Κόσμος

Ιταλία: Ζητείται… αυτοδυναμία! Οι εκλογές έφεραν πολιτικό αδιέξοδο

Η άνοδος της ακροδεξιάς, η επιστροφή του Μπερλουσκόνι και το Κίνημα των 5 Αστέρων που γίνεται ρυθμιστής. Οι εκλογές στην Ιταλία φαίνεται να οδηγούν σε αδιέξοδο. Κανείς δεν συγκεντρώνει αυτοδυναμία και το "χαρτί" της νέας προσφυγής στις κάλπες είναι πάντα στο τραπέζι…

Η… «κακή» μέρα στην Ιταλία φάνηκε από νωρίς. Από τη στιγμή που τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής προς τη Δευτέρα (05.03.2018) έκλεισαν οι κάλπες και βγήκαν τα πρώτα exit polls. Και μετά, τα πρώτα αποτελέσματα. Όλα οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: η αυτοδυναμία αγνοείται και μαζί της μια σταθερή κυβέρνηση.

Η πρώτη στατιστική προβολή επί ψήφων που μετέδωσε η Rai επιβεβαίωσε τα exit poll. Η κεντροδεξιά συμμαχία (σ.σ. το Forza Italia του Μπερλουσκόνι και η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά) συγκεντρώνει ποσοστό πάνω από το 36%.

Αλλά αυτό δεν της δίνει αυτοδυναμία. Την ίδια στιγμή, ο Κίνημα των Πέντε Αστέρων πλησιάζει στο 31% και γίνεται ρυθμιστής των εξελίξεων. Όσο για την κεντροαριστερά του Ματέο Ρέντσι; Είναι τρίτη με ποσοστό λίγο πάνω από 24%. Και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι μόλις που ξεπερνά το 3,6%.

Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως αν αναλύσει κανείς τα ποσοστά της κεντροδεξιάς φαίνεται πως η ξενοφοβική Λέγκα έχει 15,9% και η Forza Italia του Μπερλουσκόνι 14,2%.

Οι έδρες

Στη Βουλή, λοιπόν, δεν φαίνεται, έως τώρα, να υπάρχει κόμμα ή συμμαχία που να μπορεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία (316 έδρες).

Η κεντροδεξιά συμμαχία αναμένεται να λάβει από 225 μέχρι 265 έδρες, το κίνημα Πέντε Αστέρων 195 μέχρι 235 έδρες, η κεντροαριστερά, στο σύνολό της, 115 μέχρι 155 έδρες, και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι 12 μέχρι 20 έδρες.

Κίνημα Πέντε Αστέρων: Τώρα, θα μιλάτε μαζί μας!

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων που ίδρυσε ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο έχει κάθε λόγο να θεωρεί εαυτόν μεγάλο νικητή των εκλογών στην Ιταλία. Και τα στελέχη του δεν κρύβουν πως έτσι θεωρούν: πως είναι οι ρυθμιστές των εξελίξεων.

Λίγο μετά τα exit poll ο Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα δήλωσε πως «αν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά αυτά, έχουμε θριαμβεύσει, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για αποθέωση».

Και έστειλε το μήνυμα: «Από εδώ και στο εξής, όλοι θα πρέπει να έρθουν να μιλήσουν μαζί μας, και αυτό θα είναι μια εγγύηση διαφάνειας για τον ιταλικό λαό. Θα συμβεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του Αλφόνσο Μποναφέντε, στενού συνεργάτη του ηγέτη του M5S, Λουίτζι ντι Μάγιο. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο La7, ο Μποναφέντε τόνισε ότι αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα, η παράταξή του θα έχει κεντρικό ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση και «θα είμαστε πυλώνας του κοινοβουλίου».

Γελά και χαίρεται η Μαρίν Λε Πεν

Μια άσχημη είδηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση «είδε», φυσικά, η Μαρίν Λε Πεν και έσπευσε να… πανηγυρίσει μέσω twitter.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα περάσει άσχημη νύχτα», έγραψε η ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας. Και έβαλε ένα χαμογελαστό προσωπάκι για να δείξει τη… χαρά της και τα hashtags «Ιταλία» και «Εκλογές 2018».

https://twitter.com/MLP_officiel/status/970424528995266560

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Νικολά Σαρκοζί στο κατώφλι της φυλακής «La Santé» – Ένα μνημείο ιστορίας, σκανδάλων και πολιτικών πτώσεων στη Γαλλία
Καταδικασμένος σε πέντε χρόνια φυλάκιση για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να οδηγηθεί στις 21 Οκτωβρίου στη φυλακή «La Santé», στο Παρίσι
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί
Γάζα: Βίντεο φρίκης της Χαμάς – Εκτέλεση οκτώ «συνεργατών» του Ισραήλ μετά την εκεχειρία
Το ισλαμιστικό κίνημα έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν την εκτέλεση οκτώ Παλαιστινίων κατηγορούμενων για συνεργασία με το Ισραήλ – Μια επίδειξη ισχύος σε μια κατεστραμμένη Γάζα, όπου η εκδίκηση αντικαθιστά τη δικαιοσύνη
Στιγμιότυπο από το βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς
Γάζα: Το Ισραήλ περιορίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας – Κατηγορεί τη Χαμάς για παραβίαση της συμφωνίας
Το Ισραήλ ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι θα επιτρέπει την είσοδο μόνο 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας – αριθμός μειωμένος στο μισό σε σχέση με αυτόν που είχε συμφωνηθεί
Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Η Γη σε «σημείο μη αναστρέψιμο» προειδοποιούν οι επιστήμονες: Καταρρέουν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι
Μια παγκόσμια έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, τα πρώτα οικοσυστήματα που καταρρέουν, σηματοδοτούν την είσοδο της Γης σε μια «νέα κλιματική πραγματικότητα» με μη αναστρέψιμες συνέπειες
Ο πλανήτης Γη 1