Κόσμος

Οι μουσώνες απειλούν χιλιάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια – Άθλιες οι συνθήκες στους καταυλισμούς

Περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια που ζουν σε άθλιες συνθήκες σε καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές θα κινδυνεύουν άμεσα από κατολισθήσεις μόλις ξεκινήσει η περίοδος των μουσώνων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ σε έκθεσή του.

Περισσότεροι από 900.000 Ροχίνγκια ζουν στην περιοχή Κοξ Μπαζάρ του Μπανγκλαντές, αφού περισσότερα από 660.000 μέλη της μειονοτικής αυτής ομάδας εγκατέλειψαν τη Μιανμάρ από τα τέλη Αυγούστου. Εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι οι καταυλισμοί όπου διαμένουν είναι εντελώς ανεπαρκείς.

Κινδυνεύουν τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι

«Η εκτίμηση που έγινε για τους κινδύνους κατολισθήσεων και πλημμυρών κατέδειξε ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι κινδυνεύουν άμεσα και απαιτείται η μετεγκατάστασή τους σε νέες περιοχές ή μέσα στις συνοικίες όπου ζουν», επισημαίνεται στην έκθεση του ΟΗΕ.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες, σχεδόν 585.000, ζουν στην περιοχή Κουτουπαλόνγκ- Μπαλουκάλι.

«Μεγάλο ποσοστό της γης δεν είναι κατάλληλη για την εγκατάσταση καταυλισμών καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος πλημμυρών και κατολισθήσεων που επιδεινώνεται περαιτέρω από τον συνωστισμό και την ανέγερση καταλυμάτων στους λόφους», σημειώνει η έκθεση.

«Η έλλειψη χώρου παραμένει η βασική πρόκληση για την περιοχή καθώς οι καταυλισμοί είναι υπερπλήρεις γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες διαβίωσης χωρίς χώρους για υποδομές και την παροχή υπηρεσιών.

Εμβολιασμοί και ανησυχία

Επιπλέον ο συνωστισμός αυξάνει τις προκλήσεις στον τομέα ασφαλείας και ευνοεί το ξέσπασμα ασθενειών, όπως η επιδημία διφθερίτιδας που εξαπλώνεται στις περισσότερες περιοχές», σημειώνει η έκθεση.

Αν και ένα πρόγραμμα εμβολιασμού φαίνεται να έχει αποσοβήσει τον κίνδυνο χολέρας, έχουν καταγραφεί 4.865 επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα διφθερίτιδας και 35 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εμβολιάσει περισσότερους από 500.000 Ροχίνγκια κατά της διφθερίτιδας, ενώ το Σάββατο εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής ξεκίνησαν την παροχή δεύτερης δόσης του εμβολίου στα παιδιά.

Όμως έχει προκύψει νέα ανησυχία με την αύξηση των κρουσμάτων παρωτίτιδας τις τελευταίες εβδομάδες. Οι πρόσφυγες Ροχίνγκια και η τοπική κοινότητα στο Μπανγκλαντές δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ κατά της ασθένειας αυτής, που αν και είναι σπάνια θανατηφόρα, μπορεί να έχει επιπλοκές όπως η μηνιγγίτιδα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρεις νεκροί από ανατροπή σκάφους στο Σαν Ντιέγκο - Δύο παιδιά ήταν μεταξύ των επιβατών
Η Aμερικανική ακτοφυλακή δήλωσε σε ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ ότι διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό εννέα ανθρώπων που αγνοούνται στα ανοιχτά της παραλιακής πόλης Ντελ Μαρ
Μέλη των μέσων ενημέρωσης φωτογραφίζουν το πλοιάριο που εμπλέκεται στη θανατηφόρα ανατροπή του σκάφους Panga στα ανοικτά της παραλίας Torrey Pines State Beach, αφού σύρθηκε βόρεια από το σημείο όπου το σκάφος βγήκε στην ακτή στο Del Mar της Καλιφόρνιας
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν – Η Άγκυρα στηρίζει το σχέδιο των ΗΠΑ για τον τερματισμό των πολέμων
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προώθηση της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας
Οι Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ