Κόσμος

“Τέλος στη λιτότητα”! Διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε ολόκληρη τη Γαλλία προκειμένου να φωνάξουν «τέλος στη λιτότητα» και στο «πάγωμα» των μισθών, ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία 4 συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών, οι οποίες κήρυξαν στάσεις εργασίας.

«Το σύνθημα είναι: να αντιταχθούμε στη λιτότητα και να υπερασπιστούμε τις εναλλακτικές πολιτικές σε σχέση με εκείνη που ασκεί η κυβέρνηση και η ένωση Medef» των εργοδοτών, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας της ένωσης CGT, ενώ βρισκόταν μαζί με το συνάδελφό του, του συνδικάτου FO Ζαν Κλοντ Μαϊγί, στην αρχή της μαζικής πορείας στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι διεκδικήσεις μας αφορούν «την αναπροσαρμογή των μισθών, τη μείωση των ωραρίων εργασίας, όλα όσα πρέπει να κάνουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα δώσουμε ώθηση στην απασχόληση» εξήγησε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ενώ τα ποσοστά ανεργίας αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο στην χώρα, που μετρά πλέον 3,5 εκατομμύρια ανέργους.

Οι δύο άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις που διοργάνωσαν τις κινητοποιήσεις ήταν η FSU (εκπαίδευση) και Solidaires.
Πολλές αντιπροσωπευτικές συνομοσπονδίες – CFDT, CFTC, CGC, CFDT, UNSA – δε συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Το πρωί πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους διαφόρων περιοχών, όπου διοργανώθηκαν περισσότερες από 80 πορείες.

Ο Ζαν Κλοντ Μαϊγί δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο «αισιόδοξος» για το ύψος της συμμετοχής στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται 10 ημέρες μετά τις νομαρχιακές εκλογές που σηματοδότησαν η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία, η άνοδος της Δεξιάς και η παγίωση του Εθνικού Μετώπου (ακροδεξιά).

Για τον Μαρτινέζ οι μισθωτοί «τιμώρησαν την Αριστερά» λόγω των πολιτικών «λιτότητας αποτέλεσμα των οποίων είναι η ανεργία και η άνοδος της ξενοφοβίας».

Εκτός των αερομεταφορών, όπου οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν μια απεργία για χθες και σήμερα, η οποία όμως δεν έχει σχέση με την κινητοποίηση των συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών, δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Ο Πύργος του Άιφελ θα παραμείνει κλειστός έως τις 19:00 ώρα Ελλάδας καθώς οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του πλέον δημοφιλούς μνημείου στον κόσμο συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Επιχειρηματίας στην Τουρκία δολοφόνησε 26χρονη δικηγόρο γιατί του έκανε μήνυση για χρέη προς την αδελφή της
Το απόγευμα της Δευτέρας ο δράστης φέρεται να έστησε ενέδρα στις δύο γυναίκες, την ώρα που βρίσκονταν μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό τους έξω από οικογενειακή αποθήκη
Η άτυχη δικηγόρος
Μήνυμα Τραμπ για επανέναρξη του πολέμου: «Θα μελετήσω την πρόταση του Ιράν, αλλά δεν έχει πληρώσει ακόμη το τίμημα»
«Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν αποδεκτό, διότι δεν έχουν πληρώσει επαρκές τίμημα για όσα έχουν κάνει στην ανθρωπότητα, και στον κόσμο, τα τελευταία 47 χρόνια», είπε ο Τραμπ για το Ιράν
Ο Ντόναλντ Τραμπ
«Ψυχρός πόλεμος» Τραμπ – Ιράν με νέο ντόμινο δηλώσεων και στρατιωτικό πακέτο 8,6 δισ. δολαρίων σε συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Με τις διαπραγματεύσεις «να κρέμονται σε μία κλωστή», και παρακάμπτοντας το Κογκρέσο, ο Τραμπ ενέκρινε πολεμικό πακέτο - μαμούθ σε Ισραήλ, Κατάρ, Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ντόναλντ Τραμπ
Ρεπουμπλικανοί κατά Τραμπ για την απόσυρση 5.000 στρατιωτών από βάσεις στη Γερμανία: «Στέλνει λάθος μήνυμα στον Πούτιν»
Ρεπουμπλικανοί βουλευτές καλούν τον Τραμπ να στείλει τα στρατεύματα στα ανατολικά - Η Γερμανία αποκαλεί την απόφαση «κλήση αφύπνισης» που «δεν συνιστά λόγο πανικού»
Αμερικανικά στρατεύματα στην Γερμανία
Συγκλονίζει το μοντέλο του Onlyfans που είχε εντοπιστεί ετοιμοθάνατο στο Ντουμπάι: «Εκατομμυριούχοι με κακοποίησαν και απείλησαν να με σκοτώσουν»
Η 21χρονη Μαρία Κόβαλτσουκ που επέζησε από άγρια επίθεση που δέχτηκε στο Ντουμπάι το 2025, περιγράφει τον εφιάλτη που βίωσε, καταγγέλλει τις αρχές του Εμιράτου για συγκάλυψη και ζητά δικαιοσύνη
Η 21χρονη Μαρία Κόβαλτσουκ 18