Κόσμος

Τεστ προσομοίωσης επιθέσεων χάκερ ετοιμάζει η ΕΚΤ

Μετά από τις τόσες επιθέσεις χάκερ παγκοσμίως τον τελευταίο καιρός, φαίνεται πως οι μεγάλοι οργανισμοί παίρνουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λοιπόν, έχει σχεδιάσει ένα νέο τεστ προσομοίωσης για κυβερνοεπιθέσεις σε τράπεζες, χρηματιστήρια και άλλες εταιρίες που είναι κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η κίνηση αυτή έρχεται στον απόηχο μιας σειράς επιθέσεων από χάκερ σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κεντρικές τράπεζες τα τελευταία δύο χρόνια, περιλαμβανομένης και μίας που δημιούργησε προβλήματα στις υπηρεσίες μέσω διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων των τριών μεγαλύτερων ολλανδικών τραπεζών νωρίτερα φέτος.

Η πρωτοβουλία της ΕΚΤ έχει στόχο να δημιουργήσει ένα ενιαίο πλαίσιο για τα τεστ που θα αξιολογούν την ανθεκτικότητα των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις.

Το πλαίσιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι θα προσλαμβάνονται ομάδες χάκερς για να εντοπίσουν και να διερευνήσουν τα τρωτά σημεία στις επιχειρήσεις αυτές, μια τεχνική που χρησιμοποιείται ευρέως στον ιδιωτικό τομέα.

Το ευρωπαϊκό πλαίσιο TIBER-EU (Threat Intelligence-based Ethical Red Teaming) θα λειτουργήσει απλά ως οδικός χάρτης και εναπόκειται σε άλλες αρχές η πραγματοποίηση των όποιων δοκιμών.

«Εναπόκειται στις αρμόδιες αρχές και στις ίδιες τις οντότητες να καθορίσουν εάν και πότε θα πραγματοποιηθούν οι δοκιμές με βάση το TIBER-EU», ανέφερε η ΕΚΤ.

Οι δοκιμές θα είναι εξατομικευμένες και δεν θα καταλήγουν σε μια κατηγοριοποίηση αυτών που πέτυχαν ή απέτυχαν στα τεστ, σύμφωνα με την ΕΚΤ, αλλά θα δίνουν «στις εξεταζόμενες οντότητες μια εικόνα για τα ισχυρά τους σημεία και τις αδυναμίες τους».

Προσθέστε το newsit.gr στη Google για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αστρονόμοι στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ατμόσφαιρα σε παγωμένο «διαστημικό βράχο» στην περιοχή του Πλούτωνα
Ο εν λόγω παγωμένος βράχος, που αποκαλείται (612533) 2002 XV93, βρίσκεται σε απόσταση 40 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση Ήλιου - Γης, δηλαδή περίπου 6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Ήλιο
Πλούτωνας
Τραμπ: Το Ιράν θα εξαφανιστεί από προσώπου γης αν χτυπηθούν αμερικανικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ
Παράλληλα υποστήριξε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν επτά μικρά σκάφη, τα λεγόμενα «fast boats» του Ιράν - Τρεις τραυματίες από το χτύπημα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Φουτζάιρα
Ντόναλντ Τραμπ