Κόσμος

Σκάνδαλο στην Ιταλία με υπουργό: Κατηγορείται ότι είχε οφσόρ τραπεζικούς λογαριασμούς

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Βιτόριο Γκρίλι, κατηγορείται ότι έχει πέντε οφσόρ τραπεζικούς λογαριασμούς, ένας από τους οποίους φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε για να αγοραστεί μια ιδιοκτησία σε τιμή κατώτερη της αγοραίας.

Ο δικηγόρος του Γκρίλι έγραψε στην “Ιλ Σόλε 24 Όρε” κατηγορώντας την εφημερίδα ότι δημοσίευσε “συκοφαντικές κατασκευές” που προέρχονται από την πρώην σύζυγο του Γκρίλι, την Λίζα Λοβενστάιν, η οποία έχει εμπλακεί σε μια σκληρή μάχη διαζυγίου με τον πρώην σύζυγό της.

Ο Γκρίλι πρόκειται να αποχωρήσει από το υπουργείο καθώς αναμένεται σύντομα ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, με τον οποίο θα τερματισθεί το πολιτικό αδιέξοδο που διαρκεί ήδη οκτώ εβδομάδες. Όμως οι κατηγορίες φέρνουν σε δύσκολη θέση τον άνθρωπο ο οποίος είχε προχωρήσει πρόσφατα σε καταστολή της φοροδιαφυγής.

Χθες, η “Ιλ Σόλε 24 Όρε” επικαλούνταν δήλωση της Λοβενστάιν ότι ο Γκρίλι χρησιμοποίησε μερικά χρήματα από έναν από τους οφσόρ λογαριασμούς του για να αγοράσει το 2004 ένα πολυτελές διαμέρισμα σε αριστοκρατική συνοικία της Ρώμης. Είπε πως το ακίνητο κόστισε 2,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η εφημερίδα ανέφερε εξάλλου πως έχει ντοκουμέντα τα οποία δείχνουν ότι “σχεδόν οι μισές” από τις ύψους 642.000 ευρώ εργασίες ανακαίνισης που πραγματοποιήθηκαν στην ιδιοκτησία μετά την αγορά, πληρώθηκαν με μετρητά και δεν καταβλήθηκαν φόροι προστιθέμενης αξίας. Στο ίδιο δημοσίευμα, ο Γκρίλι διαβεβαιώνει πως όλοι οι οφσόρ λογαριασμοί του έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του και επιμένει πως έχει πληρώσει κανονικά τιμολόγια για τις εργασίες ανακαίνισης. “Δεν έχω την παραμικρή ιδέα τι μπορεί να έκανε η σύζυγός μου”, πρόσθεσε.

Από το γραφείο του Γκρίλι δόθηκαν στη δημοσιότητα οι φορολογικές δηλώσεις του για τα έτη 2003-2005 που δείχνουν ότι ο Γκρίλι είχε πληρώσει όλους τους φόρους για την περιουσία που είχε σε οφσόρ και ότι την μετέφερε όλη πίσω στην Ιταλία το 2004.

Η αγορά του ακινήτου από τον Γκρίλι είχε ήδη ελεγχθεί το Δεκέμβριο, όταν το πρακτορείο Bloomberg είχε μεταδώσει πως ο υπουργός δήλωσε στο εθνικό κτηματολόγιο ότι πλήρωσε λίγο περισσότερα από ένα εκατ. ευρώ γι’ αυτή, παρά το γεγονός ότι έλαβε δάνειο 1,5 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την αγορά.

Στην Ιταλία, η δήλωση μιας τιμής κατώτερης της αγοραίας στις αρχές κατά την αγορά μιας ιδιοκτησίας είναι συνηθισμένος τρόπος φοροαποφυγής. Μετά το δημοσίευμα του Bloomberg, ο Γκρίλι είχε αρνηθεί οποιοδήποτε λάθος και ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι τον είχε υποστηρίξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γκρίλο: Η Ιταλία θα χρεοκοπήσει το φθινόπωρο

Αυστηρό μήνυμα Ναπολιτάνο στα πολιτικά κόμματα

Μέρκελ: Αγωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

Καταρρέει η κεντροαριστερά στην Ιταλία

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ράμα Ντουουάτζι: Σύρια καλλιτέχνης και εκπρόσωπος της γενιάς Ζ, η Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης
Ποια είναι η 28χρονη σύζυγος του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης Ζοχράν Μαμντάνι - Η γνωριμία της το 2021 μέσω της εφαρμογής γνωριμιών Hinge, ο πολιτικός γάμος και ο ρόλος της πίσω από τα φώτα
Η Ράμα Ντουουάτζι με τον Ζοχράν Μαμντάνι
YouTuber του μότοκρος o ένας από τους συλληφθέντες της «κλοπής του αιώνα» στο Λούβρο - Κατόπιν παραγγελίας η ληστεία, είπαν οι δύο δράστες στις απολογίες τους
Ο ένας ληστής ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι θα έκανε διάρρηξη στο Λούβρο, και ο άλλος νόμιζε ότι έκανε διάρρηξη σε ένα κλειστό κτίριο, άδειο από επισκέπτες την Κυριακή
Το μουσείο του Λούβρου
Η Ρώμη σε πένθος: Μεσίστιες οι σημαίες για τον νεκρό εργάτη στον Πύργο των Κόμηδων – Συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα για εξ αμελείας ανθρωποκτονία
Οι εισαγγελείς ερευνούν αν η εταιρεία που ανέλαβε τα έργα συντήρησης του πύργου σεβάστηκε τους κανονισμούς ασφαλείας κι αν οι εργάτες ήταν ασφαλισμένοι
Ο Πύργος των Κόμηδων στη Ρώμη που έγινε ερείπια
Δραματικός απολογισμός από το πέρασμα του τυφώνα Καλμάγκι στις Φιλιππίνες - Πάνω από 90 οι νεκροί, φόβοι ότι θα ξεπεράσουν τους 100
Ο τυφώνας προκάλεσε πλημμύρες σπάνιας σφοδρότητας και βιβλικές καταστροφές - 35 πτώματα ανακαλύφθηκαν σε παραλιακό χωριό που θάφτηκε κάτω από τα νερά και τις λάσπες
Φιλιππίνες