Κόσμος

Συρία: Εκκενώνεται από αμάχους και τζιχαντιστές η Ράκα

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, τόσο οι Σύροι όσο και οι υπήκοοι άλλων χωρών, συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία εκκένωσης της Ράκας, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Ναι, οι ξένοι μαχητές περιλαμβάνονται στη συμφωνία”, είπε ο Ομάρ Αλούς, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πολιτικού Συμβουλίου της πόλης.

Το Συμβούλιο αυτό συγκροτήθηκε από τους Κούρδους και Άραβες μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που πολεμούν τους τζιχαντιστές στη Ράκα και είχε αναλάβει να διαπραγματευτεί με τους αρχηγούς των τοπικών φυλών για να διασφαλίσει την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι ντόπιοι αρχηγοί των φυλών κάλεσαν τον συνασπισμό που μάχεται τους τζιχαντιστές υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ να “ρυθμίσει το θέμα” των Σύρων μαχητών που έχουν απομείνει στη Ράκα και “να διασφαλίσει την έξοδό τους σε περιοχές εκτός της πόλης”. Στόχος τους, όπως δηλώνουν, είναι να αποφευχθεί μια αιματοχυσία.

Ο διεθνής συνασπισμός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι πρόκειται να αναχωρήσει μια αυτοκινητοπομπή από τη Ράκα, διαβεβαιώνοντας ότι οι ξένοι μαχητές εξαιρούνται από τη συμφωνία. Δεν διευκρίνισε αν οι Σύροι που μάχονται στο πλευρό του ΙΚ θα μπορέσουν να φύγουν μαζί με τους αμάχους.

“Η ανακοίνωση του συνασπισμού λέει κάτι, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική”, υποστήριξε ο Αλούς.
Σύμφωνα με τον Αλούς, εκτιμάται ότι περίπου 500 τζιχαντιστές, Σύροι και ξένοι, έχουν απομείνει στη Ράκα. “Κρατούν 400 ομήρους, γυναίκες και παιδιά στο νοσοκομείο της πόλης”, πρόσθεσε.

Συρία σε Τουρκία: Αποχωρήστε άμεσα από το Ιντλίμπ

 

Η Δαμασκός ζήτησε σήμερα την “άμεση αποχώρηση” των τουρκικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στη βορειοδυτική Συρία, τονίζοντας ότι η παρουσία τους στην περιοχή αποτελεί “κατάφωρη επίθεση”.

Μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Sana, χαρακτήρισε “επίθεση” την επιχείρηση του τουρκικού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ όπου πρόκειται να δημιουργηθεί μια “ζώνη αποκλιμάκωσης”.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ενεργεί με βάση μια συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Μάιο στις διεθνείς συνομιλίες που έγιναν στην Αστάνα του Καζακστάν μεταξύ των υποστηρικτών των εμπόλεμων πλευρών.

Από τη μια η Τουρκία, που στηρίζει τους Σύρους αντάρτες και από την άλλη η Ρωσία και το Ιράν, οι χώρες που υποστηρίζουν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, είχαν ανακοινώσει τη δημιουργία τεσσάρων “ζωνών αποκλιμάκωσης” με απώτερο στόχο την κατάπαυση του πυρός σε πολλές περιοχές της Συρίας.

Οι άλλες τρεις ζώνες αποκλιμάκωσης είναι στην Ανατολική Γούτα (κοντά στη Δαμασκό), στην επαρχία Χομς και στη νότια Συρία.

“Η τουρκική επίθεση δεν έχει καμία σχέση με τις συμφωνίες” της Αστάνα, “συνιστά μάλιστα μια παραβίαση των συμφωνιών αυτών”, σημείωσε η πηγή που μίλησε στο συριακό πρακτορείο.

Οι τουρκικές δυνάμεις μπήκαν στο Ιντλίμπ το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή ανακοίνωσαν ότι άρχισαν να τοποθετούν “φυλάκια παρατήρησης”. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο τουρκικός στρατός έχει αναπτυχθεί “στη δυτική επαρχία του Χαλεπιού, κοντά στις ζώνες που ελέγχονται από τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG)”, τη μεγαλύτερη κουρδική οργάνωση την οποία η Τουρκία χαρακτηρίζει “τρομοκρατική”.

Το Παρατηρητήριο πρόσθεσε ότι άλλη μια αυτοκινητοπομπή του τουρκικού στρατού μπήκε σήμερα στο Ιντλίμπ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τον πόλεμο σε 2 με 3 εβδομάδες» είπε ο Τραμπ - Οι 18 αμερικανικές εταιρείες που απειλεί το Ιράν
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε επίσης, ότι «δεν χρειάζεται συμφωνία του Ιράν για να λήξει ο πόλεμος» και πως η Ουάσινγκτον έχει ήδη επιτύχει αλλαγή του καθεστώτος στην Τεχεράνη
Καπνός μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό
Διακινητής «αρχιτέκτονας» δημιούργησε μεγάλο «ναρκο-τούνελ» για τη μεταφορά χασίς από το Μαρόκο στην Ισπανία - Δείτε εικόνες
Εικόνες από το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών δείχνουν μια «πολύπλοκη υπόγεια υποδομή», μέσω της οποίας μπορούσαν να διακινούνται λαθραία έως και δύο τόνοι χασίς κάθε εβδομάδα από το Μαρόκο στην ανεξάρτητη πόλη Θέουτα
Ισπανία
Σάλος με τον σύζυγο της Κρίστι Νοέμ: Δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του με γυναικεία ρούχα και ψεύτικο στήθος
Οι φωτογραφίες δείχνουν τον σύζυγο της πρώην υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νοέμ, ντυμένο με ροζ σορτς και εφαρμοστό crop top στο χρώμα του δέρματος, και τεράστια ψεύτικα στήθη
Ο σύζυγος της Κρίστι Νοέλ
Κοινή ανακοίνωση ΥΠΕΞ για Μέση Ανατολή: «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, καλούμε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ»
«Καλούμε το Ισραήλ να αποφύγει την περαιτέρω επέκταση της σύγκρουσης, μεταξύ άλλων μέσω χερσαίας επιχείρησης στο λιβανικό έδαφος» αναφέρεται στην δήλωση
Λίβανος
Δημοσιογράφος απήχθη στη Βαγδάτη - Συνελήφθη ένας ύποπτος
Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων υπόπτων και την απελευθέρωσή της δημοσιογράφου, ενώ θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον όλων των εμπλεκομένων
Ένας αστυνομικός στέκεται φρουρός καθώς πολίτες, εγκαταλείπουν το Ιράκ μέσω της συνοριακής διάβασης Καράμε με την Ιορδανία, μετά το κλείσιμο των αεροδρομίων στο Ιράκ λόγω της κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων, εν μέσω της σύγκρουσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ με το Ιράν