Politico, είπε πως η συνέντευξη παραχωρήθηκε πριν από μία εβδομάδα και ότι «από τότε έχουν συμβεί πολλά»….

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες: “Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, αλλά δεν αναμένεται η σύνταξη σχετικής έκθεσης προόδου”.

Όταν ρωτήθηκε αν το Brussels Group ετοιμάζει γραπτή έκθεση προόδου για την Ελλάδα, ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου, απάντησε ότι ναι μεν υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν γνωρίζει για καμία γραπτή έκθεση προόδου. Η Μπράιτχαρτ πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση, το Eurogroup Working Group (EWG) που θα συνεδριάσει αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά και το Eurogroup στη Ρίγα θα αποτιμήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών το τελευταίο διάστημα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΘΙΑΣ
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε