Κόσμος

Financial Times: Η Κύπρος δεν έχει πια συμμάχους

''Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να υποκύψει στον κυπριακό εκβιασμό και η Μόσχα οπωσδήποτε θα εκνευριστεί'' εκτιμούν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times για το τελεσίγραφο της ΕΚΤ και την απειλή κατάρρευσης των κυπριακών τραπεζών.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Ωρα να κάνει η Κύπρος την επιλογή της

”Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επέδωσε στην Κύπρο τελεσίγραφο. Αν η προβληματική νήσος δεν συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης που να είναι αποδεκτό από τους διεθνείς πιστωτές, η ΕΚΤ θα κόψει την έκτακτη ρευστότητα με την οποία υποστηρίζει τις κυπριακές τράπεζες την Δευτέρα. Είναι κάτι πρωτοφανές. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ιρλανδία, που ευνοήθηκαν και οι δύο από τον έκτακτο δανεισμό της ΕΚΤ, δεν αντιμετώπισαν ποτέ τέτοια ανοιχτή απειλή.

Δεν θα ήταν σοφή η σκέψη ότι πρόκειται για μπλόφα στο υψηλού ρίσκου πόκερ που παίζει η Κύπρος με τους διεθνείς δανειστές. Αν πάει πάσο η ΕΚΤ, θα υπονομεύσει την αξιοπιστία των προϋποθέσεων που θα συνοδεύουν τυχόν μελλοντικές διασωσεις. Και η Λευκωσία δεν έχει πια πολλούς συμμάχους. Με τις εκλογές να έρχονται το φθινόπωρο, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να υποκύψει στον εκβιασμό.

Η κυβέρνηση μάλλον έχει πιάσει το νόημα. Χθες βράδυ κατατέθηκε νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο για την εκκαθάριση μιας από τις προβληματικές τράπεζες, την Λαϊκή, δεύτερη μεγαλύτερη στην χώρα. Οι καταθέσεις έως τα 100.000 ευρώ, ορθώς θα προστατευθούν. Έτσι θα διασφαλιστεί η ακεραιότητα του σχεδίου εγγυήσεων. Εν τω μεταξύ, οι μεγαλύτεροι καταθέτες και οι senior μη εξασφαλισμένοι ομολογιούχοι θα υποστούν πλήγμα. Σε πολλούς βουλευτές δεν αρέσει, αλλά θα είναι τεράστιο λάθος να αντιταχθούν.

Η Λευκωσία πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Δεν μπορεί να «το παίζει σκληρή» όπως κάνει από τότε που η βουλή απέρριψε την πρόταση «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων. Όταν αποσύρει η ΕΚΤ την βοήθεια με έκτακτη ρευστότητα, το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου θα έρθει αντιμετωπο με την προοπτική κατάρρευσης. Η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να τυπώσει δικό της χρήμα, που θα υποτιμηθεί ταχύτατα. Οι ζημίες για τους καταθέτες θα είναι πολύ χειρότερες απ’όσο από το κούρεμα.

Ορισμένοι πολιτικοί ίσως φοβούνται ότι χτυπώντας τους μεγάλους καταθέτες, θα λήξουν το offshore τραπεζικό μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίζεται η οικονομία. Αυτό όμως το μοντέλο είναι ολοφάνερο ότι δεν έχει μέλλον. Και σίγουρα θα σβήσει, αν η ΕΚΤ κόψει τον έκτακτο δανεισμό.

Η Μόσχα οπωσδήποτε θα εκνευριστεί. Οι Ρώσοι έχουν καταθέσει δισεκατομμύρια ευρώ στις κυπριακές τράπεζες. Κάποια από αυτά τα χρήματα θα υποστούν κούρεμα. Αλλά αν η ρωσική κυβέρνηση πιστέψει ότι δεν αξίζει αυτές τις ζημίες, μπορεί να αποζημιώσει τους πολίτες της.

Βεβαίως, θα πρέπει να εξηγήσει γιατί χρησιμοποιούνται χρήματα των φορολογούμενων πολιτών για να διασωθούν εκείνοι που χρησιμοποιούν υπεράκτιους φορολογικούς παράδεισους. Η Μόσχα θα ανακαλύψει τότε, ότι η θέση της δεν διαφέρει πολύ από εκείνη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, εναντίον των οποίων επιτέθηκε μέσα στην εβδομάδα”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης:

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν καλεί τους κατοίκους του Ισραήλ να εκκενώσουν – Οι Φρουροί της Επανάστασης λένε ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον ισραηλινών αεροπορικών βάσεων
«Τιμωρητικές επιχειρήσεις θα διεξαχθούν σύντομα» λέει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν
Επίθεση πυραύλων από το Ιράν στο Ισραήλ, στη Χάιφα 4
Έκτακτη σύσκεψη Τραμπ με την Ομάδα Εθνικής Ασφαλείας – Το αίτημα του Ισραήλ προς τις ΗΠΑ για αμυντική στήριξη
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, o Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι πιθανό να εμπλακεί τις επόμενες ημέρες στον πόλεμο κατά του Ιράν
Τραμπ - Νετανιάχου 27
Ισραήλ: «Θα τελειώσουμε με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε μια με δύο εβδομάδες» λένε οι IDF
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρουν ότι περίπου το 40% των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, ή περίπου 200, έχουν καταστραφεί ή εξουδετερωθεί μέχρι στιγμής εν μέσω της επιχείρησης
Ένα αναχαιτιστικό σκάφος πετάει στον ουρανό καθώς πύραυλοι από το Ιράν εκτοξεύονται προς το Ισραήλ, όπως φαίνεται από το Τελ Αβίβ 4
Reuters: Η κυβέρνηση Τραμπ διέλυσε ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί για να ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία
Τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της ομάδας που ασχολείται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, απολύθηκαν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ