Πολιτική

Πέθανε ο Γιώργος Πέτσος

Πέθανε σήμερα ο πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργος Πέτσος ο οποίος είχε παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο και είχε αθωωθεί, ενώ είχε πέσει και θύμα της 17Ν!

Ο Γιώργος Πέτσος, ο οποίος ήταν δικηγόρος πέθανε σήμερα αιφνιδίως. Είχε γεννηθεί το 1947 και καταγόταν από την Έδεσσα. 

Ήταν γόνος παλαιάς Μακεδονικής οικογένειας, Μακεδονομάχων και πολιτικών. Παντρεμένος με την Ντενίζ Γκιουστόζι, και πατέρας ενός παιδιού του 37χρονου Βαγγέλη.

Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μετά στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του, ειδικεύτηκε στα Δημόσια Οικονομικά, στην οργάνωση των επιχειρήσεων και στο φορολογικό δίκαιο, έτυχε δε υποτροφίας στο μάθημα της Εγκληματολογίας. Τέλος τελείωσε το Ινστιτούτο Γαλλικών Σπουδών της Γαλλικής Ακαδημίας Αθηνών.

Από το 1976 μέχρι σήμερα διατηρούσε Δικηγορικό και Οικονομολογικό γραφείο στην Αθήνα.

Στα φοιτητικά του χρόνια οργανώθηκε στις τάξεις της πολιτικής νεολαίας της Ένωσης Κέντρου, διετέλεσε δε πρόεδρος και αντιπρόεδρος των φοιτητών μέχρι τη δικτατορία του 1967. Ως πρόεδρος, πρωτοστάτησε επικεφαλής των φοιτητών σ’ όλες τις εκδηλώσεις του Ελληνικού λαού για την κατοχύρωση των Συνταγματικών του ελευθεριών (114) τα έτη 1963, 64, 65.
Στη διάρκεια της δικτατορίας πέρασε στην παρανομία, συνελήφθη και το Μάιο του 1968 φυλακίστηκε.
Το Μάρτιο του 1985 συμμετείχε στην συσταθείσα κοινοβουλευτική επιτροπή αναθεωρήσεως του Ελληνικού Συντάγματος.

Τον Οκτώβριο του 1981 ορκίστηκε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αρμόδιος για τα θέματα της πολεμικής βιομηχανίας, αξίωμα το οποίο διατήρησε μέχρι τον Ιούνιο του 1982.
Από τον Ιούλιο του 1982 μέχρι τον Απρίλιο του 1985, υπήρξε ανεξάρτητος Βουλευτής. Τον Απρίλιο του 1985 επανεντάχθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Υπήρξε πολιτικός προϊστάμενος ως υπουργός και υφυπουργός σε πέντε (5) συνολικά υπουργεία. Συγκεκριμένα, Υφ/ργός Εθνικής Άμυνας 1981 – 1982, τον Φεβρουάριο του 1987 ορκίστηκε Υφυπουργός Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας, τον Οκτώβριο του ιδίου έτους Υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, τον Ιούνιο του 1988 Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, τον δε Νοέμβρη του ιδίου έτους Υπουργός Δημόσιας Τάξης, αξίωμα το οποίο διατήρησε μέχρι το Μάρτη του 1989.
Διετέλεσε Πρόεδρος των Υπουργών Μεταφορών και Δημόσιας Τάξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους 1988, όταν την προεδρία της Ένωσης είχε η Ελλάδα.

Δύο γεγονότα σημάδεψαν την πολιτική και προσωπική του ζωή:

— Η βομβιστική ενέργεια της τρομοκρατικής οργάνωσης “17 Νοέμβρη” της οποίας έπεσε θύμα και τραυματίστηκε στις 8 Μάιου 1989, διασωθείς ως εκ θαύματος.

Επίσης, η παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο το καλοκαίρι του 1989, από το οποίο και αθωώθηκε πανηγυρικά.

Το Νοέμβριο του 1993, τοποθετήθηκε από την Κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου στην Διοίκηση των Ελληνικών Σιδηροδρόμων (ΟΣΕ) ως πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, μέχρι το Νοέμβριο του 1994, και πρόεδρος του ιδίου Οργανισμού μέχρι την 19η Φεβρουαρίου 1996, όταν και παραιτήθηκε λόγω αλλαγής της Κυβερνήσεως.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: EUROKINISSI
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΣΟΥ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: «Ας είναι η νέα χρονιά ευκαιρία να αλλάξουμε όσα μας πληγώνουν»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλείνει με ευχές για μια νέα χρονιά «ανθρωπιάς, ενότητας και δημιουργίας», εμπνευσμένες από την ιστορία και τον πολιτισμό, με προσδοκία για «ειρήνη, πρόοδο και συνοχή το 2026»
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης στην Στοκχόλμη για αλλαγή χρόνου: Οι αναρτήσεις τους
Μια σειρά από μοναδικές φωτογραφίες μοιράστηκαν και οι δύο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Instagram καθώς και μια selfie, στην οποία ποζάρουν αγκαλιά στο χιονισμένο τοπίο της σουηδικής πρωτεύουσας
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης 25
Νίκος Ανδρουλάκης: «Για τη χώρα μας, το 2026, είναι η χρονιά που τελειώνουν οι αυταπάτες»
«Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη ένα ριζικά διαφορετικό υπόδειγμα διακυβέρνησης, που στηρίζεται στο ήθος, την αξιοκρατία και τον έμπρακτο σεβασμό, για να ξαναχτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης» λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης