Ελλάδα

Στο έλεος του ΔΝΤ οι επικουρικές συντάξεις

Οι ελεγκτές επιμένουν να διαμορφωθούν με βάση τις δυνατότητες των Ταμείων χωρίς «ανάμειξη» του κρατικού προϋπολογισμού

Αμφίβολη παραμένει η δέσμευση της κυβέρνησης για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων μετά την απαίτηση της τρόικας να περάσει από «κόσκινο» τα οικονομικά στοιχεία των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων. Οι ελεγκτές επιμένουν οι επικουρικές συντάξεις να διαμορφωθούν με βάση τις οικονομικές δυνατότητες των Ταμείων και να αποκλειστεί οποιαδήποτε «ανάμειξη» του κρατικού προϋπολογισμού στη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων παροχών.
 
Το γεγονός αυτό, δηλαδή ο προϋπολογισμός να μην εγγυάται τις επικουρικές συντάξεις, είχε καταγραφεί στο αρχικό κείμενο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αλλά εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων απαλείφθηκε και προστέθηκε μια ασαφής και γενική διατύπωση, σύμφωνα με την οποία «το Δημόσιο εγγυάται τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας με σκοπό τη διασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης για κάθε δικαιούχο». Οπως γίνεται αντιληπτό η ρύθμιση αυτή, που τελικώς ψηφίστηκε από τη Βουλή, απέχει παρασάγγας από μια συγκεκριμένη και σαφή δέσμευση του κράτους απέναντι στο ασφαλιστικό σύστημα.
 
Σύμφωνα με “Το Βήμα”, τα στελέχη της τρόικας με τον τρόπο αυτόν θέλουν να ρίξουν φως στην οικονομική «γκρίζα ζώνη» των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων εν όψει της εφαρμογής της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Οι επιτηρητές της χώρας εκτιμούν ότι η επικουρική ασφάλιση αποτελεί μια «πηγή» παραγωγής ελλειμμάτων για το ασφαλιστικό σύστημα και εφόσον η κατάσταση δεν ελεγχθεί άμεσα και αποτελεσματικά, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκτραπεί η προσπάθεια «συμμαζέματος» των ασφαλιστικών ταμείων. Ετσι, μετ΄ επιτάσεως ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να υπάρξουν συγκεκριμένες συναντήσεις με τους διοικητές των επικουρικών ταμείων προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία και να αποκτήσουν ολοκληρωμένη εικόνα για τα ελλείμματα των Ταμείων.
 
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο υποχρεώνει τις διοικήσεις των Ταμείων να διενεργήσουν αναλογιστικές μελέτες εντός του 2011 ώστε να έχουν σαφή εικόνα της οικονομικής θέσης των οργανισμών που διοικούν, αλλά και για το τρέχον και το μελλοντικό έλλειμμα των Ταμείων. Υποχρεώνει μάλιστα τα ελλειμματικά Ταμεία να προσαρμόσουν τις παροχές τους στα πραγματικά οικονομικά δεδομένα τους.
 
Οι ελεγκτές ζήτησαν από την κυβέρνηση και αναμένεται να θέσουν και στις διοικήσεις των επικουρικών ταμείων να έχουν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία των αναλογιστικών μελετών, με στόχο να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια και να προτείνουν ανάλογα μέτρα όπου χρειαστεί.
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Θα διεκδικήσουμε τη δικαιοσύνη και την Ελλάδα που μας αξίζει» είπε με «σπασμένη» φωνή η Μαρία Καρυστιανού στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τα Τέμπη
Μεγάλη ήταν η συγκίνηση και στο τέλος της εκδήλωσης όταν αγόρια και κορίτσια διάβασαν τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας
Η Μαρία Καρυστιανού στη συγκέντρωση του Συντάγματος για τα Τέμπη
14
Καιρός αύριο: Ισχυροί άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο – Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά, τα νησιά του Ιονίου και την Κρήτη τους 30 με 32 και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 33 βαθμούς, ενώ στις Κυκλάδες και τις Σποράδες δεν θα ξεπεράσει τους 29 βαθμούς Κελσίου
Καιρός