Πολιτική

Παπανδρέου: “Χρειαζόμαστε ένα νέο πατριωτισμό”

«Η εξωτερική πολιτική πρέπει να ενώνει τους Έλληνες», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, στη διάρκεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τα εθνικά θέματα, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Η χώρα μας έχει αρκετά προβλήματα – και δεν χρειάζεται να κατασκευάσουμε νέα, ανύπαρκτα. Δεν χρειάζονται τεχνητές διαιρέσεις, σε πολύ ή λιγότερο πατριώτες και διαφωνίες εκεί που δεν υπάρχουν» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα, που διεξάγεται με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας.

«Η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να ενώνει τους Έλληνες» συνέχισε ο Πρωθυπουργός. «Η κρίση μας υποχρεώνει να σκεφτούμε πολύ διαφορετικά. Δεν είναι ώρα για επίπλαστες αντιπαλότητες, να πλάσουμε εγχώριους εχθρούς με μυθικά σενάρια συνωμοσιολογίας. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι να είμαστε σαν μια γροθιά για να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα. Με έναν νέο πατριωτισμό. Και ο λαός, ενωμένος και επιδεικνύοντας πρωτοφανή ωριμότητα και αποφασιστικότητα, δίνει την μάχη του καθημερινά: Οι πολίτες έχουν καταλάβει τι έφταιξε, γνωρίζουν πως έχουν μια κυβέρνηση που κάνει το καθήκον της: Ό,τι μπορεί».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση με τις προσπάθειές της για να επανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της στον δημοσιοοικονομικό τομέα, κατάφερε να κρατήσει τα εθνικά θέματα έξω από την σφαίρα της υποτίμησης της Ελλάδας. Το κλίμα αυτό δεν θα πρέπει να υπονομευτεί από «ανύπαρκτα φαντάσματα και χίμαιρες» στο κατόπι της «μνημονιολογίας». «Πατριωτισμός σημαίνει να μην επιτρέψεις να φτάσει η χώρα σου στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Να κλείσουμε τον κύκλο και να στηριζόμαστε στις δικές μας δάνειες δυνάμεις».

Στο παραπάνω πλαίσιο ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την δυσφορία του για την «προκαταβολική κριτική» που δέχθηκε πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία και επανέλαβε πως δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να μιλήσει σε οποιοδήποτε ακροατήριο και συνθήκες, αφού «αν μιλήσεις την αλήθεια, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς». Υπενθυμίζοντας δε, την έντονη καχυποψία που συνάντησε η πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης από την έναρξή της, επισκόπησε τους καρπούς του «μερίσματος ειρήνης» που ακολούθησε, ακόμα και αν οι τουρκικές προκλήσεις δεν έχουν σταματήσει.

«Είπαμε στην Τουρκία, πως επιδιώκουμε την ειρήνη, αλλά απειλές πολέμου ή παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας, δεν έχουν θέση στην Ε.Ε.. Πρόκειται για μιαν ανώφελη πρακτική που δεν εξασφαλίζει στην Τουρκία κανένα πλεονέκτημα. Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει, και οι πιλότοι μας είναι πάντοτε έτοιμοι. Η Ελλάδα τους τιμά, όπως τίμησε τον Ηλιάκη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός. «Το μέλλον της Τουρκίας είναι στην Ευρώπη, αλλά η διαδρομή δεν είναι εύκολη. Μέσα σε λίγους μήνες, δώσαμε νέα πνοή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υπογράψαμε 22 συμφωνίες. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο». Από την άλλη, πολιτική της κυβέρνησης είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες και βεβαίως παραμένει και το νομικό «σύνθετο και πολύπολοκο» ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, το οποίο «πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα».

Στο Κυπριακό η ιδέα της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας για μια χαλαρή συνομοσπονδία «δεν είναι βιώσιμη, αλλά διχαστική και δυσλειτουργική. Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια. Η άλλη πλευρά προσπαθεί να οδηγήσει την διαδικασία σε αδιέξοδο, προκειμένου να οδηγηθούμε σε έξωθεν επιλογή λύσης. Η διεθνής κοινότητα όμως, δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει εισβολή και η Ε.Ε. κατοχή της Κύπρου». 

Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Αλβανία, ο Πρωθυπουργός συνέστησε να μην διολισθήσει η γειτονική χώρα σε φαινόμενα βίας, απ’ όπου κι αν προέρχονται. «Χρειάζεται επίδειξη αυτοσυγκράτησης απ’ όλες τις πλευρές», σημείωσε. Όσον αφορά δε, την διένεξη με την ΠΓΔΜ για το όνομά της, είπε πως δεν είναι αισιόδοξος για προοπτική άμεσης επίλυσης. «Διστάζουν να αποδεχθούν μία ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις. Εμείς στην αδιαλλαξία, απαντάμε με την σταθερότητα των θέσεών μας, τις πρωτοβουλίες μας. Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες για αμοιβαία αποδεκτή λύση. Έχουμε εθνική στρατηγική με ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή».

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Βολές» κατά του Νίκου Ανδρουλάκη από Τούρκο αντιναύαρχο, εκ των «αρχιτεκτόνων» της «Γαλάζιας Πατρίδας»
«Στην Καππαδοκία βρίσκεται ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού» είχε αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε δική του ανάρτηση, μετά την επίσκεψή του στην περιοχή
Νίκος Ανδρουλάκης
Γεωργιάδης για το ακίνητο Ανδρουλάκη: «Είναι αστείο να παίρνει μίσθωμα 1.000 ευρώ» – «Επαναλαμβάνει ψεύδη και συκοφαντίες» απαντά το ΠΑΣΟΚ
«Κανείς δεν νοικιάζει ακίνητο στο Δημόσιο χωρίς να το θέλει, για να το κάνει το ακίνητο μπαίνει σε διαγωνιστική διαδικασία» λέει ο υπουργός Υγείας - «Ο διαγωνισμός, οι προσφορές και η επιλογή έγιναν επί ΝΔ το 2009» απαντά το ΠΑΣΟΚ
Άδωνις Γεωργιάδης
Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων - «Οφείλουμε στην ποντιακή κοινότητα χρέος ευγνωμοσύνης»
«Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ανατρέχουμε με συγκίνηση σε ένα από τα πιο τραγικά κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας: τη συστηματική εξόντωση 353.000 συμπατριωτών μας», έγραψε στα social media ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης