Πολιτική

Ραγδαίες εξελίξεις! Η Αθήνα καθαρογράφει τη συμφωνία – Οι θεσμοί το ξέρουν; – Τι μέτρα προβλέπονται σύμφωνα με το Μαξίμου

- Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με ηγέτες για να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας
- Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η συμφωνία προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια
- Ξεκαθαρίζει η Αθήνα πως δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις
- Κόβονται όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ανοίγει η συζήτηση για αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού

Η παρουσία του Έλληνας πρωθυπουργού στην έκτακτη σύσκεψη του υπουργείου Οικονομικών δείχνει πως η Αθήνα τρέχει για να κλείσει τη συμφωνία παρά το γεγονός πως μέρος των δανειστών δείχνουν πως τίποτα ακόμα δεν έχει κλείσει ή κριθεί.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το Brussels Group ήδη ξεκινά τις διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας και σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα έχει διαρκής επικοινωνία με ηγέτες, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί στη Ρίγα της Λετονίας.

Σύμφωνα με όσα διαρρέει η ελληνική πάντα πλευρά το πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπει τα εξής:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Σχετικά με το συνταξιοδοτικό θα υπάρξουν ανάλογες κινήσεις, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ επισημαίνεται πως δεν θα θίγονται τα θεμελιωμένα δικαιώματα. Επίσης, στη συμφωνία προβλέπεται ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση στις πληροφορίες από τις κυβερνητικές πηγές είναι το γεγονός πως αναφέρουν πως παραμένει πρόβλημα η διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς και επισημαίνουν πως αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία του ΔΝΤ θα είχε κλείσει τώρα η συμφωνία.

Επισημαίνουν δε πως είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι “θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά”.

Οι πηγές πάντως αναφέρουν πως η κυβέρνηση “έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα”.

Αναφορικά με την απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA, από το Μαξίμου διαρρέουν πως οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες και σημειώνουν πως η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμία αύξηση, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Μάλιστα, πηγές κατηγορούν πως κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μαρινάκης για άρση μονιμότητας: «Διαχρονικά η ΝΔ πίστευε ότι πρέπει να αξιολογούνται όλοι και στο δημόσιο και πρέπει να έχει συνέπειες»
Απάντηση Μαξίμου μέσω Ντόρας στον Σαμαρά: «Αυτή η κυβέρνηση «ψήλωσε» την Ελλάδα όσο καμία άλλη τις τελευταίες δεκαετίες και διπλωματικά και αμυντικά»
Ο Παύλος Μαρινάκης
19
Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση του αιτήματος της ΝΔ για Καραμανλή και οι δημοσκοπικές ανάσες μετά το πόρισμα Καρώνη
Με την κατάθεση των αιτημάτων για σύσταση Προανακριτικής, μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τον ορισμό συζήτησης και ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση της Επιτροπής που θα ακολουθηθεί το «μοντέλο Τριαντόπουλου»
Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής 1