Κόσμος

Μαθητές και φοιτητές… απεργούν! Λουκέτο σε σχολεία και πανεπιστήμια

Αυτή την φορά δεν απέργησαν μόνοι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές αλλά και οι μαθητές και οι φοιτητές και οι...γονείς τους!

Κλειστά είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην Ισπανία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές ύψους άνω του 20% της συντηρητικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι στις δαπάνες για την Παιδεία -στην πρώτη απεργία στα χρονικά της χώρας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Οι περικοπές επιφέρουν την αύξηση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις των ισπανικών σχολείων. Οι καθηγητές καλούνται να εργαστούν περισσότερες ώρες με την ίδια μισθολογική αμοιβή, ενώ τα δίδακτρα των πανεπιστημίων αναμένεται να αυξηθούν έως και 25%.

Μαθητές, φοιτητές, γονείς και καθηγητές αναμένεται να δώσουν δυναμικό «παρών» στις διαδηλώσεις που προγραμματίζονται το απόγευμα της Τρίτης στη Μαδρίτη και πολλές πόλεις της Ισπανίας.

Η κυβέρνηση Ραχόι υποστηρίζει ότι οι περικοπές στις δαπάνες είναι απαραίτητες για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Προ ημερών η Ισπανία προχώρησε σε αναθεώρηση του ήδη αναθεωρημένου ελλείμματος για το 2011, καθώς η «τρύπα» στα οικονομικά αρκετών αυτόνομων περιοχών δεν άφηνε κανένα περιθώριο τήρησης των συμφωνηθέντων.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα θα κλείσει στο 8,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 8,5%, και η τρύπα φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Η απεργία πραγματοποιείται σε όλες τις περιφέρειες της Ισπανίας εκτός από τη Χώρα των Βάσκων και της Βαλεαρίδες νήσους.

Έρχεται μία εβδομάδα αφότου επέστρεψαν στις πλατείες της Ισπανίας οι Αγανακτισμένοι για να διαδηλώνουν κόντρα στη λιτότητα σε μία «επετειακή» συγκέντρωση για τον ένα χρόνο από τη γέννηση του κινήματος της 15ης Μαΐου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ κηρύσσει νομικό πόλεμο στους New York Times και ζητά 15 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο Αμερικανός πρόεδρος απαντά μετωπικά στην ιστορική εφημερίδα, κατηγορώντας την ότι σπιλώνει την εικόνα του με «ψέματα» για τις υποτιθέμενες σχέσεις του με τον Τζέφρι Επστάιν
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Ντόναλντ Τραμπ: «1.700 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη και θα μείνουμε»
Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχαν μακρά συνομιλία στο Οβάλ Γραφείο για τον πνευματικό και γεωπολιτικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φτάνει στο Λευκό Οίκο
Νέα Υόρκη: 38χρονος χτύπησε με το αυτοκίνητό του 16χρονη επειδή τον απέρριψε – Βίντεο ντοκουμέντο από την φονική παράσυρση
Το άτυχο κορίτσι εκσφενδονίστηκε και χτύπησε σε στύλο - Στο βίντεο φαίνεται η μητέρα της να τραυματίζεται στα πόδια και να γονατίζει πάνω από το παιδί της φωνάζοντας «κόρη μου, κόρη μου»
Αυτοκίνητο
2
Αμαζόνιος: Ο πνεύμονας της Γης πεθαίνει μέρα με τη μέρα στη Βραζιλία – Έκταση ίση με την Ισπανία καταστράφηκε σε 40 χρόνια
Μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, το τροπικό δάσος της Βραζιλίας έχασε έκταση σχεδόν ίση με εκείνη όλης της Ισπανίας, προειδοποιούν νέα δορυφορικά δεδομένα
Πυρκαγιά στον Αμαζόνιο
Η Πολωνία καλεί το ΝΑΤΟ να προετοιμαστεί για τα χειρότερα απέναντι στη Ρωσία – «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο»
Ο Κάρολ Ναβρότσκι κάλεσε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να ενισχύσει την άμυνά της μετά την παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αποδόθηκαν στη Μόσχα
Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Κάρολ Ναβρότσκι