Κόσμος

Ζημία 10,4 δισ. δολαρίων κατέγραψε το 2013 το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ελβετίας

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank, SNB) κατέγραψε ζημία 9,1 δισ. ελβετικών φράγκων (10,4 δις. δολαρίων) το 2013 και αποφάσισε να μη διανείμει μέρισμα, για πρώτη φορά στα 107 χρόνια της ιστορίας της, λόγω της μείωσης της τιμής του χρυσού, αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Wall Street Journal.

Η αξία των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας σε χρυσό μειώθηκε κατά 15,2 δισ. ελβετικά φράγκα (17,3 δισ. δολάρια), υπερκαλύπτοντας τα κέρδη 6,5 δισ. φράγκων που είχε από τις συναλλαγματικές θέσεις της και από την πώληση ενός ταμείου με προβληματικά στοιχεία ενεργητικού που είχε αποκτήσει από την τράπεζα UBS.

Η τιμή του χρυσού μειώθηκε πέρυσι 28% – η μεγαλύτερη μείωση από το 1981. Η SNB προειδοποίησε τον Ιανουάριο ότι τα αποθέματα του χρυσού της θα οδηγούσαν σε ζημία και θα την ανάγκαζαν να μη διανείμει μερίσματα και τις συνήθεις πληρωμές στα 26 καντόνια ή κρατίδια της Ελβετίας. Σημειώνεται ότι η ελβετική κεντρική τράπεζα είναι από τους μεγαλύτερους κατόχους χρυσού στον κόσμο.

Η τιμή του χρυσού άρχισε να μειώνεται την περασμένη Άνοιξη εν μέσω εικασιών ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μείωνε τις αγορές ομολόγων, καθώς η αμερικανική οικονομία αναπτυσσόταν χωρίς να υπάρχει ανησυχία για πληθωριστικές πιέσεις. Οι αγορές ομολόγων από τη Fed είχαν ενισχύσει τη ζήτηση για τον χρυσό ως μέσο προστασίας από τους πληθωριστικούς κινδύνους που θα μπορούσαν αυτές να προκαλέσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελβετία και Λιχτενστάϊν πάγωσαν τους λογαριασμούς του Γιανουκόβιτς, του γιου του και δεκάδων ουκρανών αξιωματούχων

Ουκρανία προς Ρωσία: Δώστε μας πίσω τον Γιανουκόβιτς! Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος

143 υπάλληλοι του ΥΠΟΙΚ με καταθέσεις 32 εκ. € σε Ελβετία, Γερμανία και Αγγλία – Εφοριακός με έμβασμα 1,2 εκ €

Νόμιζαν ότι μετέφερε εκρηκτικά αλλά ήταν ναρκωτικό του βιασμού

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεκινά ξανά η ψηφοφορία των Καρδιναλίων για την εκλογή του νέου Πάπα - Αυξάνονται οι πιθανότητες να βγει λευκός καπνός
Μέσα στην ημέρα έχουν προγραμματιστεί 4 ψηφοφορίες, στις 10:30, 12:00, 18:30 και 20:00 το απόγευμα - Ποιες οι διαδικασίες στην περίπτωση που εκλεχθεί ο νέος Πάπας
Καμινάδα
Το Πακιστάν απειλεί με εκδίκηση την Ινδία για την επίθεση με πυραύλους – Φόβοι για κλιμάκωση των εχθροπραξιών
«Δεσμευόμαστε πως θα εκδικηθούμε κάθε ρανίδα αίματος αυτών των μαρτύρων», διεμήνυσε ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ σε διάγγελμά του προς το έθνος
Κατεστραμένο τζαμί μετά την επίθεση της Ινδίας στο Πακιστάν 2
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία περιμένει το «Habemus Papam» - Συνεδριάζουν ξανά οι Καρδινάλιοι, τέσσερις ψηφοφορίες σήμερα
Οι 133 Καρδινάλιοι αναμένεται να ψηφίσουν για πρώτη φορά (σήμερα) στις 10:30 το πρωί - Αυξάνονται οι πιθανότητες για την ανάδειξη του νέου Αγίου Πατέρα - Τι διαδικασία ακολουθείται με το που βγει λευκός καπνός
Κόσμος στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου 6