Κόσμος

Νέες “βόμβες” Ερντογάν! Δεν είναι δεκτός ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα – Κατάσκοποι στο αμερικανικό προξενείο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να απολύσουν τον πρεσβευτή τους στην Άγκυρα, αν ήταν αυτός που έλαβε την απόφαση να αναστείλει τις υπηρεσίες θεώρησης εισόδου στην Τουρκία, προσθέτοντας πως δεν τον θεωρεί αντιπρόσωπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ και πως οι τούρκοι αξιωματούχοι δεν θα τον κάνουν πλέον δεκτό.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προκάλεσαν τη διένεξη ανάμεσα στις δύο χώρες και έθεσε την ερώτηση πώς «πράκτορες» διείσδυσαν στο αμερικανικό προξενείο, αναφερόμενος σ’ έναν εργαζόμενο στο προξενείο ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και στην εμπλοκή και ενός δευτέρου προσώπου από την αμερικανική διπλωματική αποστολή.

«Δεν τον βλέπουμε πλέον ως τον αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν στο Βελιγράδι. Πρόσθεσε πως ο αμερικανός πρεσβευτής Τζον Μπας δεν θα γίνει δεκτός από την τουρκική κυβέρνηση για την αποχαιρετιστήρια περιοδεία του πριν αναχωρήσει τις επόμενες ημέρες από την Άγκυρα, καθώς μετατέθηκε στην Καμπούλ.

“Καλά κάναμε και τον συλλάβαμε”

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, υπερασπίστηκε την σύλληψη του υπαλλήλου της Αμερικανικής πρεσβείας ως ‘Γκιουλενιστή”.

Με δηλώσεις του εξαπέλυσε επίθεση στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι ήταν ανάρμοστη η επιλογή των ΗΠΑ να σταματήσουν να εκδίδουν βίζα στους Τούρκους πολίτες.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως η διένεξη θα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν, όμως υπερασπίσθηκε τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία ενός εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο.

Αυτή προκάλεσε και την κίνηση των ΗΠΑ να απαγορεύσουν την έκδοση βίζα στους Τούρκους, με την Άγλυρα να προχωρεί σε αντίστοιχη απόφαση ως αντίποινα στους Αμερικανούς πολίτες.

«Καλούμε τις ΗΠΑ να είναι περισσότερο λογικές. Το θέμα πρέπει ασφαλώς να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε ομιλία του προς τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AK.

«Ποιόν τιμωρείτε; Κάνετε τους πολίτες σας και τους δικούς μας να πληρώσουν το τίμημα, αυτό δεν είναι σοβαρό. Δεν κυβερνάς μια χώρα με συναισθηματικές αποφάσεις», δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλαλούμ στο Ιράν με τα πυρηνικά: Ο Χαμενεΐ επιμένει πως νίκησε τον Τραμπ – Στον «αέρα» οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Το Συμβούλιο των Φρουρών ενέκρινε το σχέδιο νόμου για τη διακοπή της συνεργασίας με τον ΔΟΑΕ - Αντιδρά Γαλλία και Γερμανία - Τι συμβαίνει με τις διαπραγματεύσεις Ιράν και ΗΠΑ για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης
Πυρηνική εγκατάσταση Φορντό - Ιράν 6
Σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» από Χάρβαρντ και Πανεπιστήμιο Τορόντο - Φοιτητές θα σπουδάζουν στον Καναδά αν δεν ανανεωθεί η βίζα τους
Εάν υπάρξουν περιορισμοί στην έκδοση βίζας, οι αλλοδαποί φοιτητές της Σχολής Διακυβέρνησης Τζον Φ. Κένεντι του Χάρβαρντ θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Σχολή Μανκ Διεθνών Υποθέσεων και Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο
Χάρβαρντ
CNN: Οι μυστικές συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – Οι όροι της Ουάσινγκτον για τα πυρηνικά
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ τόνισαν στο CNN ότι έχουν υποβληθεί αρκετές προτάσεις με βασική και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση το μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν, τον οποίο έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι χρειάζεται
Άνθρωποι περπατούν κοντά σε μια τοιχογραφία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εν μέσω της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ, στην Τεχεράνη