Κόσμος

Στοιχεία-φωτιά για την βρετανική εμπλοκή στον πόλεμο του Ιράκ

Ο βασικός νομικός σύμβουλος του Υπ. Εξωτερικών υποστήριξε ότι ο υπουργός, Τζακ Στρο γνώριζε ότι ο πόλεμος ήταν παράνομος.

“Άδειασε” τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και νυν υπουργό Δικαιοσύνης της Βρετανίας, Τζακ Στρο ο βασικός νομικός σύμβουλος του για τον πόλεμο στο Ιράκ, Μάικλ Γούντ ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής που εξετάζει την νομιμότητα της εμπλοκής της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ.

Ο Γουντ αποκάλυψε στην επιτροπή ότι το πρώην “αφεντικό” του είχε απορρίψει την συμβουλή του να μην υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράκ .

Στη συνέχεια είπε ότι ο Στρο είχε διαβεβαιώσει τον Αμερικανό ομόλογο του έναν χρόνο πριν την εισβολή στο Ιράκ ότι ήταν “πλήρως άνετος” με τον πόλεμο και ήρθε σε αντίθεση με τα όσα είχε υποστηρίξει την περασμένη εβδομάδα στην επιτροπή ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εξωτερικών. 

Ο Τζακ Στρο είχε πει στην κατάθεση του στην επιτροπή ότι είχε υποστηρίξει απρόθυμα τον πόλεμο και σκεφτόταν σοβαρά να παραιτηθεί, ενώ επέμεινε ότι ο πόλεμος ήταν εξ ολοκλήρου νόμιμος.

Ωστόσο, ο πρώην συνεργάτης του δεν έμεινε μόνο σε αυτές τις αποκαλύψεις και είπε ότι ο Στρο συνήθιζε να παρανομεί αλλά κανείς δεν τον είχε πιάσει. Πιο συγκεκριμένα εξήγησε στην επιτροπή ότι ο Στρο του έλεγε συχνά πως αγνοούσε τις νομικές συμβουλές και πάντα γλίτωνε την τιμωρία.

Οι καταθέσεις στην επιτροπή συνεχίζονται από πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης Μπλερ,  ενώ ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί ενώπιον της επιτροπής στο τέλος του μήνα. 

Πρώην Βρετανός υπουργός “καίει” τον Τ. Μπλερ
Βρετανική υπόσχεση για τον πόλεμο στο Ιράκ 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πολίτες και τουρίστες στην Ρώμη θα μπορούν να κολυμπούν ελεύθερα στον Τίβερη μέσα στην επόμενη 5ετία
Οι πρώτοι περιορισμοί στην κολύμβηση στον Τίβερη επιβλήθηκαν τη δεκαετία του 1960, το οποίο οφειλόταν στη ρύπανση των υδάτων - «Υπάρχουν ήδη ημέρες στις οποίες τα νερά του Τίβερη» λέει ο δήμαρχος
Κολυμβητής βουτάει στα νερά του ποταμού Τίβερη
Η κραυγή δημοσιογράφου στη Γάζα που είδε την οικογένειά του να πεθαίνει μπροστά του - «Ο κόσμος μάς αντιμετωπίζει με αδιαφορία»
Ο Al-Dahdouh έχασε τη σύζυγό του, τα τρία του παιδιά και το εγγόνι του σε αεροπορικές επιδρομές - Καταγγέλει γενοκτονία και ασκεί κριτική στην κάλυψη των διεθνών ΜΜΕ για τον πόλεμο στη Γάζα
Ο δημοσιογράφος Wael Al-Dahdouh