Κόσμος

Το “Λευκό Κεφάλι” με τα χίλια πρόσωπα – Η κινηματογραφική καταδίωξη 30 ετών [vid]

Η αστυνομία της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες ότι συνελήφθη ο Λουίς Κάρλους ντα Ρόσα, ένας από τους σημαντικότερους βαρόνους της κοκαΐνης στη Νότια Αμερική, έπειτα από μια καταδίωξη που κράτησε τριάντα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ο αρχικακοποιός κατέφυγε στην πλαστική χειρουργική για να αλλάξει πρόσωπο.

Ο Ντα Ρόσα, γνωστός με το προσωνύμιο Cabeça branca («Λευκό κεφάλι», στα πορτογαλικά) συνελήφθη στο Σορίσο, μια πόλη στην Πολιτεία Μάτου Γκρόσου της δυτικής Βραζιλίας, διευκρίνισε η ομοσπονδιακή αστυνομία σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Ο Ντα Ρόσα είχε αλλάξει όνομα σε Βίτορ Λουίς ντε Μοράες. Ένας χειρουργός είχε κάνει επέμβαση στο πρόσωπό του βοηθώντας τον να αλλάξει εμφάνιση για να διαφεύγει από τις αρχές.

Οι 150 πράκτορες που συμμετείχαν στην επιχείρηση η οποία οδήγησε στη σύλληψή του έθεσαν επίσης υπό κράτηση τον άνθρωπο που θεωρείται το δεξί του χέρι, ενώ κατέσχεσαν πολυτελή αυτοκίνητα, αεροσκάφη τουρισμού, αγροκτήματα και πολλά άλλα αγαθά, συνολικής αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Η επιχείρηση βαπτίστηκε «Spectrum», κάτι που παρέπεμπε στο ότι ο Ντα Ρόσα, «ζώντας διακριτικά» και παραμένοντας «στη σκιά», διέφευγε τη σύλληψη από την αστυνομία «επί σχεδόν τριάντα χρόνια», εξήγησαν οι βραζιλιάνικες αρχές.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας που την οδήγησαν στον εντοπισμό του βαρόνου στη Μάτου Γκρόσου, η αστυνομία συνέκρινε παλιότερες φωτογραφίες του Ντα Ρόσα με αυτές του Μοράες και συμπέρανε ότι «επρόκειτο για το ίδιο πρόσωπο». Ο άνδρας κατηγορείται ότι διηύθυνε ένα γιγαντιαίο δίκτυο παραγωγής και διακίνησης κοκαΐνης: σύμφωνα με την αστυνομία, κόκα καλλιεργείτο και υποβαλλόταν σε επεξεργασία στη Βολιβία, την Κολομβία και το Περού, πριν το τελικό προϊόν μεταφερθεί για να πουληθεί στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Ο Ντα Ρόσα κατηγορείται ακόμη ότι ήταν ένας από τους βασικούς προμηθευτές των εξαιρετικά βίαιων συμμοριών που ελέγχουν τις αγορές ναρκωτικών στις βραζιλιάνικες μεγαλουπόλεις. Σύμφωνα με τις αρχές, ο Λουίς Κάρλους ντα Ρόσα επισώρευσε μια περιουσία που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια: του ανήκουν αυτοκίνητα, διάφορα ακίνητα, ενώ διατηρεί πολλούς υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η βραζιλιάνικη αστυνομία ανέφερε ότι η κοκαΐνη ερχόταν στη χώρα με ελαφριά αεροσκάφη μέσω του εναέριου χώρου της Βενεζουέλας και κατέληγε σε απομονωμένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη δυτική Βραζιλία. Εκεί, κρυβόταν μέσα σε μυστικά διαμερίσματα ειδικά διαμορφωμένων φορτηγών και διακινείτο στις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας, ή η μεταφορά της συνεχιζόταν προς το εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ και Ιράν δεν «θάβουν το τσεκούρι του πολέμου» και βάζουν στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ
Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που δεν εμφανίστηκε «ζεστή» για να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ για να ακολουθήσει η Γαλλία το βράδυ του Σαββάτου, η οποία είπε ένα ηχηρό «όχι»
Λίβανος
5
Τραμπ: Νέα έκκληση για διεθνή αποστολή πλοίων στα Στενά του Ορμούζ για να μείνουν ανοιχτά
«Αυτό θα έπρεπε να ήταν πάντα μια ομαδική προσπάθεια, και τώρα θα είναι — Θα ενώσει τον κόσμο προς την αρμονία, την ασφάλεια και την αιώνια ειρήνη!» γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος
Ντόναλντ Τραμπ
Η Γαλλία «αδειάζει» τον Ντόναλντ Τραμπ και δεν στέλνει πολεμικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ – Στις φλόγες διυλιστήριο στο Ερμπίλ του Ιράκ – Drones χτύπησαν το διεθνές αεροδρόμιο του Κουβέιτ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως τα Στενά του Ορμούζ θα μείνουν ανοικτά με κάθε κόστος ενώ σύμφωνα με την Haaretz θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες Ισραήλ και Λιβάνου τις επόμενες ημέρες
Λίβανος
5
Τραμπ: «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σύντομα θα ανοίξουμε τα Στενά του Ορμούζ» – Το κάλεσμα σε Βρετανία και Κίνα
«Ελπίζουμε ότι Κίνα, Γαλλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, θα στείλουν πλοία, ώστε τα Στενά του Ορμούζ να μην αποτελούν απειλή από ένα έθνος που έχει αποκεφαλιστεί πλήρως» τονίζει ο Τραμπ
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει σε τελετή απονομής του Μεταλλίου Τιμής στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου 9