Πολιτική

Οι Βρυξέλλες “παγώνουν” 25 δισ. από το ΕΣΠΑ – Διάψευση Σταθάκη

 “Στραγγαλισμός” και μέσω ΕΣΠΑ από τις Βρυξέλλες; “Παγώνουν” κοινοτικά κονδύλια ύψους 25 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, αναφέρει δημοσίευμα! Διαψεύδει με tweet ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

 Δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής αποκαλύπτει ότι για πρώτη φορά από το 1981 η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στα κοινοτικά κονδύλια, η μεγαλύτερη χρηματοδοτική πηγή της ελληνικής οικονομίας!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κοινοτικές υπηρεσίες ενημέρωσαν ατύπως την Αθήνα ότι «παγώνει» η πρόσβαση σε περίπου 25 δισ. ευρώ, επικαλούμενες την ανάγκη εξέτασης τεχνικών λεπτομερειών στη δομή και στη συγκρότηση των νέων διαχειριστικών αρχών του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, από την πρώτη εβδομάδα εκλογής της νέας κυβέρνησης άρχισαν να φτάνουν αρνητικά μηνύματα τα οποία μετέδιδαν ότι οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν σε συστημική βάση τις οργανωτικές δομές του νέου ΕΣΠΑ.

«Πυρήνας» των ενστάσεων είναι μια ήσσονος σημασία λεπτομέρεια. Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2011, έπειτα από έλεγχο της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου για λογαριασμό της Κομισιόν, κατεγράφησαν κάποιες οργανωτικές και λειτουργικές αστοχίες στις δομές του ΕΣΠΑ, που παρουσίαζαν αρρυθμίες.
Ωστόσο, έπειτα από διορθώσεις από την ελληνική πλευρά που έφτασαν το 90% των παρατηρήσεων των κοινοτικών υπηρεσιών, το σύστημα του ΕΣΠΑ συνέχισε να δουλεύει με τη γνωστή μορφή του έως και το 2015 χωρίς ποτέ οι Βρυξέλλες να θέσουν εκ νέου οποιοδήποτε ζήτημα.

Αντίθετα το σημείο στο οποίο καθυστέρησαν οι διορθώσεις ήταν το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΕΣΠΑ, για ο οποίο η Κομισιόν είχε ζητήσει βελτιώσεις για λόγους διαφάνειας.

Η Αναβάθμιση του ΟΠΣ ολοκληρώθηκε τελικά το 2014 κάτι που διαπιστώθηκε τόσο από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου όσο και από ανεξάρτητη διαδικασία πιστοποίησης καλής λειτουργίας.

Παρ΄όλα αυτά, στις αρχές του Φεβρουαρίου η Κομισιόν μετέδωσε προφορικά στην Αθήνα ότι η διαδικασία εκκίνησης του νέου ΕΣΠΑ θα πρέπει να ανασταλεί μέχρι νεωτέρας επικαλούμενη την ανάγκη εξέτασης των γνωστών παρατηρήσεων της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου το 2011!

Έτσι, σύμφωνα πάντα με το Βήμα της Κυριακής, τόσο το νέο όσο και το τρέχον ΕΣΠΑ τίθεται σε καθεστώς άτυπης αναστολής.

Διάψευση Σταθάκη

Το δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής διέψευσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter o υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

«Το δημοσίευμα του Βήματος για δήθεν πάγωμα του ΕΣΠΑ δεν είναι μόνο ανακριβές, αλλά εντελώς εκτός θέματος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός.


Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Στα «κάγκελα» τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την στάση της κυβέρνησης μετά το πόρισμα Καρώνη για τα Τέμπη
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναδεικνύουν κάποιες διαπιστώσεις που προκύπτουν από το πόρισμα Καρώνη, αλλά και κάποια ερωτήματα για την τραγωδία των Τεμπών
από το δυστύχημα στα Τέμπη 4
Η «αλλαγή σελίδας» στην Ελλάδα το κεντρικό μήνυμα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές δεν αποτελούν πλέον κύριο θέμα και η Γερμανία δείχνει κατανόηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καγκελάριο, Φρίντριχ Μερτς στο Βερολίνο