Κόσμος

Ανεξάρτητη έρευνα για τις καταγγελίες περί βασανιστηρίων στη Βρετανία

Ανεξάρτητη δικαστική έρευνα όσον αφορά στις κατηγορίες για συνενοχή και συγκάλυψη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών σε βασανιστήρια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο Ντέβιντ Κάμερον, μάλιστα, διευκρίνισε πως τα θύματα μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον συνταξιούχο δικαστή Πέτερ Γκίμπσον, θα πρέπει να αρχίσει τις εργασίες της πριν από το τέλος του έτους και να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Θα είναι μόνο εν μέρει δημόσια λόγω της ανάγκης της εμπιστευτικότητας που περιβάλλει τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών.

“Ακόμα και αν δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, ότι ένας βρετανός πράκτορας συμμετείχε άμεσα στα βασανιστήρια (σ.σ. των κρατουμένων στο εξωτερικό) μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το βαθμό της συνεργασίας βρετανών πρακτόρων με τις ξένες υπηρεσίες πληροφοριών που μεταχειρίζονταν τους κρατούμενους με ανάρμοστο τρόπο”, σημείωσε ο Κάμερον.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε επίσης τη δημοσίευση, για πρώτη φορά, των κανόνων που ακολουθούνται από το προσωπικό των υπηρεσιών πληροφοριών και τον στρατό για τον τρόπο αντιμετώπισης των κρατουμένων που κρατούνται σε άλλες χώρες.

Αυτό περιλαμβάνει το γεγονός ότι οι βρετανοί πράκτορες “δεν θα πρέπει ποτέ να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ενέργεια στην οποία γνωρίζουν ή πιστεύουν ότι θα διαπραχθούν πράξεις βασανισμού.”

Δεσμεύτηκε μάλιστα, να καταβληθεί αποζημίωση σε όσους έχουν υποβάλει μήνυση για την μεταχείριση της οποίας έτυχαν κατά την κράτησή τους στο στρατόπεδο του Γκουαντάναμο, που διοικείται από τους Αμερικανούς, εάν αποδειχτεί ότι εφαρμόστηκαν πρακτικές παρόμοιες με βασανιστήρια.

Η κυβέρνηση συνασπισμού είχε ανακοινώσει λίγο μετά τη νίκη της στις 6 Μαΐου έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες κατά της MI5 και της MI6, αντίστοιχα υπηρεσίες εσωτερικών και εξωτερικών πληροφοριών.

Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του Αιθίοπα Μπινιγιάμ Μοχάμεντ, κρατούμενου στο Γκουαντάναμο για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, προτού μεταφερθεί τον Φεβρουάριο του 2009 στη Βρετανία, όπου του χορηγήθηκε το καθεστώς του μόνιμου κατοίκου.

Ο Μοχάμεντ δήλωσε ότι ένα μέλος της MI5 είχε προμηθεύσει τις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια ανάκρισης που συνοδευόταν από βασανιστήρια, σε μια μυστική τοποθεσία στο Μαρόκο, μετά τη σύλληψή του στο Πακιστάν το 2002.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «φόρεμα Temu» της συζύγου του Πιτ Χέγκσεθ στο δείπνο των ανταποκριτών διχάζει τις ΗΠΑ
«Την λυπάμαι, ο άντρας της είναι πολύ πλούσιος και δεν της αγοράζει ένα καλό φόρεμα» γράφει κάποιος ενώ άλλος: «Τώρα σας ενοχλούν και τα οικονομικά φορέματα; Τι πρέπει τελικά να κάνουν για να σας ικανοποιήσουν;»
Viral το φόρεμα της συζύγου του Πιτ Χέγκσεθ στο Δείπνο των Ανταποκριτών στον Λευκό Οίκο
Σάλος με τον Μπεν Στίλερ: Η παρεξηγημένη ανάρτηση του ηθοποιού που εξόργισε το διαδίκτυο και τους MAGA
Η ανάρτηση του Στίλερ έγινε 20 λεπτά μετά την επίθεση με πυροβολισμούς στο δείπνο των αντακριτών του Λευκού Οίκου αλλά αφορούσε τη νίκη της ομάδας μπάσκετ Νιου Γιορκ Νικς
Μπεν Στίλερ
Στη Ρωσία ο Αραγτσί: Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ιράν
Από την Αγία Πετρούπολη, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι φέρουν την ευθύνη για την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Πακιστάν
O Αμπάς Αραγτσί
«Καμπανάκι» της Ισπανίας για τα αεροπορικά εισιτήρια: «Αγοράστε τώρα» γιατί έρχεται εκτόξευση τιμών
Η διατάραξη στις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου ώθησε τις τιμές προς τα πάνω κατά περίπου 50% μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εναντίον του Ιράν
Αεροδρόμιο στην Γκραν Κανάρια
Τζέικ Ράινερ: Ο γιος του Ρομπ Ράινερ μιλάει πρώτη φορά για τη δολοφονία των γονιών του – «Η ζωντανή μου κόλαση»
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, είχε καταρρεύσει. Ήμουν σε ένα παραλήρημα» - Ο διάσημος σκηνοθέτης και η σύζυγός του δολοφονήθηκαν από τον γιο τους και αδερφό του, Νικ Ράινερ
Ο Ρομπ Ράινερ με τη σύζυγό του Μισέλ και τον γιο τους Τζακ