Ελλάδα

Πανελλήνιες: Το 10 επιστρέφει και κλείνει… πόρτες για ΑΕΙ-ΤΕΙ

Λιγότερες θέσεις, λιγότεροι φοιτητές, υψηλότερες βάσεις εισαγωγής. Ο χάρτης των Πανελληνίων εξετάσεων αλλάζει ξανά και φέρνει τα πάνω κάτω για 100.000 υποψηφίους.

Εξαιτίας των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων τμημάτων και σχολών, από το νέο μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, θα… λείπουν δεκάδες τμήματα.

Επαναφέροντας τη βάση του 10, το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να βάλει «φρένο» στο φαινόμενο να μπαίνουν κάποιοι σε σχολές –κυρίως ΤΕΙ- με 10.000 μόρια ή βαθμολογίες του 2 και του 3!

Υπήρχαν και τμήματα πανεπιστημιακών σχολών όπου οι βάσεις εισαγωγής ήταν ακόμη και κάτω από τα 10.000 μόρια όπως η Ιταλική Φιλολογία στην Αθήνα (9.507) και στη Θεσσαλονίκη (6.580), η σχολή Μουσικών Σπουδών Ιονίου (7.352) και Αθήνας (6.465), η Γεωργίας Αιγαίου (8.078), Επιστημών της Θάλασσας Αιγαίου (9.311), Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης Ιωαννίνων (8.256) και η Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητισμού Πελοποννήσου (9.939).

Στα ΤΕΙ, 20 σχολές είδαν σπουδαστές να εισέρχονται με λιγότερα από 10.000 μόρια. Τα χαμηλότερα μόρια εισαγωγής είχε το Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης Μεσολογγίου με 6.444.

Όσον αφορά στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις, το υπουργείο Παιδείας θα θεσπίσει 10 κριτήρια. Όπως γράφει το Έθνος, θα συνυπολογιστούν το μέγεθος του πανεπιστημίου ή του ΤΕΙ, η χωροταξική κατανομή και η αναλογία φοιτητών/διδασκόντων.

Ρόλο θα παίξει και η απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας αλλά και κατά πόσο οι εγκαταστάσεις των Ιδρυμάτων επαρκούν για το σύνολο των φοιτητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτός Πανελληνιων εξετάσεων οι στρατιωτικές σχολές! Κοσμογονία αλλαγών στη στρατιωτική εκπαίδευση

“Ναι” ΥΕΘΑ για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις και τι θα γίνει με μεταπτυχιακά στρατιωτικών

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Προφυλακίστηκε ο 17χρονος Πολωνός που κατηγορείται ότι σκότωσε την 16χρονη Μάγια – Το Συμβούλιο Εφετών θα αποφασίσει για την έκδοσή του
«Κρατείται μέχρι να αποφασιστεί από το Συμβούλιο Εφετών αν θα εκδοθεί στην Πολωνία ή θα δικαστεί στη χώρα μας» είπε η δικηγόρος του
Ο 17χρονος Πολωνός που κατηγορείται για τη δολοφονία της 16χρονης
Τα τρία αναπάντητα ερωτήματα γύρω από το θάνατο του 43χρονου που βρέθηκε κρεμασμένος στην αποθήκη του σπιτιού του στο Κερατσίνι
Το θρίλερ που διήρκησε για τρεις ολόκληρες ημέρες ξεκίνησε το μεσημέρι της 28ης Απριλίου, όταν ο 43χρονος άνδρας είχε επιστρέψει μαζί με τον πεθερό του από το γιατρό
Ο Σπύρος Σέββος