Κόσμος

Καταλονία – Δημοψήφισμα: Έφτασαν οι κάλπες! [vids, pics]

Αποφασισμένοι! Οι πρώτες κάλπες έφτασαν στα εκλογικά κέντρα, αλλά λίγο αργότερα έφτασαν και οι πρώτες... σκηνές έντασης!

Ψηφοφόροι στην Καταλονία έχουν αρχίσει να φράσσουν τις πόρτες στα εκλογικά κέντρα. Αυτό φυσικά προκειμένου να μην επιτρέψουν στην αστυνομία να εμποδίσει τη διαδικασία για το δημοψήφισμα.

portes

Δημοψήφισμα στην Καταλονία LIVE: Εικόνες ντροπής! Αστυνομικοί κλωτσούν και σπρώχνουν ακόμη και ηλικιωμένους!

Στο μεταξύ κάλπες και ψηφοδέλτια έχουν αρχίσει να τοποθετούνται σε κάποια από τα εκλογικά κέντρα. Τις πληροφορίες μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

[read4more]

Το καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3 μετέδωσε εικόνες από ένα εκλογικό κέντρο σε προάστιο της Βαρκελόνης στο οποίο έχει τοποθετηθεί ήδη η κάλπη και τα ψηφοδέλτια. Επίσης η εφημερίδα La Vanguardia ανέφερε ότι οι κάλπες έχουν αρχίσει να φτάνουν σε αρκετά κέντρα.

Υπάρχουν ήδη βίντεο που δείχνουν Καταλανούς να έχουν σχηματίσει ουρές από τα χαράματα! Άλλα, που δείχνουν ψηφοφόρους να χειροκροτούν όταν μια κάλπη καταφθάνει στο εκλογικό κέντρο!

Επίσης αρκετό φωτογραφικό υλικό με τις κάλπες και τα ψηφοδέλτια… έτοιμα

Δείτε τις εικόνες

https://twitter.com/CataloniaHelp2/status/914363275114147843

portes portes portes portes portes portes portes

Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας), αλλά δεν είναι γνωστό αν η αστυνομία θα επιτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Στο “σκοτάδι” το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Στις 6 Σεπτεμβρίου οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το είχε κρίνει αντισυνταγματικό. Μάλιστα, δεν υπήρχε καν πλήρης συναίνεση μεταξύ των Καταλανών.

Η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα. Όμως η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμεί, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης.

Από τις 6 Σεπτεμβρίου ούτε οι νομικές προσφυγές, ούτε οι συλλήψεις και οι έρευνες έχουν αποτρέψει τους αυτονομιστές της Καταλονίας. Μιας περιοχής όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας.

Σε συνέντευξη στο AFP ο πρόεδρος της επαρχίας αυτής, ο Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη».

«Είναι μια πολύ σοβαρή στιγμή», τόνισε. Επιβεβαιώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έπειτα από μια «μεταβατική» φάση στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer
Μακρόν και Μερτς απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία
Οι δυο ηγέτες μαζί με τον Τουσκ και τον Στάρμερ βρίσκονται στην Ουκρανία για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών
Μακρόν και Ζελένσκι στο Κίεβο 2