Κόσμος

Γλασκώβη: Μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το απόγευμα του Σαββάτου (05.05.2018) στη Γλασκώβη υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Κρατώντας τη σκωτσέζικη σημαία— ή φορώντας την ως κάπα— οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης, ενώ ορισμένοι εμφανίστηκαν με κιλτ, την παραδοσιακή φούστα των Σκωτσέζων. Ανάμεσα στο πλήθος διακρίνονταν και σημαίες της Καταλονίας, ενώ κατά μήκος της διαδρομής που ακολούθησαν, είχαν συγκεντρωθεί και αντιδιαδηλωτές που, αντιθέτως, κρατούσαν τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Συμμετέχω σε αυτού του είδους τις πορείες εδώ και 35 χρόνια και δεν έχω ποτέ δει ένα τόσο μεγάλο πλήθος» είπε στο AFP ο Κιθ Μπράουν, ηγετικό στέλεχος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) κι ένας εκ των στενότερων συμμάχων της πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον.

Οι διαδηλωτές ήταν 35.000 σύμφωνα με την αστυνομία, και 60.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές,

Η μαζικότερη διαδήλωση μετά το δημοψήφισμα

Στην ετήσια πορεία καταγράφεται ολοένα και μαζικότερη συμμετοχή μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας τον Σεπτέμβριο του 2014, στο οποίο έχασαν οι εθνικιστές, καθώς το 55% των ψηφοφόρων επέλεξε την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πέρυσι, 20.000 άνθρωποι είχαν δώσει το παρόν στην κινητοποίηση.

Η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον έχει ζητήσει να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία έπειτα από εκείνο για το Brexit, υπογραμμίζοντας ότι το 62% των Σκωτσέζων απέρριψε την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο η ηγέτιδα των εθνικιστών ανέβαλε τα σχέδιά της αφού το κόμμα της υπέστη βαριά ήττα στις βουλευτικές του Ιουνίου του 2017. Ο Κιθ Μπράουν, από την πλευρά του, πρότεινε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί από το 2019.

«Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τί θα φέρει το Brexit και θα το γνωρίζουμε πολύ σύντομα, ενδεχομένως τον Οκτώβριο» σημείωσε.

«Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα εργαζόμαστε ακατάπαυστα προκειμένου να είμαστε έτοιμοι όταν το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο βασιλιάς Κάρολος νιώθει προδομένος με τον πρίγκιπα Χάρι: «Δεν σεβάστηκε τη θεσμική ουδετερότητα του πατέρα του»
Ο Χάρι κατηγόρησε ευθέως τον πατέρα του για το ότι δεν του μιλάει και δήλωσε πως «δεν βλέπει πιθανότητα να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οικογένειά του»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Ζελένσκι: Θεατρινισμός Πούτιν η τριήμερη κατάπαυση πυρός – «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ξένων ηγετών στη Μόσχα»
«Κανείς δεν θα βοηθήσει τον Πούτιν να παίξει αυτό το παιχνίδι για να δημιουργήσει μία ήπια ατμόσφαιρα για την έξοδο του από την απομόνωση στις 9 Μαΐου»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 7
11 νεκροί, ανάμεσά τους και τρία παιδιά από επίθεση του Ισραήλ σε καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας
Ανάμεσα στους 8 νεκρούς που έχουν ήδη αναγνωριστεί, όλοι μέλη της ίδιας ευρύτερης οικογένειας, βρίσκονται ένα κοριτσάκι κι ένα αγοράκι ηλικίας ενός έτους και ένα βρέφος ενός μήνα
Πολλοί νεκροί από Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα