Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Κυρίτσης για Ελληνικό: Δεν το θέλουμε, αλλά θα το κάνουμε

Κυρίτσης Ελληνικό

Την ανάγκη να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος στο Ελληνικό τόνισε ο Γιώργος Κυρίτσης. Ο βουλευτής ξεκαθάρισε ότι παρά την αρχική αντίρρηση του ΣΥΡΙΖΑ, η επένδυση θα γίνει καθώς είναι όρος στο Μνημόνιο.

Για την επένδυση στο Ελληνικό, το ΚΑΣ, τα αρχαία αλλά και την καθυστέρηση που παρατηρείται στη διαδικασία μίλησε σε συνέντευξή του στον Real ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης.

Κυρίτσης: «ΚΑΣ και κυβέρνηση είμαστε στην ίδια πλευρά»

«Όπως ισχύει παντού στην Ελλάδα, υπάρχει ένας αρχαιολογικός νόμος ο οποίος αναφέρει τις προϋποθέσεις με τις οποίες γίνεται η αξιοποίηση περιοχών. Και δω όταν σκάβεις σε μια πολυκατοικία υπάρχει μια επίβλεψη από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Αν δια των ΜΜΕ οι επενδυτές θέλουν σε τελική ανάλυση να μην ισχύει ο νόμος στη συγκεκριμένη επένδυση που ισχύει για όλους σε μια χώρα που είναι γεμάτη αρχαία, όπως η Ελλάδα, αυτό δεν πρόκειται να γίνει», είπε ο Γιώργος Κυρίτσης.

«Η κυβέρνηση και το ΚΑΣ είναι από την ίδια πλευρά του γηπέδου. Και στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου και στο πλαίσιο της ευαισθησίας σε τέτοιους είδους ζητήματα». Κάθε άλλη ερμηνεία είναι παρεξήγηση, διευκρίνισε ο βουλευτής.

Όπως είπε ο Γιώργος Κυρίτσης «όταν χτίζονταν τα κτίρια στο Ελληνικό είχαν βρεθεί πολλά αρχαία» και παρέπεμψε σε σχετικό άρθρο της Καθημερινής του 2003.

«Φανταστείτε να το αφήσουμε ξέφραγο αμπέλι και όποιος σκάβει και πέφτει σε κάτι το παίρνει και το βάζει στην τσέπη. Ή να λέει σπάστε το με τη μπουλντόζα για να κερδίσουμε χρόνο. Γίνονται αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα, που πουλάμε τουρισμό; Να δώσουμε τέτοιο κακό παράδειγμα; Καταστροφικό θα είναι.

Για κάποιο λόγο υπάρχει μια πολύ μεγάλη πίεση. Είμαστε φιλικοί στις επενδύσεις τηρώντας όμως τη νομιμότητα…»

«Το Ελληνικό μπήκε ως όρος στο μνημόνιο»

«Υπάρχει η αρχική αντίρρηση για την επένδυση την οποία έχουμε εμείς ως κόμμα, αλλά δεν μπορούσαμε να την επιβάλλουμε στο μέτρο που είχε προαποφασιστεί και υπογραφεί από τους προηγούμενους και μπήκε ως όρος στο μνημόνιο. Αναγκαστικά κάναμε μια επαναδιαπραγμάτευση με την οποία πετύχαμε κάποια πράγματα», εξηγώντας ότι η κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύθηκε τη σύμβαση.

«Να μην ξεχνάμε και ότι σε μια περίοδο τόσης μεγάλης στενότητας όπως η σημερινή το κράτος έχει να μετακομίσει από κει με μεγάλο κόστος ένα μεγάλο αριθμό δημοσιών υπηρεσιών που υπάρχουν στον χώρο αυτό (μετεωρολογική υπηρεσία κτλ)» είπε ο Γιώργος Κυρίτσης.

«Δεν το θέλουμε αλλά θα το κάνουμε»

«Δεν το θέλουμε, υποχρεωθήκαμε να το υλοποιήσουμε, άρα είμαστε υποχρεωμένοι να το υλοποιήσουμε και θα το υλοποιήσουμε, τι θα κάνουμε; Αλλά από εκεί και πέρα θα το υλοποιήσουμε με βάση τον νόμο» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην επένδυση.

«Οι διαδικασίες είναι αυτές που προβλέπονται από τον νόμο, αυτές οι διαδικασίες θα τηρηθούν»

Όσο για τον τρόπο που προβάλλεται το θέμα από μερίδα των ΜΜΕ, ο Γιώργος Κυρίτσης σχολίασε:

«Γίνεται η αρχαιολογία αντικείμενο χλευασμού σε μια χώρα σαν την Ελλάδα. Παρουσιάζουν τους αρχαιολόγους σαν ψώνια!»

«Το μετρό φτιάχτηκε με σεβασμό του αρχαιολογικού νόμου, με σεβασμό στον αρχαιολογικό νόμο πρέπει να γίνει και το έργο στο Ελληνικό», κατέληξε.

Μητσοτάκης: Ο μισός ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την επένδυση στο Ελληνικό

Το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για το έργο στο Ελληνικό στον ΣΚΑΙ, σχολίασε:

«Για το Ελληνικό, η Κυβέρνηση επιδεικνύει χαρακτηριστική ανικανότητα και έλλειψη πολιτικής βούλησης να διαχειριστεί σημαντικά ζητήματα.

Ο κ. Τσίπρας μπορεί στα λόγια να ισχυρίζεται ότι θέλει αυτήν την επένδυση, στην πράξη όμως, δεν ξέρω πραγματικά τι πιστεύει. Αυτό που βλέπω είναι ότι παραπάνω από το μισό του Κόμμα δεν την θέλει, με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχείς καθυστερήσεις και να στερείται η δυνατότητα από τη χώρα μας να υλοποιήσει μια πολύ σημαντική επένδυση που θα δημιουργήσει πολλές δεκάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις