Κόσμος

Κάμερον: Οι Βρυξέλλες σκοτώνουν την οικονομία μας!

Το Σίτι του Λονδίνου δέχεται "συνεχείς επιθέσεις" από τις Βρυξέλλες των οποίων οι νέοι κανονισμοί τείνουν να αποδυναμώσουν το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Μιλώντας σε βρετανούς δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην 21η σύνοδο της Κοινοπολιτείας στο Περθ της Αυστραλίας, ο Κάμερον τόνισε ότι οφείλει να προασπίσει “τα βρετανικά συμφέροντα” έναντι των εταίρων του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και των μελών της ευρωζώνης.

“Το Λονδίνο που είναι το κέντρο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Ευρώπη δέχεται μόνιμες επιθέσεις μέσω των κατευθυντήριων οδηγιών των Βρυξελλών”, τόνισε σύμφωνα με δηλώσεις του που μετέδωσαν το βρετανικό δίκτυο BBC και η εφημερίδα Daily Telegraph. “Είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία. Ένα θέμα κύριου εθνικού συμφέροντος που πρέπει να προασπίσουμε”.

Η ηγεσία του Σίτι έχει ανησυχήσει κυρίως μετά μια ρύθμιση για τα παράγωγα προϊόντα, των οποίων το μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών συναλλαγών πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

Οι επικεφαλής του Σίτι αντιτίθενται επίσης στην επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που πρότεινε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόταση που έλαβε τη στήριξη της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Για να ισχύσει ένας τέτοιου είδους φόρος θα χρειαστεί τη σύμφωνη γνώμη των 27 χωρών μελών της ΕΕ. Ωστόσο το Λονδίνο φοβάται στο εξής ότι μπορεί να υιοθετηθεί μόνο από τις χώρες της ευρωζώνης, κάτι που θα έπληττε τον όγκο των συναλλαγών στο Λονδίνο.

Το θέμα αυτό επισημάνθηκε στην επιστολή του συντηρητικού δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον προς τον Μπαρόζο, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

“Ο φόρος αυτός θα καταφέρει πλήγμα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κυρίως στο Λονδίνο” και “θα αποδυναμώσει την ανταγωνιστικότητά του” έναντι της Γουόλ Στριτ και των μεγάλων ασιατικών αγορών, με “σοβαρές συνέπειες στην απασχόληση”.

“Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να εγκαταλειφθούν άμεσα”, εκτιμά ο Τζόνσον.

Το Σίτι του Λονδίνου απασχολεί περίπου 300.000 εργαζόμενους. Ωστόσο με την παρούσα κρίση αναμένεται να χαθούν 27.000 θέσεις εργασίας το 2011 και το 2012, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ινστιτούτου έρευνας CEBR.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ: «Η επίθεση δεν θα είχε γίνει ποτέ αν ήταν έτοιμη η αίθουσα εκδηλώσεων του Λευκού Οίκου»
Η απόφαση του Τραμπ να γκρεμίσει την Ανατολική πτέρυγα του Λευκού Οίκου για να δημιουργήσει αυτή τη νέα αίθουσα είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και η κατασκευή δεν έχει ολοκληρωθεί εξαιτίας αυτών
 REUTERS
Ανησυχία για την ασφάλεια του βασιλιά Καρόλου στην επερχόμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ μετά την επίθεση στο δείπνο του Λευκού Οίκου
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, Κρις Φιλπ, δήλωσε ότι το ταξίδι πρέπει «οπωσδήποτε να πραγματοποιηθεί», καθώς δεν πρέπει να επιτραπεί η βία να εμποδίσει τη συνέχιση των διπλωματικών σχέσεων
Ο βασιλιάς Κάρολος και ο Ντόναλντ Τραμπ
Η «προφητική» πρόβλεψη της Καρολάιν Λέβιτ στο δείπνο των ανταποκριτών - «Θα πέσουν πυροβολισμοί»
«Θα είναι αστεία, θα είναι διασκεδαστική, θα υπάρξουν μερικοί πυροβολισμοί που θα πέσουν απόψε στο δωμάτιο» είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου λίγη ώρα πριν την επίθεση
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ λίγη ώρα πριν τους πυροβολισμούς
Οι αντιδράσεις των ξένων ηγετών για τους πυροβολισμούς στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου - «Πλήρης υποστήριξη» στον Τραμπ
«Κάθε επίθεση εναντίον των δημοκρατικών θεσμών ή εναντίον της ελευθερίας του Τύπου πρέπει να καταδικάζεται με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα», δήλωσε ο Στάρμερ
τραμπ