Κόσμος

Σήμα κινδύνου για τα ποτάμια του πλανήτη…

 Tο 60% των ποταμών της γης, κινδυνεύουν άμεσα ...

Η WWF, προειδοποίησε σε πρόσφατη έκθεση της,  ότι αν οι κυβερνήσεις δεν λάβουν επαρκή μέτρα για την προστασία τους από την υπεράντληση, τη μόλυνση, την υπεραλίευση και την ανεξέλεγκτη ναυσιπλοΐα, δεν θα έχουμε πιά ποτάμια… 

Ο  ποταμός Γιάγκτζε στην Κίνα έχει υποστεί μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, λόγω της ρύπανσης από τα βιομηχανικά λύματα και τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες.

Επίσης, σημαντικά προβλήματα είναι η υπεραλίευση, η κακή διαχείριση του νερού, εξαιτίας των 105 φραγμάτων και της εκτροπής του.

Σε ένα άλλο ποταμό, τον Σαλγουίν που πηγάζει από την Κίνα και εκβάλει στον Ινδικό Ωκεανό, τα 16 μεγάλα φράγματα που έχουν κατασκευαστεί και τα διάφορα αρδευτικά έργα, έχουν οδηγήσει στη μείωση της στάθμης των υδάτων του.

Ο Μεκόνγκ, σημαντικός ποταμός της Ασίας, ο οποίος διασχίζει ένα μεγάλο τμήμα της Ινδοκίνας και εκβάλλει στον Ινδικό Ωκεανό, επίσης έχει  προβλήματα,   η ρύπανση λόγω λιπασμάτων, η αποψίλωση των παρόχθιων δασών και τα 209 φράγματα που έχουν κατασκευαστεί.

Άλλα δύο ποτάμια της Ασίας που απειλούνται είναι,  ο Ινδός και ο Γάγγης, όπου στις όχθες τους,  ζούνε περίπου 400 εκατ. άνθρωποι.

Ο συνδυασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της παρατεταμένης ξηρασίας,  των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και της ρύπανσης, έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της στάθμης των υδάτων τους.

Ένα άλλο ποτάμι που αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα στην Ευρώπη,  είναι ο Δούναβης.

Τα βιομηχανικά λύματα, η εκτροπή υδάτων λόγω οκτώ φραγμάτων και η ανεξέλεγκτη ναυσιπλοΐα έχουν προκαλέσει υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων του ποταμού.

Στην Αφρική, το οικοσύστημα του Νείλου ποταμού απειλείται, εξαιτίας της υπεράντλησης και των λυμάτων.

Ο Ιορδάνης ποταμός κινδυνεύει να στερέψει το 2011, προειδοποιεί μια ομάδα Ισραηλινών και Παλαιστίνιων περιβαλλοντολόγων.

Τα τελευταία 50 χρόνια, το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Συρία εξέτρεψαν το 98% των υδάτων του ποταμού και των παραποτάμων τους  για πόσιμο νερό και για αγροτική χρήση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε άλλη χώρα θα σταλούν τα «μαύρα κουτιά» του Falcon με τον Λίβυο αντιστράτηγο που σκοτώθηκε στη συντριβή κοντά στην Άγκυρα
«Η ανάλυση του καταγραφέα συνομιλιών στον θάλαμο διακυβέρνησης και του καταγραφέα δεδομένων πτήσης θα βοηθήσει στον προσδιορισμό των αιτιών της συντριβής», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών
Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και ομάδες έρευνας και διάσωσης στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλί Αχμέντ Αλ-Χαντάντ
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα νέο χάρτη του σύμπαντος από το διαστημικό τηλεσκόπιο «SPHEREx» – Μαγεύουν οι εικόνες από τον «Γαλαξία»
Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που συνέλεξαν από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου, για να μελετήσουν πώς έχουν αλλάξει οι γαλαξίες κατά τη διάρκεια της σχεδόν 14 δισ. ετών ιστορίας του σύμπαντος
γαλαξίας
Προκλητική απάντηση Ερντογάν στην τριμερή Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου: «Δεν θα παραβιαστούν τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο»
«Δεν έχουμε πέσει θύματα των παιχνιδιών τους, δεν έχουμε υποκύψει σε προκλήσεις και δεν θα πέσουμε θύματα» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν