Κόσμος

Ιορδανία: Νέος πρωθυπουργός της χώρας ο Ομάρ Αλ Ρατζάζ

Σε έναν οικονομολόγο ανέθεσε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης και κάλεσε να διεξαχθούν συνομιλίες σχετικά με ένα νομοσχέδιο για τον φόρο εισοδήματος που έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων στη χώρα.

Ο Αμπντάλα διόρισε έναν απόφοιτο του Χάρβαρντ, τον Όμαρ αλ-Ρατζάζ, μετά την αποδοχή της παραίτησης του Χάνι Μούλκι από το αξίωμα του πρωθυπουργού, στην προσπάθεια να κατευνάσει τη λαϊκή οργή για τις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν με βάση συστάσεις του ΔΝΤ.

Οι αυξήσεις των τιμών κατέβασαν χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους του Αμάν και άλλων πόλεων της Ιορδανίας τις τελευταίες ημέρες.

Ο βασιλιάς είπε πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει το φορολογικό σύστημα της χώρας και να αρχίσει αμέσως διάλογο για το νομοσχέδιο που αφορά τον φόρο εισοδήματος στο οποίο οι διαδηλωτές εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους. Είπε πως τα κόμματα, τα συνδικάτα και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να λάβουν μέρος στις συνομιλίες.

Διάλογος με τα υπόλοιπα κόμματα

«Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει αμέσως διάλογο σε συντονισμό με το Κοινοβούλιο και με τη συμμετοχή πολιτικών κομμάτων, συνδικάτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να οριστικοποιηθεί το σχέδιο νόμου για τον φόρο εισοδήματος».

«Προτεραιότητα της κυβέρνησής σας πρέπει να είναι να κινητοποιήσετε το δυναμικό της ιορδανικής οικονομίας… να αποκαταστήσετε την ικανότητά της για ανάπτυξη και δημιουργία ευκαιριών για δουλειές», αναφέρει στην επιστολή με την οποία διορίζει τον Ρατζάζ.

Ο Ιορδανός μονάρχης είπε πως οι αυξήσεις των τιμών επιβάρυναν τους λογαριασμούς των νοικοκυριών και κάλεσε για βελτίωση των υπηρεσιών, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τα προβλήματα της οικονομίας της χώρας στην περιφερειακή αστάθεια.

Ο Ρατζάζ εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ήταν υπουργός Παιδείας στην απερχόμενη κυβέρνηση.

Αξιωματούχοι δήλωσαν πως είναι αντίθετος με τις μεταρρυθμίσεις που πλήττουν τους φτωχούς. Ο διορισμός του ωστόσο στέλνει ένα μήνυμα στους ξένους πιστωτές πως η Ιορδανία θα προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, αν και σταδιακά, όπως λένε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ απαιτούν τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης
Λιγότερο από δύο μήνες μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συνυπεγράφη με την αιγίδα του Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ καλούν τις δύο χώρες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις αποκλιμάκωσης
Ένας τραυματισμένος ταϊλανδός στρατιώτης μεταφέρεται από το μέτωπο
Βραζιλία: Ο Φλάβιο Μπολσονάρο επιβεβαιώνει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2026 απέναντι στον Λούλα
Ο δεξιός γερουσιαστής διαβεβαιώνει ότι η απόφασή του είναι «μη αναστρέψιμη» και δηλώνει ότι έχει τη στήριξη του πατέρα του, του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο
Ο γερουσιατής Φλάβιο Μπολσονάρο
Έκρηξη σε υπερμεγέθη μαύρη τρύπα προκαλεί «διαστημική καταιγίδα» με ανέμους 60.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο
Μια έκρηξη άνευ προηγουμένου, εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, που ανιχνεύθηκε από τα τηλεσκόπια XMM-Newton και XRISM, εκτόξευσε ύλη με ταχύτητα 60.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο
Μαύρη τρύπα