Πολιτική

Επιμένει στη σκληρή γραμμή η Λαγκάρντ απέναντι στον Τσίπρα – Μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στο ασφαλιστικό – Σαφές μήνυμα για το χρέος

- Ήταν η κρισιμότερη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός
- Η συνάντηση διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες, ενώ δεν ήταν προγραμματισμένη
- Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την επικεφαλής του Ταμείου να... κατεβάσει τον πήχη και να αποτρέψει (νέες) διαρροές από την πλευρά του ΔΝΤ
- Τσίπρας - Λαγκάρντ συμφώνησαν από εδώ και στο εξής να μιλούν απευθείας, χωρίς μεσάζοντες!
- Η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα
- Έστειλε μήνυμα στους δανειστές μιλώντας για σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Το σκληρό πρόσωπο του ΔΝΤ “αντίκρισε” ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.
Η επικεφαλής του Ταμείου απαιτεί μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση και αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Ταμείου: “Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνολικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος”. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι: “Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθώς επίσης και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα βρεθεί σε μία βιώσιμη πορεία”.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Λαγκάρντ να κατεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων για το Ασφαλιστικό και να μην γίνονται διαρροές από την πλευρά του ΔΝΤ, διότι δημιουργείται άσχημο κλίμα. Η Λαγκάρντ διέψευσε ότι υπήρξαν διαρροές από το ΔΝΤ, όπως αυτή που απασχόλησε την επικαιρότητα πριν από λίγες ημέρες (“το ΔΝΤ ζήτησε αγελάδα και φέρατε γάτα“). 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως σκληρότερα μέτρα θα προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος. Συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης. 

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κα. Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα. Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».
 

Τσίπρας – Λιού συζήτησαν για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, και συζήτησαν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στον Αμερικάνο υπουργό Οικονομικών το κυβερνητικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, συζητήθηκε η σταθερή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τέμπη: Τον Δεκέμβριο οι απολογίες Τριαντόπουλου, Αγοραστού και των υπολοίπων 6 κατηγορουμένων για το «μπάζωμα»
Αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις για λάθη και παραλείψεις στο σημείο της τραγωδίας, τις κρίσιμες πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα να αλλοιωθεί ο χώρος και να χαθούν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία
Τέμπη
Τελευταία προδημοσίευση για την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα - «Υπέγραψα έναν επώδυνο συμβιβασμό, αλλά έθεσα τα θεμέλια για οριστική έξοδο από τα Μνημόνια»
«Το “Μύθοι και Αλήθειες” είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με ιδιαίτερη σημασία. Η ουσία όσων περιγράφω σε αυτό το κεφάλαιο, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που με παρακίνησαν να γράψω την “Ιθάκη”»
Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα 11
Η ΝΔ εκλέγει την Κυριακή τον «κομματικό στρατό» της με το βλέμμα στο συνέδριο της άνοιξης: Στις κάλπες πάνω από 120.000 πολίτες
Αυτές οι εσωκομματικές εκλογές έχουν και μία ακόμη ιδιαιτερότητα, πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, με ζωηρά τα σενάρια για ίδρυση νέου κόμματος
τα γραφεία της ΝΔ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ συνάντησε την Λίνα Μενδώνη: Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών
Συζητήθηκαν, επίσης, οι τρέχουσες και μελλοντικές συνεργασίες του Υπουργείου Πολιτισμού με κορυφαία μουσεία των ΗΠΑ, όπως το Getty, το MET, το Museum of the Bible και τη National Gallery of Art
Λίνα Μενδώνη και Κίμπερλι Γκιλφόιλ