Πολιτική

“Σκοντάφτει” στον Λαφαζάνη το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – “Με αυτό τον τρόπο δεν βλέπουμε κυβέρνηση ούτε με κυάλια” – Μόνο τα μισά ονόματα απόψε

 - Τα εσωκομματικά προβλήματα υπήρξαν παρά το αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στο εσωτερικό για ενιαία γραμμή
- Ο Π. Λαφαζάνης κατηγόρησε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός κομματικής γραμμής για χρέος και φορολογικό
- Κατέθεσε και τροπολογια για εκπόνηση σχεδίου από το κόμμα για έξοδο από την ευρωζώνη
- Η Αριστερή Πλατφόρμα αντιδρά στις υποψηφιότητες του Κρίτων Αρσένη, Βαρουφάκη και Λαπαβίτσα
- Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας έκανε πρόταση στον Λάκη Λαζόπουλο

Η ξαφνικη εμπλοκή στην κατάρτιση και την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ που προκλήθηκε από τις έντονες αντιρρήσεις της Αριστερής Πλατφόρμας κυρίως για τους μη κομματικούς υποψήφιους ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνο. 

Το κλίμα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον κάτι περισσότερο απο εκρηκτικό και τα πράγματα αγρίεψαν απο την τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος αυτή τη φορά ξεσπάθωσε. Με αιχμές προς τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως “αν χάσουμε το ριζοσπαστισμό μας ούτε με το κυάλι δεν θα δούμε κυβέρνηση”.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα προς φοβάται να πει τα πράγματα με το όνομά τους και με ξεκάθαρο τροπο, προτού ζητήσει την ψήφο του λαού.

Ο κ. Λαφαζάνης ξεκαθάρισε πως σύμφωνα με το πρόγραμμα της Αριστεράς σε περίπτωση που υπάρξει εκβιασμός θα “πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι μιλάμε ακόμα και για έξοδο από την ευρωζώνη, γιατι φοβόμαστε να το πουμε αυτό”.

Μάλιστα, ο ίδιος κατέθεσε τροπολογία εν μέσω διαφωνιών για το ευρωψηφοδέλτιο, σύμφωνα με την οποία αναφέρει πως είναι αναγκαίο για το κομμα να εκπονήσει και να επεξεργαστεί, για κάθε περίπτωση, ένα σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη. Όπως υποστηρίζουν, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα για την εφαρμογή ενός προοδευτικού ανορθωτικού προγράμματος, παρά τις δυσκολίες που θα τη συνοδεύουν στην αρχική φάση, δεν συνιστά μία καταστροφική επιλογή.

Δύο τροπολογίες που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα δεν έγιναν δεκτές και μετά την απόρριψή τους, η Πλατφόρμα ψήφισε λευκό. Ωστόσο ενστάσεις έχουν διατυπωθεί,ως προς τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο και κυρίως αφορούν συνεργαζόμενους και όχι κομματικά στελέχη. Η ολοκλήρωση της συγκρότησης του ψηφοδελτίου αναμένεται να γίνει την προσεχή Τετάρτη.

Πολλοί ερμηνεύουν την κίνηση αυτή πως εντάσσεται στο πλαίνιο διατράνωσης της παρουσίας της Αριστερής Πλατφόρμας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα προβλήματα στις υποψηφιότητες για το ευρωψηφοδέλτιο

Η ρίζα του προβλήματος είναι πως η Αριστερή Πλατφόρμα αντιδρά στην υποψηφιότητα των:

– Κρίτωνα Αρσένη, λόγω της σχέσης του με τον Γιώργο Παπανδρέου που τον είχε οδηγήσει στην ευρωβουλή με το ΠΑΣΟΚ, ασχέτως εαν πλέον έχει ανεξαρτητοποιηθεί

– Ακαδημαϊκών εκτός ΣΥΡΙΖΑ αλλά και γνωστών οικονομολόγων όπως ο Γ. Βαρουφάκης και ο Κώστας Λαπαβίτσας

Ενδεικτικό των ζυμώσεων είναι πως σήμερα η διαδικασία άργησε κατά τουλάχιστον 2 ώρες, λόγω παράλληλων συσκέψεων στην Κουμουνδούρου.

Αποτέλεσμα των διαφωνιών είναι το ότι, όπως όλα δείχνουν δεν θα ανακοινωθεί σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή το σύνολο του ευρωψηφοδελτίου αλλά το μισό! Δηλαδή σήμερα θα ανακοινωθούν οι ”εύκολες” υποψηφιότητες, αυτών που προέρχονται από το κόμμα, και οι υπόλοιπες πιθανότατα την Μεγάλη Εβδομάδα.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός πως ο Α. Τσίπρας έστειλε αυστηρά μηνύματα προς το εσωτερικό του κόμματος στη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή.

Η πρόταση του Τσίπρα στον Λαζόπουλο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας φέρεται να απηύθυνε πρόσκληση προς τον ηθοποιό, Λάκη Λαζόπουλο προκειμένου να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Στελέχη του κόμματος αναφέρουν πως ο ηθοποιός δεν έχει αρνηθεί την πρόταση, αλλά ζήτησε χρόνο πριν απαντήσει, το οποίο θα γίνει στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τσίπρας: Όταν στέκεσαι τόσο δεξιά όσο ο Σαμαράς και ο Μπαλτάκος είναι φυσικό να βλέπεις τον ΣΥΡΙΖΑ ως ακροαριστερά

Σαμαράς: Αμήχανος ο ΣΥΡΙΖΑ, σέρνεται από τις εξελίξεις

Διαδήλωση κατά της λιτότητας στο Παρίσι με… επικεφαλής τον Τσίπρα! (ΦΩΤΟ)

Διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ για Βαρουφάκη, Λαπαβίτσα και Κρ. Αρσένη

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Έκτακτα μέτρα στήριξης ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Fuel pass και παρέμβαση για diesel και ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Τα μέτρα θα εξειδικευτούν στις 13:30 σε συνέντευξη Τύπου από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υφυπουργό Θάνο Πετραλιά
Κυριάκος Μητσοτάκης 33
Εκδήλωση με άρωμα Ανδρέα Παπανδρέου: Μνήμες, δάκρυα και χειροκροτήματα για τον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ
Ο συντονιστής της εκδήλωσης κάλεσε τον Νίκο Παπανδρέου να βάλει έναν …τίτλο στη ζωή του Ανδρέα και εκείνος είπε «Ήρωας», για να ακολουθήσει νέο κύμα χειροκροτημάτων
Ο Ανδρέας Παπανδρέου μέσα από τα μάτια των παιδιών του: Εκδήλωση μνήμης για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης οι επιπτώσεις του πολέμου: Σχέδιο δράσης με τρία σενάρια για ανακούφιση των νοικοκυριών
Οι παράμετροι που θα καθορίσουν τις κινήσεις της κυβέρνησης είναι η πορεία των συρράξεων στη Μέση Ανατολή, οι διεθνείς τιμές της ενέργειας και οι αποφάσεις για τη δημοσιονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης
πρατήρια καυσίμων στην Αθήνα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κανείς δεν θα σταθεί μόνος απέναντι στην καταιγίδα, μπορούμε την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων
«Όπως το έχουμε αποδείξει σε κάθε δυσκολία, θα δώσουμε και τώρα τη μάχη με όπλα την οικονομική αποτελεσματικότητα και την πολιτική σταθερότητα», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 16