Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Πνίγηκαν λίγα μέτρα από τις ιταλικές ακτές προσπαθώντας να ξεφύγουν από την κόλαση της Λιβύης

Οι άνδρες της ιταλικής ακτοφυλακής εντόπισαν τα πτώματα δυο μεταναστριών που έχασαν την ζωή τους από πνιγμό σε απόσταση μερικών μέτρων από την ακτή της νήσου Παντελερία, νότια της Σικελίας.

Εκατόν ενενήντα δύο μετανάστες συνολικά, είχαν σαλπάρει πριν από πέντε ημέρες από την Λιβύη, με προορισμό την Κάτω Ιταλία. Τα χαράματα, όμως, ενώ είχαν φτάσει σχεδόν στα ανοικτά της Παντελερία, η θάλασσα φουρτούνιασε και το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε στα βράχια.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε δίπλα στο λιμάνι του νησιού. Οι μετανάστες προσπάθησαν να κολυμπήσουν καθώς το βάθος της θάλασσας δεν ξεπερνούσε το ένα μέτρο.

Παρά την άμεση κινητοποίηση των ανδρών της ιταλικής ακτοφυλακής — που βούτηξαν με τις στολές τους για να βοηθήσουν τους αλλοδαπούς — δυο γυναίκες δεν κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την ακτή και ανασύρθηκαν νεκρές. Όπως υπογραμμίζουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι «όλοι τους κατάγονται από περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση στην θάλασσα, και, κατά συνέπεια, σχεδόν κανείς τους, δεν ήξερε να κολυμπά».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό ενός αγνοούμενου, ενώ ο δουλέμπορος που μετέφερε τους μετανάστες, συνελήφθη από τους καραμπινιέρους. Στους αφρικανούς αυτούς πρόσφυγες, συμπεριλαμβάνονται έξι παιδιά και μια έγκυος γυναίκα.

Στο διπλανό νησί της Λαμπεντούζα, στο μεταξύ, αφίχθησαν άλλοι εκατόν πέντε τυνήσιοι, που κινδύνευσαν επίσης να ναυαγήσουν, λίγο πριν ολοκληρωθεί το ταξίδι τους. Χθες, το ιταλικό εμπορικό πλοίο Excelsior σάλπαρε από την Λαμπεντούζα με οκτακόσιους τυνήσιους λαθρομετανάστες. Πρόκειται να τους μεταφέρει, προσωρινά, σε άλλα κέντρα φιλοξενίας της χώρας, ενόψει του επικείμενου επαναπατρισμού τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε