Πολιτική

Τι έχει γίνει ακριβώς με το Ταμείο Μολυβιάτη για τους πυρόπληκτους;

Βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να μάθουν τι ακριβώς έχει γίνει με αυτά τα χρήματα από το Ταμείο Μολυβιάτη. Με τον γνωστό τρόπο του το υπουργείο Οικονομικών απάντησε "χαοτικά", με αποτέλεσμα όποιος διαβάσει την απάντηση να χαθεί σε αριθμούς και να μην καταλάβει και πολλά πράγματα...

Ωστόσο, επειδή τα χρήματα αυτά είναι χρήματα που κάποιοι άνθρωποι δώρισαν στο ελληνικό δημόσιο για να αναπτυχθεί μια περιοχή που έπαθε ανυπολόγιστη καταστροφή και χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, προσπαθήσαμε να αποκρυπτογραφήσουμε τα λεγόμενα του υπουργείου…

Όπως αναφέρει σε έγγραφο με την υπογραφή του υπιυργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα:

Μετά την κατάργηση του ΕΤΕΑ (Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών), το ταμειακό υπόλοιπο που προέκυψε ήταν ύψους 118.324.384,80 ευρώ, περιήλθε το 2011 στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας ενημερώνει τους βουλευτές ότι «ο λογαριασμός αυτός πιστώθηκε επίσης με το ποσό των 2.079.480,04 ευρώ το οποίο προέρχεται από τόκους (συνολική πίστωση 120.404.620,84 ευρώ).

Όπως λέει, έως και τις 10 Απριλίου 2013 ξοδεύτηκαν μετά από αιτήσεις φορέων 27.686.811,45 ευρώ. Έτσι, το υπόλοιπο του λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων ανερχόταν στις 10 Απριλίου του 2013, στο ποσό των 92.717.809,39 ευρώ.

Από αυτά τα 28 εκατομμύρια, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Οικονομικών το μεγαλύτερο ποσό κατευθύνθηκε για αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ σε μόλις 2,6 εκατ. ευρώ ανήλθε η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πιο αναλυτικά:

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου- Δυτικής Ελλάδας- Ιονίου χρηματοδοτήθηκε με 5.135.040,89 ευρώ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 2.690.109 ευρώ, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων με 15.557.889,48 ευρώ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε με 113.600,49 ευρώ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 1.279.565,69 ευρώ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε με 2.910.605,90 ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι από τον Λογαριασμό Αρωγής Πυρόπληκτων και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2011, συνεχίζεται η χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών, που είχαν ήδη εγκριθεί από το Ταμείο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του και είχαν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα κονδύλια αυτά είναι δεσμευμένα μέχρι του ύψους του εγκεκριμένου προϋπολογισμού τους, δεδομένου ότι η εκταμίευσή τους γίνεται σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, ύστερα από σχετικό αίτημα του φορέα υλοποίησής τους.

Ενημέρωση για τη διάθεση πόρων από το Ταμείο Μολυβιάτη στις πυρόπληκτες περιοχές είχαν ζητήσει από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη, Θανάσης Πετράκος, Μαρία Κανελλοπούλου, Βασίλης Χατζηλάμπρου και, μάλιστα, ανάμεσα στα ερωτήματα που έθεταν προς τα δύο υπουργεία ήταν αν τελικά θα υλοποιηθεί ο αρχικός σχεδιασμός ώστε το τελικό κονδύλι που θα διατεθεί για το Νομό Ηλείας να φτάσει το 50% των δωρεών.

Στην ερώτησή τους, είχαν επισημάνει ότι έξι χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, όπου 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εικόνες ανείπωτης φρίκης έκαναν το γύρο του κόσμου, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν χαθεί στη διαδρομή 28 εκατ. ευρώ.

Ζητούσαν επίσης αναλυτική κίνηση του ΕΤΕΑ, πριν και μετά την κατάργησή του και αναλυτική κίνηση του Λογαριασμού Αρωγής Πυρόπληκτων.

Σημειώνεται ότι, τον περασμένο Ιούλιο, είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία της έρευνας της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, σύμφωνα με τα οποία χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη κατευθύνθηκαν και σε περιοχές που δεν είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές. Τα συμπεράσματα της Επιτροπής θα περιληφθούν στην ετήσια έκθεσή της, που θα κατατεθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν τους ξέχασαν – Έξι χρόνια από τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία (ΦΩΤΟ)

Μεγάλο σκάνδαλο με τα χρήματα από τις πυρκαγιές του 2007 – 27 εκατ. ευρώ χάθηκαν ξαφνικά – Πλήρωναν αθλητικά κέντρα και δρόμους

Ηλεία: Πόρισμα σοκ! Αποχαρακτήρισαν τα καμμένα του 2007!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης εναντίον Διεθνούς Αμνηστίας και Χάγης: «Αντιδυτικά και αριστεροκρατούμενα όργανα»
«Οι αποφάσεις που λαμβάνουν τα διεθνή δικαστήρια έρχονται σε σύγκρουση με τη βούληση των ευρωπαϊκών λαών και των κυβερνήσεων που εκλέγονται δημοκρατικά», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης
Κόντρα ανάμεσα σε Αλεξάνδρα Σδούκου και ΠΑΣΟΚ: «Η πιο αδίστακτη κυβέρνηση» – «Ψάχνετε κάτι για να αντιπαρατεθείτε στην κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο της διαμάχης Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη είναι τα αγροτικά μπλόκα αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών αγροτοσυνδικαλιστών
Αλεξάνδρα Σδούκου 15
Καυγάς Γιαννούλη – Βούλτεψη on air: «Αυτό δεν είναι διάλογος, είναι προπαγάνδα» – Πέταξε το μικρόφωνο και έφυγε
Η κόντρα μεταξύ της Σοφίας Βούλτεψη και του Χρήστου Γιαννούλη ξεκίνησε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική για τις τετραήμερες χειμερινές διακοπές του πρωθυπουργού με την βουλευτή της ΝΔ να απαντά
Καυγάς Βούλτεψη - Γιαννούλη on air 32
ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση κατά την έξοδο των εκδρομέων προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες αγανάκτησης ενάντια στους αγρότες
Σε κάθε περίπτωση, στην Χαριλάου Τρικούπη ζητούν λύση στο αγροτικό, που θα καλύψει τόσο τον βραχύ ορίζοντα, όσο και τον μακροπρόθεσμο, κάτι που απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό
Το σήμα του ΠΑΣΟΚ