Κόσμος

Τουρκία: Αυτές ειναι οι πραγματικές αιτίες της επίσπευσης των τουρκικών εκλογών

Οι πραγματικές αιτίες της επίσπευσης των τουρκικών εκλογών είναι κυρίως τρεις.

Η πρώτη έχει να κάνει με την οικονομία. Η τουρκική οικονομία δεν κινδυνεύει με κατάρρευση, όπως πολλοί στην Ελλάδα σπεύδουν χαιρέκακα να προεξοφλήσουν. Όμως, η σημερινή φρενήρης ανάπτυξη με την επεκτατική οικονομική πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα και οι ανορθόδοξες οικονομικές δοξασίες του Ερντογάν θα πρέπει σύντομα να δώσουν τη θέση τους σε ένα ορθόδοξο «σφίξιμο» της κάνουλας, πριν ο πληθωρισμός και η διολίσθηση της λίρας ξεφύγουν από κάθε έλεγχο.

Ο Ερντογάν υπολογίζει πολύ στην οικονομία. Άλλωστε το οικονομικό θαύμα της τελευταίας δεκαπενταετίας κυρίως ευθύνεται για την πολιτική του κυριαρχία. Αντίστοιχα, η οικονομική κρίση που έπληξε τους αντιπάλους του το 2001 ήταν η βασική αιτία της εκρηκτικής ανόδου του στην εξουσία. Ο Ερντογάν προτιμά να κάνει εκλογές τώρα με την κάνουλα ανοικτή, να τις κερδίσει και να «προσγειώσει» ομαλά την τουρκική οικονομία, πριν αυτή αργότερα κινδυνεύσει να συντριβεί, πράγμα που θα έθετε σε κίνδυνο τη δική του μακροημέρευση στην εξουσία.

Οι άλλες δυο αιτίες έχουν να κάνουν με την πολιτική. Ο Ερντογάν προτιμά να διεξάγει αυτές τις κρίσιμες εκλογές υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο ήδη παρατάθηκε εκ νέου. Θα του ήταν δύσκολο να το παρατείνει μέχρι τον Νοέμβριο του 2019, τρεισήμισι χρόνια από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Τέλος, δεν θέλει τη χαρισματική Μεράλ Ακσενέρ ως αντίπαλο και προτιμά να αντιμετωπίσει έναν παραδοσιακό Κεμαλιστή του CHP. Γνωρίζει καλά ότι οι Κεμαλιστές έχουν μια οροφή εκλογικής απήχησης που δεν ξεπερνά το ένα τρίτο του πληθυσμού και πολύ δύσκολα θα συνεργαστούν με τους Κούρδους. Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και παραμένει το φαβορί και σε αυτές τις εκλογές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Τα δισεκατομμύρια στο εξωτερικό, το «παιδί του 1 εκατ. λιρών» και ο άνθρωπος – κλειδί Αλί Ανσάρι
Ο Χαμενεΐ διοικεί μια τεράστια οικονομική αυτοκρατορία αξίας 3 δισ. δολαρίων στο Λονδίνο, τη Βρετανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αρκετές άλλες χώρες
Μοτζτάμπα Χαμενεΐ
Τέσσερις τραυματίες από drones που έπεσαν κοντά στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι - Κανονικά διεξάγεται η εναέρια κυκλοφορία
Η επίθεση προκάλεσε ελαφρά τραύματα σε δύο υπηκόους της Γκάνας και έναν υπήκοο Μπανγκλαντές, όπως και μέτρια τραύματα σε έναν υπήκοο Ινδίας, πρόσθεσε
Το αεροδρόμιο του Ντουμπάι
Το Ιράν απειλεί κολοσσούς όπως η Google, η Microsoft, η Nvidia, οικονομικά κέντρα και τράπεζες – «Νόμιμοι στόχοι»
Εκπρόσωπος του αρχηγείου Khatam al-Anbiya του Ιράν, που επικαλείται το Al Jazeera, δήλωσε ότι «ο εχθρός μάς έλυσε τα χέρια για να στοχεύσουμε οικονομικά κέντρα και τράπεζες που ανήκουν στις ΗΠΑ και το σιωνιστικό καθεστώς στην περιοχή»
Καπνοί στη Βηρυτό
Άγαλμα Τραμπ – Επστάιν στην Ουάσιγκτον εμπνευσμένο από τη διάσημη σκηνή του «Τιτανικού»: «I’m the king of the world»
Ο τίτλος του έργου «Ο βασιλιάς του κόσμου» αποτελεί μια αναφορά στην ατάκα του Λεονάρντο Ντι Κάπριο ενώ αγκάλιαζε την αγαπημένη του, Ρόουζ, που υποδυόταν η Κέιτ Γουίνσλετ
Γιγαντιαίο άγαλμα των Τραμπ και Επστάιν εμπνευσμένο από σκηνή του «Τιτανικού» στην Ουάσιγκτον