Κόσμος

Βαν Ρομπέι: «Απίστευτο το επίτευγμα της Ελλάδας»

Μετά τα καλά λόγια της Άγκελα Μέρκελ, ήρθε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επαινέσει τις ελληνικές προσπάθειες και τη μείωση του ελλείμματος.

Ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι χαρακτήρισε απίστευτο επίτευγμα τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος κατά 4%. Σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία φλαμανδόφωνη πολιτική επιθεώρηση, η οποία φέρει τον τίτλο «Το ευρώ λειτούργησε ως υπνωτικό», ο πρόεδρος της ΕΕ επαινεί την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε στην κρίση.

Σε έναν πρώτο απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του, ο πρόεδρος της ΕΕ επιχειρεί, μεταξύ άλλων, μια σύντομη αναδρομή στην ελληνική κρίση τονίζοντας την ανάγκη, η ΕΕ «να κολυμπήσει ενάντια στο ρεύμα» προκειμένου να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, η οποία με τη σειρά της «θα καταστήσει βιώσιμο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και θα διατηρήσει το ρόλο της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην ελληνική κρίση, ο Φλαμανδός πολιτικός σημειώνει ότι υπήρξε «ιδιαίτερα οξεία» τον περασμένο Μάϊο. «Χρειάστηκε να περάσει λίγος καιρός μέχρι όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι σε αυτή την περίπτωση τα εθνικά συμφέροντα συνέπιπταν με τα ευρωπαϊκά», αναφέρει ο Χ. Ρόμπεϊ, ο οποίος τονίζει ακόμη ότι «όλοι ήταν απασχολημένοι με τις αντιδράσεις σε εθνικό επίπεδο. Ήταν θεμιτό να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τα σφάλματα που έγιναν σε μια άλλη χώρα; ήταν το ερώτημα που κυριαρχούσε. Μέχρι τη στιγμή που όλοι συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχε καμία άλλη εναλλακτική λύση από την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Η αλληλουχία των γεγονότων αποτέλεσε για όλους μια διδακτική εμπειρία. Η ισχύς του ευρωπαϊκού οικοδομήματος έγκειται στο ότι ουδείς πλέον επιθυμεί να εγκαταλείψει την προσπάθεια, διότι το εγχείρημα έχει ήδη φτάσει μακριά και υπάρχουν αλληλένδετα συμφέροντα», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕ.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον ο φόβος της μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη διαδραμάτισε κάποιο ρόλο, ο πρόεδρος της ΕΕ απάντησε πως: «Υπήρχε μετάδοση της κρίσης, μέσω των χρηματαγορών. Μερικές χώρες παρουσίαζαν επίπλαστους ρυθμούς ανάπτυξης επειδή είχαν επιτρέψει να δημιουργηθεί μια οικονομία-φούσκα. Την ίδια ώρα το ευρώ λειτουργούσε ως ‘υπνωτικό χάπι’. Οι χώρες αυτές αισθάνονταν ασφαλείς επειδή άλλες χώρες λάμβαναν τα απαραίτητα μέτρα για την διατήρηση της αξιοπιστίας του κοινού νομίσματος. Επί 10 χρόνια οι χρηματαγορές δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό. Όταν την περασμένη Άνοιξη ξύπνησαν απότομα, το παραμικρό περιστατικό θα μπορούσε να ήταν αρκετό για να δημιουργηθούν απρόβλεπτες καταστάσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕ, «πολλές χώρες αντέδρασαν σωστά – ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, η οποία πέτυχε τη μείωση του ελλείμματος κατά 4%. Το ποσοστό αυτό είναι απίστευτα υψηλό. Η Ισπανία κατάφερε να βγει μόνη της από την επικίνδυνη ζώνη, προωθώντας μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό σύστημα. Άλλες χώρες που δεν διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο να προσβληθούν από την κρίση επέλεξαν επίσης να υιοθετήσουν μια πολιτική μεταρρυθμίσεων. Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αποτέλεσε την αφορμή για τις χώρες να προχωρήσουν στην ανάληψη της απαραίτητης δράσης», καταλήγει ο Χ. Ρόμπεϊ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Kαταγγελίες για ανάμειξη Ρωσίας και Γαλλίας μέσω Telegram στις προεδρικές εκλογές της Ρουμανίας - Διαψεύδει το Παρίσι
Οι καταγγελίες έρχονται λίγες ώρες μετά τη διαγραφή των social media του υποψήφιου Τζόρτζε Σιμιόν ο οποίος κατήγγειλε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για λογοκρισία
Telegram 3
Ο Έλτον Τζον κατά του ΑΙ: Αντιδρά με το νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για τα πνευματικά δικαιώματα
Το νομοσχέδιο προβλέπει να εφαρμοστεί μία εξαίρεση στα πνευματικά δικαιώματα που θα διευκολύνει τις εταιρείες ΑΙ - Στο πλευρό του Έλτον Τζον η Ντούα Λίπα, οι Coldplay και άλλοι 400 καλλιτέχνες
Έλτον Τζον
4
Ο Ερντογάν έσφιξε το δάχτυλο του Μακρόν σε μια viral χειραψία όλο νόημα – Παιχνίδια εξουσίας από τον Τούρκο πρόεδρο
Πάρτι στα social media - «Ο Ερντογάν είναι μάστερ στη γεωπολιτική και τα "αγόρια" από την Ευρώπη είναι ερασιτέχνες. Δεν μπορείς να κερδίσεις από τον Ερντογάν»
Η απίστευτη χειρονομία του Ταγίπ Ερντογάν στον Μανουέλ Μακρόν 6
Πάπας Λέοντας και Ζελένσκι σε private τετ α τετ – Στο πλευρό του Ουκρανού προέδρου, η σύζυγός του Ολένα
«Το Κίεβο είναι έτοιμο για συνομιλίες υπό οποιαδήποτε μορφή προκειμένου να επιτευχθούν πραγματικά αποτελέσματα για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Κατά τη συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον πάπα Λέοντα 3