Ελλάδα

Κίνδυνος να επιστρέψουμε 265 εκατ. ευρώ στην ΕΕ λόγω… Siemens!

Αν μέχρι το καλοκαίρι δεν λειτουργήσουν οι τέσσερις σταθμοί που είναι έτοιμοι αλλά χωρίς σηματοδότηση θα πρέπει τα χρήματα αυτά να επιστραφούν στην ΕΕ αφού αφορούν κοινοτική συμμετοχή στην κατασκευή του μετρό.
Μεγάλος είναι ο κίνδυνος να “τιναχτούν” στον αέρα οι επεκτάσεις του Μετρό στα νότια προάστια. Οι εργασίες στο Ελληνικό, τον Άλιμο, την Αργυρούπολη και την Ηλιούπολη έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με στελέχη της Αττικό Μετρό. Ωστόσο τα τρένα δεν περνούν από εκεί εξαιτίας της εμπλοκής Siemens….
 
Η εταιρεία έχει κερδίσει τον διαγωνισμό για την εγκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης. Όμως λόγω του “σκανδάλου Siemens” από το 2009 κανείς δεν παίρνει την ευθύνη να βάλει την υπογραφή του. Έτσι χωρίς το σύστημα σηματοδότησης, όπως λένε από την Αττικό Μετρό, “οι σταθμοί απλώς υπάρχουν και είναι θέμα χρόνου να αρχίσει η φθορά στις εγκαταστάσεις από την αχρηστία”.
 
Σύμφωνα με τα “Νέα”, στα δυτικά προάστια απαιτούνται γύρω στους τρεις μήνες δουλειά για να ολοκληρωθούν οι εργασίες στους σταθμούς στο Περιστέρι, στο Χαϊδάρι και στην Ανθούπολη που έχουν προχωρήσει κατά 98%. Η επέκταση εδώ είναι 3 χιλιόμετρα. Κι αν δεν λυθεί το θέμα της Siemens ούτε από εδώ θα περάσουν οι συρμοί αφού δεν θα υπάρχει σύστημα σηματοδότησης.
 
Επίσης, εξαιτίας του προβλήματος που έχει προκύψει, από την Αττικό Μετρό δεν παραλαμβάνονται 17 συρμοί 3ης γενιάς που επρόκειτο να κινηθούν στους επτά νέους σταθμούς.
 
Τι θα γίνει όμως αν δεν λυθεί το θέμα; “Θα πρέπει να ξηλωθεί παντού όλο το σύστημα”, λένε πηγές της Αττικό Μετρό. “Επειδή όλο το σύστημα λειτουργεί με Siemens, και οι επεκτάσεις θα πρέπει να είναι με το ίδιο σύστημα. Έτσι εφόσον το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας λειτουργεί με το σύστημα της Siemens είναι αδύνατον να υπάρξει ασφαλής συνεργασία με σύστημα άλλης εταιρείας. Εάν εμπλακεί άλλη εταιρεία δεν θα ισχύει καμία από τις εγγυήσεις για την ασφάλεια του Μετρό που μας έχει στοιχίσει γύρω στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ”.
 
Αν οι τέσσερις σταθμοί δεν λειτουργήσουν έως το ερχόμενο καλοκαίρι τότε θα πρέπει να επιστραφούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 265 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά αφορούν την κοινοτική συμμετοχή για την κατασκευή της επέκτασης του Μετρό στα νότια προάστια, μήκους 5,5 χιλιομέτρων.
 
 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Κακοκαιρία: Εικόνες καταστροφής στη Γλυφάδα – Ορμητικά νερά παρέσυραν αυτοκίνητα και κάδους, εγκλωβισμένοι επιβάτες σε λεωφορεία
Σοκ προκαλούν βίντεο και φωτογραφίες με οχήματα που «φεύγουν» λόγω της ορμής του νερού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αυτοκίνητα και λεωφορεία έχουν ακινητοποιηθεί για πολλή ώρα
Κακοκαιρία: Εικόνες καταστροφής στη Γλυφάδα  – Ορμητικά νερά παρέσυραν αυτοκίνητα και κάδους, εγκλωβισμένοι επιβάτες σε λεωφορεία
Χανιά: «Ευχαριστώ τη δικαιοσύνη» λέει ο πατέρας του 22χρονου για την καταδίκη του οδηγού της Porsche – Δικογραφία για 3 αστυνομικούς
Η πληγή από την απώλεια του γιου του δεν επουλώνεται, όμως η απόφαση του δικαστηρίου, έδωσε στους γονείς του αδικοχαμένου Παναγιώτη, τη μικρή παρηγοριά της απονομής δικαιοσύνης
Ο πατέρας του 22χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο από τον οδηγό της Porsche στα Χανιά, Αντώνης Καρατζής